Cu cartea pe roţi la Bistriţa

După ceremonia de înaltă ţinută de la Bistriţa de slăvire a eroilor neamului, ce au activat în cadrul Casinei Române din Bistriţa şi ca un simbol al mărturiilor Unirii, s-a dezvelit o placă comemorativă şi s-a lansat cartea iscusitului cărturar preot prof. Nicolae Feier „Casina Română” din Bistriţa, activitatea de cinstire a cărţii s-a continuat. Astfel, scriitorii năsăudeni, membri ai Ligii Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, prezenţi la eveniment, împreună cu alţi iubitori de poezie, ne-am deplasat pe o terasă din apropiere, unde am lansat recenta carte a poetei Rodica Fercana, intitulată „Cern amintirile” - poezii de dragoste.
Cartea a apărut la Editura „Solok” din Bistriţa, având ca prefaţator pe poetul clujean Iulian Patca, originar din judeţul nostru, de prin zona Milaşului, preşedintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor.
Cartea prezentată de Ioan Mititean, tradusă şi în limba engleză de Zorin Diaconescu, conţine în jur de 70 de poezii romantice şi realiste, serioase şi unele mai poznaşe, cu versuri ritmate sau libere ce semnifică simple transpuneri versificate, prin care poeta de pe Telcişor, depune mărturii despre un fenomen esenţial din viaţa omului - dragostea, în faţa căreia nu te poţi prezenta oricum, ci doar cu sentimente profunde de iubire, admiraţie şi emoţie, percepute ca o nevoie absolută şi totodată ca un lucru inefabil. Poeziile Rodicăi sunt creaţii ritmice a frumuseţii în cuvinte, revelaţia existenţei, într-un limbaj atrăgător prin plasticitatea lui. Cartea se reduce la o suită de adevăruri ce exprimă frumosul,cu imagini sensibile şi cuvinte cu o doză mare de sensibilitate, ca o expediţie pe urmele adevărului şi arta de a face marea să intre într-un pahar.
Poeziile din volumul prezentat sunt exemple importante în creaţia clasic-romantică, deoarece tema naturii e utilizată pentru a o evidenţia cât mai mult pe cea a iubirii dintre eul liric şi persoana iubită.
Dragostea şi-a luat suflare din mitul fundamental „Soarele şi luna”, care la rândul său, cu siguranţă, a fost inspirat din mitul universal al omenirii: Biblia, unde în Epistola l către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 13, versetele 4-8, scrie: „dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie. Acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată.”
În volumul cu nr. 10, Rodica Fercana îşi „cerne amintirile” ritualic, spune Iulian Patca, cu încântaţii încărcate de emoţie şi nostalgie, poeta doar constată un fapt deja consumat, îl readuce cu duioşie în prezent şi lasă loc, în doar câteva versuri, unei interpretări previzibile sugerate doar de grafia unor semne discrete de punctuaţie: „Şi câte dorite visuri / În zbateri s-au pierdut.”
Cartea cuprinde în toată profunzimea şi complexitatea sufletului, lumea înconjurătoare cu multiplele ei probleme, iar sentimentul dragostei umple totul - spaţiul şi timpul, iar citind poeziile ce cern amintirile dobândim pacea mentală.
Scriitorii năsăudeni prezenţi - Mircea Daroşi, Floarea Pleş, Lucreţia Mititean, Adrian Mănarcă, Vasile Măgeruşan, Ioan Cordovan şi bârgăoanul Vrăşmaş, reprezentanţi ai ASTREI Năsăud, a Clubului pentru neam şi ţară şi Cultul Eroilor, au apreciat cartea şi autoarea, mergând toţi pe aceeaşi cale a IUBIRII, prin care înaintăm pe drumul cunoaşterii de sine şi al cunoaşterii lui Dumnezeu, cartea fiind o mărturisire a adevărului încărcată de o lăuntrică şi tainică bucurie şi măreţie, un cosmos întreg şi o întruchipare istorică a vieţii.

Comentarii

05/09/18 18:16
Rodica Fercana

Mulțumesc dle Mititean și celorlalți prieteni-colegi într-ale condeiului pentru că versurile mele v-au făcut să „Cerneți amintiri”;este adevărat că de câte ori se întâlnesc la o șuetă mai mult de 3 năsăudeni și alți confrați, șueta devine discuție literară, ceea ce s-a întâmplat cu recenta carte dăruită colegilor; o precizare, mai sare cursorul, dar editura este Solon Bistrița ( editor: Radu Barna).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5