Cornelia Bodescu, Gh. Tocală, Iacob Rus, Luminița Cincea, patru artiști năsăudeni. Acul, mărgelele, goblenul și cartea

Cornelia Bodescu, Gh. Tocală, Iacob Rus, Luminița Cincea, patru artiști năsăudeni, și-au confirmat talentul și măiestria de Ziua Femeii, în sala festivă a Muzeului grăniceresc năsăudean, într-un mediu cultural astrist de înaltă ținută.

Cei patru au adus un suflu nou Zilei Femeii prin rațiunea de a comunica  prin iuțeala mâinilor și a minții, prin trăsăturile sufletești, talentul și dăruirea,  printr-un tumult de stări și culoare.

Cornelia Bodescu, sălăuanca ce valorifică tradițiile locului prin, cusături cu mărgele, ie, cămăși bărbătești, bertițe, brâu și piese ce împodobesc camera, îndeletnicire ce se păstrează din generație în generație, cu elemente unice prin tehnica realizării lor, a calității și esteticii evocative, au stârnit admirația   vizitatorilor. Goblenurile înrămate, executate de Gh. Tocală cu ochi de vultur, cu    milioane de împunsături și kilometri întregi de ață și foarte mult simț artistic nativ, ca și cusutul cu mărgele și hainele din pănură cusute de meșterul Iacob Rus și chiar poezia Luminiței, provin din  necesitatea destinderii și relaxării, a căutării  unei oaze de liniște sufletească.

Cartea cu nr. 5 a Luminiței Cincea, membră în Liga Scriitorilor „Suflet ștrengăresc”, năsăudeancă după mamă, rebreancă după tată, monorancă după soț și bistrițeancă după locul de muncă și domiciliul actual este încarnarea unei emoții  într-un limbaj (cum spunea Charles Du Bos).

Luminița, o creatoare de frumos, este plină de dar, de adevăr și înțelepciune. Ne face să ne plecăm sufletul cu smerenie spre mama, despre care vorbește din interiorul inimii, cu dragoste deplină, pentru că este  prăznuirea Maicii Domnului, mama fiului lui Dumnezeu, poate fi și mama noastră.

 „Demult, demult,

M-a întrebat fetița mea:

Cine e mama pentru noi?

Eu i-am  răspuns

Că-i soarele și luna

Și fiecare floare...

E cerul plin de stele,

E apa de izvor,

E vântul și e marea

E o ființă dulce

Și aspră uneori,

E dimineața aceea cristalină,

Sau o amiază limpede...

E bucurie și iubire,

E  trup și  suflet

Pentru copilul ei...

O ploaie de lacrimi e,

Cântec și lumină...

Mama e totul !

Cartea prezentată în acest cadru sărbătoresc a fost un complex de mesaje  sincere și originale, prezentate din suflet de colegii săi de condei: Floarea Pleș, Mircea Daroși, Ioan Mititean, Ana Vaida, Lucreția Mititean, Raveca Vlașin, mintiuanca noastră stabilită la Dej, Ioan Seni, Ioan Boțan, ce au călătorit într-o lume nouă, lumea poeziei, de unde au revenit mai bine inspirați și informați.

  Ioan Mititean

 

      

     

     

       

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5