Cum resimțim anxietatea în corpul fizic?

Chiar dacă starea de anxietate pornește de la minte, persoanele care se confruntă adesea cu stări de anxietate resimt simptomele în corpul fizic. Acest lucru se întâmplă din cauza felului în care corpul nostru este construit, iar exercițiile de respirație yoghine pot ajuta în restabilirea armoniei la nivel fizic, mental și spiritual.

Tehnicile de respirație te ajută să ții sub control anxietatea

Atunci când creierul primește un semnal care este perceput ca amenințare, indiferent dacă această amenințare este reală sau nu, el transmite mai departe sistemelor de organe din corp semnale pentru ca acestea să pregătească corpul să facă față presupusei amenințări. 

Asta se concretizează în secreții de hormoni și adrenalină pe care, în cazul unui pericol real, corpul chiar le consumă pentru a se “lupta” cu pericolul sau pentru a fugi. 

Însă, în momentul în care pericolul nu există cu adevărat, iar fizic nu facem niciun efort pentru a consuma acel surplus de energie, atunci putem resimți aceste acțiuni interne la nivel fizic ca disconfort: dureri în piept, probleme de respirație, palpitații, tensiune musculară, dureri abdominale etc.

Vestea bună este că anxietatea poate fi ținută sub control prin câteva tehnici de respirație yoghine foarte simple, care ne permit să readucem armonia la nivel fizic mental și nu în ultimul rând, spiritual.

Folosirea acestor exerciții de respirație, specifice practicii de yoga pentru anxietate, pe o perioadă mai lungă de timp te ajută la depășirea fricii că nu poți controla anxietatea, capeți mai multă încredere în tine și îți îmbunătățești starea fizică și mentală.

Exercițiile de respirație pentru anxietate în practica Nirvana Yoga 

Exercițiile de respirație se folosesc în practica Nirvana Yoga la începutul practicii de yoga pentru anxietate cu scopul de a pregăti corpul și mintea pentru practica asanelor.  

Acestea presupun coordonarea mișcărilor corpului cu inspirația și expirația. În timpul practicii, inspirația este profundă, iar expirația controlată și mai lungă decât inspirația. Practica se face într-un ritm relaxat, cu toată atenția la corp și la respirație. 

Aceste exerciții de respirație pentru anxietate ne ajută să ne controlăm ritmul în care respirăm și induc o stare de relaxare asupra sistemului musculo-scheletal. De asemenea, ne ajută să corectăm felul în care respirăm și să creștem capacitatea pulmonară. Sunt 12 tipuri de exerciții de respirație pregătitoare pe care le puteți învăța la studiourile Nirvana Yoga și apoi le puteți practica în siguranță și acasă.  

Un exemplu de astfel de exercițiu ar fi Hand Stretch Breathing. Pașii de execuție ai acestuia sunt:

  1. Palmele împreunate pe piept și coatele relaxate pe lângă corp (corpul este ferm, dar relaxat);
  2. Inspirăm și întindem brațele în față la nivelul pieptului (apoi la nivelul ochilor, apoi deasupra capului);
  3. Expirăm și revenim cu palmele înapoi la piept.

Sfat: Avem stretch cu fiecare întindere. Facem fiecare mișcare în serii de câte 5 repetări.

Pranayama – tehnici yoghine de respirație  

Observarea respirației te aduce în momentul prezent. Pranayama reprezintă un set de tehnici de respirație yoghine care ne ajută să redobândim controlul asupra respirației noastre și să facem din acest proces unul conștient.    

În cadrul Studiourilor Nirvana Yoga din București și Cluj puteți învăța diferite tehnici de respirație yoghine: 

      Pranayama de revitalizare (Kapalabhati și Bhastrika);

      Respirație secțională și Respirație completă Yoghină; 

      Pranayama de echilibrare (Surya Anuloma Viloma Pranayama; Chandra Anuloma Viloma Pranayama și Nadi Shuti Pranayama); 

      Pranayama de rezonanță (Brahmari). 

În plus față de tehnicile cunoscute de Pranayama, la studioul Nirvana Yoga puteți învăța și tehnici de respirație pentru eliberarea tensiunii și relaxare, cum ar fi Sookshma Pranayama Kryia.

În sistemul Nirvana Yoga veți putea observa beneficiile exercițiilor de respirație, dar și a altor practici yoga pentru anxietate. Toate acestea sunt însă predate ținând cont de simptomele și starea fiecărui individ.

Cum accesăm practicile Nirvana Yoga pentru anxietate

Dacă îți dorești mai multe informații privind practicile Nirvana Yoga poți contacta direct profesorii noștri de la studio:

     Nirvana Yoga București – 0733 756 897 (Strada Batiştei nr 28, Sector 2, Bucureşti)

     Nirvana Yoga Cluj – 0733 830 764 (Piaţa Unirii nr 21, Cluj Napoca)

Mai multe detalii despre practici și despre programul de la studio puteți afla pe nirvanayoga.ro.

 

 

 


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5