Criticul şi istoricul literar Irina Petraş, întâlnire cu scriitorii bistriţeni

Casa Argintarului din Bistriţa a găzduit întâlnirea cu Irina Petraş, critic şi istoric literar, preşedinte al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, care a vorbit despre Scriitori ai Transilvaniei în Anul Centenarului Marii Uniri şi a purtat un dialog cu cei prezenţi pe teme actuale ale literaturii şi vietii scriitoriceşti.
În cuvântul de deschidere, directorul revistei „Mişcarea Literară”, scriitorul Olimpiu Nuşfelean, a schiţat un portret al invitatei Irina Petraş, pe care o aşază în rândul criticilor importanţi ai ţării, mulţumindu-i în acelaşi timp pentru modul în care a ştiut întotdeauna, în calitate de preşedintă a Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România să fie alături de colegii scriitori, bistriţenii fiind mereu incluşi în activităţile filialei.
Irina Petraș este una dintre vocile autorizate ale criticii românești, având abilități specifice unui critic literar modern, cu capacitatea de a decide ce este bun și ce nu, de a cerne „secara de neghină”. Este o voce ascultată de lumea literară, fiind, dincolo de „subiectivitatea” literaturii, un factor obiectiv. Deși putea foarte bine să se axeze și pe alte segmente ale literaturii, Irina Petraș a ales să rămână un critic pur, poate și tocmai de aceea fiind un factor notoriuîn lumea criticii de astăzi. Interesant este modul în care Irina Petraș își construiește fiecare eseu, realizând o poveste critică a fiecărei cărți studiate, integrând-o în curentele literare, iar verdictele ei fiind de necontestat pe piața literară. Enciclopedismul cunoștințelor Irinei Petraș poate fi regăsit ușor în CV-ul acesteia, de-a lungul timpului primind nu doar numeroase premii, ci și Ordinul Meritul Cultural în rang de cavaler, categoria A (2004) și în rang de ofițer (2010). Critic literar, eseistă, traducătoare, Irina Petraș este doctor în litere (1980). Premii: Premiul Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj (1992, 1993, 1995, 1998, 1999, 2003, 2004, 2008); Premiul Lucian Blaga al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1992); Premiul Salonului de Carte Cluj (1993, 1997); Premiul de excelență al revistei Contemporanul. Ideea europeană (2006); Premiul de excelență Radio-Mureș (2007); Premiul pentru critică al revistei Poesis (2007) etc. Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Irina Petraș a trimis, din inima Transilvaniei spre întreaga țară, proiecte literare de mare ținută, această filială fiind cea mai activă din țară. Nu întâmplător, despre Irina Petraș se spune că este un intelectual și un critic literar complet. Dovadă stau cele peste 30 de volume de critică, istorie și teorie literară publicate, precum și traducerile din engleză și franceză. Prin cărțile ei, în care analizează concepții estetice și stiluri diferite, Irina Petraș a contribuit esențial la istoria literaturii noastre, dându-ne o imagine cuprinzătoare nu doar a literaturii din ultimele decenii, ci și a modului în care aceasta a evoluat de-a lungul timpului.
Au fost prezenţi şi au avut intervenţii criticul Andrei Moldovan – preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Icu Crăciun – preşedintele Reprezentanţei USR Filiala B-N, universitarul Mircea Gelu Buta, poetul Alexandru Cristian Miloş, dar şi Laura Poantă, care are în pregătire o expoziţie de plastică la Bistriţa. Dintre membrii bistriţeni ai filialei amintim şi pe Maria Olteanu şi Gavril Moldovan. De asemenea, după cum însăşi Irina Petraş a declarat, la categoria bistriţenilor de succes îl putem aminti şi pe directorul Editurii Şcoala Ardeleană, George Vasile Dâncu, care a prezentat proiectele editoriale în care un rol important îl are Irina Petraş şi filiala clujeană a USR.
Au fost prezenţi la întâlnire, printre alţii, scriitorii Elena M. Cîmpan, Daniela Fulga, Iacob Naroş, Victoria Fătu Nalaţiu, Rodica Fercana, Macavei Al. Macavei, Eugenia Zegrean, Virginia Nuşfelean, Niculae Vrăsmaş, Ioan Lazăr, Radu Salvan, Raluca Baciu – directorul liceului Lechinţa.
Acordarea de autografe a încheiat prima parte a zilei petrecute de Irina Petraş în judeţul Bistriţa-Năsăud. Au urmat alte momente deosebite, în care s-a discutat despre literatură, în staţiunea Colibiţa, acolo unde a fost prezent şi Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene. Cu acest prilej va fi lansat nr. 1/2018 al revistei “Mişcarea literară”. Printre cei care scriu în dosarul dedicat Irinei Petraş de „Mişcarea Literară” amintim pe Mircea Popa, Constantina Raveca Buleu, Vistian Goia, Icu Crăciun, Adrian Ţion, Andrei Moldovan, Iacob Naroş, Cornel Cotuţiu, Menuţ Maximinian, iar Olimpiu Nuşfelean se află într-un dialog în care o descoperim pe Irina Petraş, cea care spune că „Nu cred că poţi porni la drum dacă nu crezi măcar tu în valabilitatea celor spuse de tine”.
La întâlnire au fost prezenţi şi elevii de la Cercul de literatură al Palatului Copiilor Bistriţa, coordonaţi de Ionela Nuşfelean, în numele cărora tânărul poet Emilian Horea i-a oferit sărbătoritei un buchet de flori însoţit de o poezie, mulţumindu-i acesteia că, în calitate de preşedinte de juriu, l-a premiat la festivalul de la Blaj.
Întâlnirea cu Irina Petraş, prilejuită de „Mişcarea Literară” bistriţenilor, alături de Consiliul Judetetean BN, Centrul Judetean pentru Cultura BN, Complexul Muzeal Județean BN, Cenaclul Literar George Cosbuc, a fost una în care am putut asculta discursul unui critic a cărui cuvânt are un rol important în actualitatea literaturii româneşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5