Cum cureți corect caloriferul din oțel?

Când vine vorba de curățarea unui calorifer din oțel, lucrurile se complică puțin.  Motivul este unul destul de simplu: dacă nu este curățat corect, nu va mai funcționa la capacitate maximă din cauza depunerilor (de calcar, în special).

De ce apar depunerile? Pentru că apa care circulă în instalație nu este, de obicei, cea mai curată. În plus, dacă e vorba de radiatoare montate de curând, în apa care circulă prin ele vor exista și diverse alte elemente străine precum: picături de cositor de la lipituri, resturile de cupru sau de pexal de la tăieturi sau pasta de lipit, care a fost folosită de meseriași la montaj. Toate acestea scad randamentul instalației de încălzire și, pe termen lung, pot chiar să afecteze centrala și să erodeze țevile.

Cum te asiguri, deci, că nu vei avea nicio problemă pe timpul iernii? În cele ce urmează îți prezentăm pașii de bază pe care trebuie să îi urmezi atunci când decizi că a venit timpul să cureți caloriferele din oțel.

Curățarea unui calorifer din oțel: etape

Pentru a simplifica procesul de curățare a unui calorifer din oțel, l-am împărțit în câteva mari etape, și anume:

     Evaluarea stării radiatorului

Înainte de a începe să îl cureți trebuie să îl verifici cu atenție și să te asiguri că nu are fisuri sau urme vizibile de rugină. Dacă observi asemenea neajunsuri, poate că o soluție mai bună ar fi să-l înlocuiești cu un model nou, care să răspundă mai bine nevoilor termice ale casei tale.

Evaluarea ar trebui să ia în calcul și aerisirea corespunzătoare a instalației: nu de puține ori aerul din instalație este marele vinovat pentru scăderea capacității de încălzire. În concluzie, dacă vei constata că radiatorul este aerisit cum trebuie, atunci poți trece la pasul următor: curățarea internă și externă.

     Curățarea internă a radiatorului

Procedeul nu este unul tocmai simplu, însă nici nu îți va pune probleme de nerezolvat. Motivul: caloriferele din oțel sunt și mai ieftine, dar și mult mai ușor de curățat decât cele din fontă, de exemplu. Prin urmare, pot fi demontate cu ușurință și spălate foarte repede, pentru că materialul din care sunt realizate nu reține atât de multe depuneri.

În mare, mai întâi vei demonta radiatorul, însă doar după ce ai golit instalația în prealabil. Ulterior îl vei desprinde de la legăturile cu țevile de intrare și de ieșire a apei, după care poți să-l duci în locul în care dorești să îl speli. Asigură-te că toată apa din interiorul lui a fost evacuată. La final poți să îl umpli cu o soluție care să acționeze împotriva depunerilor (găsești în comerț, în magazinele specializate).

     Curățarea la exterior a radiatorului

Curățarea radiatoarelor la exterior este un procedeu mult mai ușor decât curățarea lor internă. Tot ce trebuie să faci e să verifici starea robinetelor și să îndepărtezi praful de pe ele, precum și pe cel depozitat între elemenți, cu ajutorul unei cârpe sau a unui prosop moale. Curățarea periodică, mai ales internă, poate crește eficiența încălzirii din locuința ta cu peste 30%, spun specialiștii.

Utilul.ro – o gamă variată de calorifere din oțel

Așa cum menționam și mai sus, caloriferele din oțel au prețuri foarte accesibile și, în plus, vin la pachet cu mult mai multe avantaje decât alte tipuri de radiatoare.

Așadar, dacă ai decis că o simplă curățare nu e suficientă și că vrei să înlocuiești instalația de încălzire cu una nouă, atunci știm soluția perfectă pentru tine: caloriferele din oțel de la Utilul. Acestea sunt realizate de producători renumiți, iar vedetele gamei sunt cele Copa Konveks, care răspund celor mai înalte standarde de calitate.

Cu o rezistență crescută la presiuni mari, o geometrie optimă pentru scurgere, aspect deosebit și rezistență mare la coroziune, produsele din portofoliul Utilul reprezintă cea mai bună alegere pentru locuința ta. Analizează și tu modelele disponibile pe utilul.ro, iar dacă ai nevoie de sfaturi și informații, nu ezita să contactezi echipa de consultanți a companiei!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5