„Craft the Waste”-un proiect despre sustenabilitate derulat de Palatul Copiilor Bistrița alături de Cercetașii Bistrițeni și Asociația NOI

Diana Cristina Morar

Începând cu luna ianuarie a acestui an, la Palatul Copiilor Bistrița am implementat alături de Cercetașii Bistrițeni și Asociația NOI-Școala în schimbare proiectul „Craft the Waste”, un proiect în care ne-am propus reciclarea hârtiei de ziar.
Proiectul a fost scris, propus și câștigat de echipa formată de Sorina Ioja, membră a Organizației Cercetașilor Bistrițeni și depus într-un concurs de proiecte pe tema sustenabilității în cadrul firmei AROBS Transilvania Software. Sorina Ioja a frecventat cercul de Pictură de la Palatul Copiilor și și-a amintit că în anul 2016 am realizat împreună hârtie manuală într-un club de vacanță. La acel moment am folosit un blender mic, o sită și câțiva bureți și am fost îndrumați de doamna Elena Pleniceanu, care cunoștea tehnica. Am realizat în jur de 10 coli de hârtie din care am confecționat semne de carte. Experiența a fost foarte frumoasă, dovadă că după ani Sorina și-a amintit de activitate și am realizat prin acest proiect probabil cel mai bine dotat atelier de hârtie manuală pe care ni l-am fi putut dori.
Am să o las pe Sorina să ofere mai multe detalii:
„Prin proiectul "Craft the Waste", ne-am propus să ajungem la cât mai mulți tineri și copii, având în vedere importanța sensibilizării lor cu privire la reciclare, reutilizare și refolosire. Prin intermediul atelierelor de creație pe care le organizăm, dorim să le demonstrăm beneficiile aduse mediului înconjurător, dar și să stimulăm dezvoltarea creativității lor. În cadrul acestor ateliere, copiii vor învăța tehnici noi de reciclare și reutilizare, devenind astfel parte activă în construirea unei lumi mai bune. Prin participarea lor activă în proiect, ne dorim să contribuim la formarea lor ca adulți responsabili și conștienți de importanța protejării mediului înconjurător.
Acest proiect oferă copiilor și comunității obiecte originale și unicate, create de ei înșiși, folosind materiale naturale și creative obținute din deșeuri de hârtie. Astfel, se creează un ciclu de viață mai lung pentru hârtie. Inițial, ne-am propus să implicăm aproximativ 100 de copii în acest proiect și să realizăm peste 300 de obiecte. Până în prezent, am reușit să atragem peste 200 de copii și adulți de la diverse școli și organizații neguvernamentale pentru a participa la atelierele de transformare a hârtiei. De asemenea, am avut ocazia să participăm și la Târgul de Mărțișor organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, unde am expus peste 400 de eco-mARTișoare.
De mult timp Cercetașii Bistrițeni si-au dorit implementarea acestui proiect și acum am avut ocazia de a-l realiza prin colaborarea cu cercul de pictură al Palatului Copiilor Bistrița, Asociația NOI - Școala în Schimbare și cu sprijinul financiar al AROBS Transilvania Software. Această colaborare ne-a permis să aducem proiectul la viață și să oferim oportunități creative și educative copiilor implicați. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de aceste organizații și companie, care ne-au ajutat să transformăm visul nostru în realitate.”Sorina Ioja – „Cercetașii Bistrițeni”
În săptămâna de vacanță din luna februarie am organizat primele ateliere de hârtie manuală cu Cercetașii Bistrițeni, elevi de la cercul de Pictură și voluntarii Asociației NOI-Școala în schimbare, iar de atunci au avut loc 11 ateliere cu elevi de la școlile din oraș și profesori, care ne-au trecut pragul cu ocazia proiectelor Școala Altfel și Săptămâna Verde. O să menționez câteva școli partenere care și-au arătat interesul față de hârtia manuală și față de proiectul nostru: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1, Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Școala Gimnazială nr.5, Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Școala „Sfântul Stelian”.
Hârtia manuală realizată de noi este o formă de artă, este decorată cu flori uscate, bucăți de hârtie colorată, imagini și foiță de aur și nu e destinată spre a fi folosită la scris sau la desen. Florile și frunzele uscate, bucățile de hârtie colorată, dispunerea acestora, traseele obținute, textura finală a foii sunt adevărate amprente ale creatorilor lor. Finalitatea acestora este de a deveni tablouri, semne de carte sau coperte de agende bogate în texturi, cu parfum de plante uscate și cu indicii ale unor foste desene sau imagini din cărți. De asemenea, după cum s-a menționat deja, am participat anul acesta numai cu mARTișoare din hârtie manuală la Târgul de mărțișor de la Complexul Muzeal Bistriță-Năsăud și de pe pietonalul Liviu Rebreanu.
Continuăm să promovăm și în perioada următoare acest tip de reciclare a hârtiei deoarece astfel hârtia de ziar este scoasă din circuitul de „waste” și devine ARTĂ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5