Cum poți încălzi apa din piscină? Iată care sunt cele mai eficiente metode

Clipele de relaxare la piscină nu trebuie să depindă de condițiile meteorologice. Fie că vorbim despre bazine de apă acoperite sau în aer liber, cu o investiție eficientă într-un sistem de încălzire pentru piscină te vei bucura de o baie plăcută indiferent de temperatura de afară. Există mai multe metode de menținere a temperaturii ideale a apei, trebuie doar să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Temperatura ideală a apei din bazin

Temperatura ideală a apei se diferențiază în funcție de utilizatori. Pentru adulți, temperatura apei poate urca până la 29 de grade Celsius. Un bazin olimpic pentru antrenamentele sportivilor va avea temperatura de 25 până la 28 de grade Celsius. 

Cele mai înalte valori se regăsesc în cazul piscinelor pentru bebeluși, copii mici și vârstnici, unde apa trebuie să aibă 30-31 de grade Celsius. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât scade riscul dezvoltării bacteriilor, algelor sau microorganismelor dăunătoare. Așadar, pe măsură ce încălzești apa, trebuie să acorzi o atenție sporită și soluțiilor de igienizare și tratament împotriva dăunătorilor.

Energia regenerabilă

Pompa de căldură aer-apă este o soluție de captare a energiei inepuizabile din mediul înconjurător, pentru încălzirea apei din bazin. Energia solară este captată cu ajutorul unui inverter și transferată în apă. Principiul de funcționare este asemănător aparatului de aer condiționat, cu care și seamănă. Pompele de calitate sunt silențioase, funcționează eficient chiar și la temperaturi foarte scăzute, au încorporate ecrane LED touchscreen și permit controlul de la distanță prin WiFi.

Încălzitoare electrice

Un încălzitor electric de curgere se instalează direct în linia de recirculare a apei, conectat la rețeaua de alimentare. Dispozitivul este echipat cu sisteme de protecție și termostat de reglare, precum și cu senzori de presiune sau debit. Un panou de control digital reglează automat valorile temperaturii apei. 

Acest sistem de încălzire este cel mai eficient pentru bazinele de mici dimensiuni, deoarece au un consum ridicat de energie în timpul funcționării. Dacă folosești apă sărată în piscină sau folosești electroliza pentru tratamentele de dezinfectare este recomandat să instalezi un încălzitor electric confecționat din titan, datorită rezistenței sporite împotriva coroziunii.

Schimbătorul de căldură

O altă soluție pentru obținerea unei temperaturi ideale a piscinei în orice anotimp este schimbătorul de căldură. Acest dispozitiv se conectează la instalația de încălzire locală și preia agentul termic produs de centrală. Căldura produsă de instalația termică este transferată în apa piscinei, crescând temperatura până la valoarea optimă. Marele avantaj al acestui tip de dispozitiv este rapiditatea cu care încălzește apa. Materialele speciale din care este confecționat îl fac rezistent la degradarea provocată de substanțele dăunătoare din apă.

Panourile solare

Panourile solare termice instalate pentru încălzirea casei pot fi conectate și la apa din piscină. Energia solară transformată în agent termic reprezintă o soluție eficientă, regenerabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător. Datorită acestor caracteristici, montarea lor se poate înscrie în programele naționale sau europene de finanțare cu fonduri nerambursabile. 

Pentru a da randament, dimensiunile panourilor solare trebuie să măsoare 50% până la 60% din suprafața piscinei. Principiul de funcționare este același ca la încălzirea cu agent termic: soarele încălzește apa din tuburile panourilor, iar pompa de căldură transferă această apă în piscină. Mecanismul funcționează până când apa din bazin ajunge la temperatura optimă, după care trece în faza de recirculare.

 Acest tip de încălzire este util de la începutul primăverii până toamna târziu. Există panouri solare funcționale și pe timp de iarnă, iar cele mai noi tehnologii utilizează nu doar lumina intensă din zilele senine, ci și radiațiile mai slabe.

În alegerea sistemului potrivit de încălzire a piscinei trebuie să ții cont de nevoile utilizatorilor, de investiția inițială și de costurile lunare sau sezoniere de întreținere. Astfel, relaxarea în piscină nu mai trebuie să depindă de condițiile meteorologice, fiind posibilă de-a lungul întregului an.

Sursa foto: 

https://pixabay.com/photos/heated-swimming-pool-water-bathroom-218657/

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5