CRISTINA IURISNIŢI: 21 iunie, Sărbătoarea muzicii în Franța, Europa și în lume.

La inițiativa ministrului francez al culturii Jacques Lang, începând cu 1982 în Franța si apoi cu timpul în cele 4 colțuri ale lumii se sărbătorește limbajul universal al muzicii, limbaj care sparge bariere lingvistice, politice și socio-economice promovând solidaritatea și bucuria de a fi împreună.
Propunerea făcută francezilor în 1982 era aceea de a coborî în stradă, pentru 30 de minute, între ora 20.30 şi ora 21, pentru a cânta şi dansa împreună. La ora aceea, un milion de persoane au răspuns invitaţiei.
După 40 de ani, această sărbătoare a Muzicii este deschisa tuturor , atât profesioniștilor cât si tuturor amatorilor melomani, este gratuită, promovează diverse stiluri de muzică, fiind în mare măsură o sărbătoare în aer liber care celebrează bucuria de a fi împreună și împărtăși aceleași valori în jurul concertelor, a instrumentelor muzicale, a legăturii între generații prin pasiunea puternică pentru muzica de calitate care are un rol educațional și social evident.
Pentru Matei Vișniec, cunoscutul scriitor român stabilit în Franta încă din 1987,
21 iunie, Sărbătoarea Muzicii/ La Fête de la Musique, reprezintă socializare prin muzică.
Je suis l’homme qui vit entre deux cultures, deux sensibilités, je suis l’homme qui a ses racines en Roumanie et ses ailes en France”. Sunt omul care trăiește între două culturi, între două sensibilități, care are rădăcinile în România și aripile în Franța.”spune celebrul Matei Vișniec.
In aceasta perioadă post-pandemică, muzica, un instrument la îndemână al socializării , poate crea în continuare comunități, rădăcini și aripi, acceptare și comunicare interumană și interculturală autentică.
Sărbătoarea Muzicii a fost ulterior anului 1982 îmbrăţişată de zeci de ţări la nivel global.
În jur de 120 de ţări au adoptat această idee, dovadă că muzica poate deveni limbajul comun al unor spaţii culturale care împărtășesc aceleași valori care ne unesc.
Bonne fête de la Musique!
CRISTINA IURISNIŢI

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5