Crin Antonescu: Plec de la premisa că bunul-simţ nu e minoritar - interviu

Liderul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, candidat la Preşedinţie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre campania electorală, precum şi despre obiective pe care şi le propune în cazul în care va deveni şeful statului.

AGERPRES: Aţi afirmat că duceţi o campanie care are la bază bunul-simţ. Pe de altă parte, vorbiţi despre o Românie în care la ordinea zilei, şi nu numai în cercurile înalte, ci şi în viaţa cotidiană, domină tupeul, nesimţirea şi alte astfel de non-valori. Dacă plecaţi de la o astfel de premisă, aceea că bunul-simţ este minoritar, nu înseamnă că şi cercul dumneavoastră de alegători e unul minoritar?

Crin Antonescu: Nu plec de la premisa că bunul-simţ este minoritar, ci plec de la premisa că cei mai mulţi oameni de bun-simţ tac, nu se fac auziţi, nu se fac simţiţi. Cei care au tupeu, cei care sunt lipsiţi de bun-simţ, atât din România oficială, cât şi din România de zi cu zi, sunt foarte ostentativi, se aude numai gura lor, se văd numai atitudinile lor şi în sensul acesta dau senzaţia că sunt atotputernici. Nu sunt în niciun caz majoritari.

AGERPRES: Multe voci spun că modul în care faceţi campanie electorală, fără a apela la metodele populiste de a atrage alegătorii, reprezintă un dezavantaj, deoarece românii nu sunt încă pregătiţi pentru o astfel de campanie. Sunteţi de acord?

Crin Antonescu: Da, sunt de acord cu această teorie, dar miza cea mai importantă a campaniei mele este aceea de a fi coerent cu propriul meu proiect pentru că cineva odată şi odată trebuia să spargă cercul vicios al campaniilor electorale din România.

AGERPRES: O altă teorie vehiculată este aceea că aveţi un mare dezavantaj în faptul că PNL nu este la fel de bine organizat ca PSD sau PD-L, iar aceasta vă trage în jos în cursa electorală. De altfel, cele două partide menţionate au mobilizat la acţiunile lor electorale zeci de mii de oameni. Cum comentaţi această teorie?

Crin Antonescu: Am avut miting la Buzău, la aceeaşi oră, şi eu şi Traian Băsescu. Traian Băsescu a avut circa 3.000 - 3.500 de oameni în Sala Sporturilor, noi am avut 6.000 - 7.000 de oameni în Piaţa Centrală din Buzău. Nu numărul de oameni prezenţi la miting e relevant, cu atât mai puţin în cazul celor de la PD-L, care fac mobilizarea la mitinguri ca înainte de 1989, cu prefecţi, cu primari, cu directori, cu oameni căraţi în autocare, cu oameni încolonaţi şi care fac repetiţii pentru aplaudarea şi ovaţionarea şefului. Capacitatea logistică şi organizatorică a PNL, ceva mai redusă decât a celorlalte două partide, este un handicap, dar nu e un handicap de netrecut şi el va fi, sper, compensat de diferenţa personală dintre mine şi candidaţii Băsescu şi Geoană.

AGERPRES: Ce prevede programul dumneavoastră în planul politicii externe?

Crin Antonescu: Principala noutate pe care vreau să o aduc este o politică externă cu personalitate, o politică externă cu obiective foarte conturate, o politică externă corelată foarte bine cu politica economică, cu politica de integrare, cu toate celelalte ţinte de evoluţie a societăţii româneşti. Pentru asta, însă, preşedintele trebuie să fie capabil să construiască formule de consens, să dea obiective şi să adune oameni politici, în primul rând, în jurul lor.

AGERPRES: Aţi afirmat că doriţi ca serviciile secrete să nu mai fie utilizate ca armă politică. Să înţelegem că intenţionaţi să faceţi o serie de schimbări la vârful acestor servicii sau consideraţi că şefii serviciilor respective nu au nicio vină pentru acţiunile structurilor pe care le conduc?

Crin Antonescu: Dacă structurile pe care le conduc au în palmares acţiuni care exced legea, atunci este şi vina celor care le conduc. Dacă va fi nevoie de schimbări, voi face schimbări, dar voi putea spune exact ce şi cum în momentul în care voi avea toate elementele. Primul pas, pasul esenţial pentru ca serviciile să nu mai influenţeze jocul politic, este acela ca preşedintele să nu le ceară el acest lucru.

AGERPRES: Dacă veţi fi ales preşedinte şi s-ar forma o coaliţie PD-L - PSD care v-ar propune un premier care să formeze un guvern compus din cele două partide, aţi accepta?

Crin Antonescu: Aş încerca să-i descurajez, să-i conving că experienţa pe care au avut-o împreună a fost una foarte grea şi nefastă pentru România. Dacă mi-aş epuiza toate mijloacele constituţionale de convingere şi ar persista în a enunţa o majoritate fermă, va trebui să ţin cont de ea.

AGERPRES: Aţi afirmat că doriţi ca Traian Băsescu să iasă din viaţa politică. Ţinând cont că îl consideraţi pe Băsescu preşedinte real al PD-L, dacă acesta ar ieşi din viaţa politică, pe cine aţi vedea dumneavoastră ca lider al PD-L?

Crin Antonescu: Eu nu am niciun fel de interes ca Traian Băsescu să iasă sau să rămână în viaţa politică. Este doar o opţiune a domniei sale şi, eventual, a PD-L sau a electoratului. Traian Băsescu a declarat că, după ce îşi va încheia mandatul de preşedinte, se va retrage din viaţa politică. Nu am niciun fel de idee în acest moment cine ar fi cel mai bun preşedinte al PD-L pentru că nu-mi dau seama cine a păstrat instinctul democratic în spatele măştilor pe care toţi au fost siliţi să şi le pună sau şi le-au pus chiar cu plăcere.

AGERPRES: Îi acuzaţi deseori pe oamenii din jurul lui Traian Băsescu de corupţie, chiar dacă uneori nu spuneţi explicit acest lucru. Dacă veţi fi ales preşedinte, veţi considera un eşec dacă la finalul mandatului dvs justiţia nu va reuşi să dea câteva sentinţe definitive de condamnare pentru corupţie?

Crin Antonescu: Eu nu am nicidecum o listă neagră, nu am o listă de adversari politici care să fie cu precădere cercetaţi pentru posibile fapte de corupţie. Voi considera un eşec al mandatului meu dacă justiţia nu va începe să funcţioneze normal, în sensul accesului tuturor cetăţenilor şi egalităţii tuturor cetăţenilor şi tuturor justiţiabililor în faţa legii şi în sensul nediscriminării între personaje publice importante şi cetăţenii de rând.

AGERPRES: Să presupunem că nu veţi reuşi să câştigaţi cursa electorală. În ce măsură va fi acesta un eşec al dumneavoastră şi în ce măsură va fi un eşec al partidului?

Crin Antonescu: Asta necesită o analiză, dar eu cred că la nivelul unei candidaturi pentru Preşedinţia României trebuie să îţi asumi din start un eventual eşec ca pe unul personal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5