Cum poți stimula creativitatea copilului acasă?

Creativitatea nu este doar o trăsătură cu care te naști, ci și una care trebuie stimulată, mai ales în primii ani de viață. De aceea, ca părinte, ar trebui să-i pui la dispoziție copilului tău mijloacele necesare pentru a-și da frâu liber creativității, imaginației și dorinței de a descoperi lucruri noi.

Află din acest articol cum poți stimula acasă creativitatea copilului tău.

 

Aplicații, gadgeturi și jocuri

Folosită corect și în moderație, tehnologia poate dezvolta gândirea creativă, prin intermediul aplicațiilor, jocurilor online și a gadget-urilor. Multe aplicații sunt create special pentru a stimula mintea celui mic, dar și creativitatea. De asemenea, astfel de aplicații pot fi folosite pentru a-l învăța pe copil o limbă străină, matematică etc.

Îl poți înscrie la un curs gratuit de programare pentru copii, dacă dă semne că este interesat de partea mai tehnică a lucrurilor. Astfel de cursuri îl învață pe copil lucruri variate, inclusiv cum să-și codeze propriul joc sau să facă modificări în jocuri deja existente.

Jocurile video, alese corect, pot contribui la stimularea creativității copilului, la învățarea faptului că anumite sarcini trebuie făcute corect și la timp etc. Acesta se poate juca pe diferite gadgeturi, precum telefonul mobil sau tableta, pentru a se familiariza cu tehnologia.

 

Explorați universul

Studierea spațiului cosmic atrage, mai mereu, atenția copiilor. Așadar, poți să creezi diferite activități care să facă trimitere către acest subiect, pentru a le stimula imaginația și pentru a învăța prin joc.

Astfel de activități pot fi foarte simple. Un exercițiu de imaginație ușor de implementat este să-i spui celui mic să creeze o compunere despre un astronaut care vizitează o planetă îndepărtată sau cum crede el că ar putea să arate viața extraterestră.

Referitor la activitățile practice, poți crea alături de el o machetă a sistemului solar din pastă de hârtie papier-mache sau din bile de polistiren.

O vizită la planetariu este o altă modalitate grozavă de a-l face pe copil să fie interesat de acest subiect. Planetariile adesea organizează variate evenimente, de multe ori, chiar pentru copii, întocmai pentru a-i ajuta să-și descopere posibilul interes pentru univers.

 

Utilizarea seturilor de construit

Seturile de construit, precum cuburile sau Lego, reprezintă o opțiune distractivă pentru cel mic de a învăța abilități de rezolvare a problemelor și să-și folosească imaginația.

Pentru o astfel de activitate este nevoie de mult timp liber. Este recomandat ca cel mic să creeze construcții din propria sa imaginație, cât și pe o temă dată. De exemplu, dacă îi plac mașinile, îi poți cumpăra un set Lego care să-i permită să-și creeze mașina visurilor.

Atunci când îi oferi copilului un țel, acesta va trebui să creeze un plan pentru a obține rezultatul final folosind produsele pe care le are la dispoziție. Acest lucru îi permite să exerseze abilitățile de rezolvare a problemelor, fiind nevoie să improvizeze pentru a finaliza obiectul pe care l-au creat în minte.

 

Desen sau pictură

Arta reprezintă o modalitate importantă pentru copil de a-și exprima trăirile interioare și de a-și îmbunătăți capacitățile artistice. Activitatea aceasta le consolidează abilitățile motorii fine și le permite să-și exploreze imaginația.

Pentru asta, ar trebui să ai mereu acasă creioane și pixuri colorate, acuarele și guașe, în cât mai multe culori. Cei mici adesea alternează între modalitățile folosite pentru a se exprima artistic, de aceea, trebuie să le pui la dispoziție accesoriile de care au nevoie. 

Îți poți încuraja copilul să deseneze din imaginația sa ori pe baza unei teme date. Indiferent de opțiunea aleasă, poți să afli multe despre el, iar acesta își stimulează creativitatea.

Folosește aceste metode pentru a stimula creativitatea copilului atunci când este acasă, pentru a-i asigura o dezvoltare armonioasă.

 

Poza se poate descărca de aici.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5