Cum să încurajezi pasiunile copilului tău?

Balerină. Astronaut. IT-ist. Medic. Cu toții am avut un vis atunci când eram copii, dar câți dintre noi au continuat să-și urmeze pasiunile și să-și îndeplinească acele obiective timpurii? Majoritatea nu am reușit din cauza resurselor insuficiente.

Dar astăzi, odată cu creșterea rețelelor de socializare și cu progresele tehnologice, copiii noștri sunt printre puținele generații care au oportunitatea să-și urmeze pasiunile în viață. Dar cum să-l încurajezi pe cel mic să nu renunțe la ceea ce-și dorește, oricât de dificil ar fi?

 

Iată un articol pentru asta!

Cum să încurajezi pasiunile copilului tău: Sfaturi utile

  1. Implică toată familia

Psihologii afirmă că planurile de familie pentru atingerea unor obiective sunt foarte eficiente. Aceste aspecte implică sprijinul reciproc pentru realizări specifice, astfel încât cel mic să nu se simtă singur și descurajat.

 

Implicarea familiei ar putea fi ceva la fel de simplu ca a-ți duce copilul la meciurile de fotbal și a-i ține galerie, chiar dacă nu este cel mai performant dintre colegii săi de echipă. Cu cât se simte mai încurajat de cei apropiați, cu atât mai mult efort va depune pentru a-și urmări pasiunea în viață.

  1. Incurajează-l să exploreze diferite cluburi / grupuri sociale

Una dintre cele mai bune metode prin care poți să încurajezi pasiunile copilului tău și să-l lași să se descopere pe sine este să-l susții să încerce lucruri noi. Desigur, nu trebuie să-l obligi să încerce ceva ce nu i-ar face plăcere, ci ascultă-i dorințele și preferințele și interesează-te dacă există cluburi și activități pentru așa ceva.

De exemplu, dacă e interesat de cum funcționează un calculator sau de tehnologie în general, poți să-i faci introducerea într-un curs de programare pentru copii.

  1. Oferă-i libertatea de a alege

Una dintre greșelile părinților din epoca modernă este aceea de a-i împinge pe cei mici doar spre o anumită pasiune care este considerată „de succes” pentru viitor. De exemplu, să presupunem că celui mic îi place design-ul vestimentar, dar tu știi că aceasta nu este o meserie din care „se câștigă bani” și astfel o să încerci să-l îndrumi spre altă pasiune. 

Oferă-i copilului tău spațiul și libertatea pentru a explora pe cont propriu ceea ce-i place. Acest lucru îl va face să înțeleagă dacă dorește să urmeze o cale sau alta. Permite-i să facă greșeli, iar dacă va dori să continue în ciuda dificultăților, încurajează-l!

  1. Învață-l să-și asocieze talentele cu o cauză

Îți poți ghida cu blândețe copilul spre o pasiune, ajutându-l să identifice diferite aplicații practice pentru abilitățile sale naturale. 

De exemplu, să presupunem că cel mic este atras de robotică, dar înțelege și care sunt problemele mediului înconjurător. Pasiunea sa poate ajuta în viitor la soluționarea acestor probleme, dacă el învață să-și asocieze talentele cu o cauză în viață.

Mai mult, această asociere îl poate motiva să aibă cu adevărat un scop pe care să-l urmeze până la final, fără să considere că toate eforturile sale sunt în van.

  1. Nu-i fura entuziasmul, chiar dacă este nerealist

Probabil știi deja că imaginația copilului tău este dificil de ținut sub control. Dar, prin imaginație, cel mic reușește în fiecare zi să creeze ceva nou sau să câștige o competiție nerealistă.

În ceea ce privește atingerea obiectivelor din viața reală, încearcă să nu-i furi entuziasmul. Pentru el, fiecare pas mic este precum cucerirea planetei Marte, chiar dacă ție nu ți se pare mare lucru. Lasă-l să se bucure și, mai mult, alătură-te bucuriei sale!

Indiferent pe ce cale pasională se află copilul tău, este important să accentuezi recompensele din timpul călătoriei și nu doar pe cele de la destinație.

 

Sursa foto: Shutterstock.com / Descarcă imaginea aici.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5