Cornelia Ardelean Archiudean, primul cetăţean de onoare al comunei Teaca

- sute de săteni s-au adunat la Căminul Cultural Ocniţa ce poartă, de acum, numele artistei

Primăria şi Consiliul Local al comunei Teaca, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud au colaborat a treia zi de Paşti, pentru a realiza, la Ocnița, un amplu spectacol de muzică populară, în cadrul căruia a fost aniversată doamna cântecului popular Cornelia Ardelean Archiudean.
Căminul Cultural din satul natal, care arată în urma renovării ca un “palat de cultură” va purta numele Corneliei Ardelean Archiudean, interpreta care a dus numele Ocniţei pe cele mai înalte scene ale lumii. Sfinţirea instituţiei de cultură a fost făcută de preoţii din Ocniţa Vasile Drăgan şi Teaca, Vasile Chiţa. Căminul Cultural a fost renovat în interior şi exterior, au fost puse geamuri şi uşi termopan, scenă cu ultimele dotări, bucătărie, dar şi sală de dispensar. Pentru aceste eforturi Consiliul Local şi primarul Iustian Damian Muntean merită aprecieri.
Pe scenă, în prezentarea îndrăgiţilor artişti Maria Dan Golban și Alexandru Pugna au evoluat pentru început membrii Ansamblul Folcloric “Cununa Grâului” din Ocnița, coordonat de Cornelia şi Florentin Ardelean Archiudean, care s-au întors acasă pentru a-I apropia de tineri de tradiţii. Apoi Ansamblul Liceului Teaca, Ansamblul Folcloric “Doinița” al Cercului Militar Bistrița, Ansamblul Folcloric Balada au completat cu dans şi cântec paleta itinerariului folcloric. Orchestra Ansamblului Profesionist “Dor Românesc” a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a acompaniat sub bagheta maestrului Anghel Urs pe artiştii Domnica Dologa, Alexandru Pugna, Maria Dan Golban, Anuța Motofelia, Ioan Dordoi, Mirela Petruș, Nicoale Cioancă și Andra Muntean.
În acest cadru a fost lansat și volumul “Copila de Sub Vii”- Menuţ Maximinian, având în centru personalitatea artistei Cornelia Ardelean Archiudean. Cuvinte alese au avut pentru artistă directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Florin Vasile Şomlea, deputatul Radu Moldovan, primarul comunei Maieru, Vasile Borş, compozitorul Mugurel Scutăreanu. Cel mai important moment a fost acordarea titlului de cetăţean de onoare al comunei Teaca, în numele Consiliului Local, de către primarul Iustian Damian Muntean. Prima distincţie de acest fel a comunei. O adevărată recunoaştere pentru doamna cântecelor Câmpiei Transilvaniei. Recitalul susţinut de Cornelia Ardelean Archiudean a fost însoţit de lacrimile spectatorilor, dansatorii din Archiud însoţind atmosfera de sărbătoare. Suflet din sufletul ocnenilor, Cornelia Ardelean Archiudean este un artist fericit. Iubită de cei de acasă, apreciată de comunitate. O viaţă în cântec, spre frumuseţea tradiţiilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5