Cornel Cotuţiu, sărbătorit la 70 de ani

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a fost gazda unui eveniment aparte, sub genericul „Aniversările Bibliotecii” fiind sărbătorit scriitorul Cornel Cotuțiu, la 70 de ani. În Sala „Liviu Rebreanu” s-au adunat colegi de breaslă, dar şi oameni ce îi citesc cărţile sau rubrica din „Răsunetul” pentru a fi părtaşi la evenimentul a cărui amfitrion a fost managerul instituţiei, scriitorul Ioan Pintea. Cu acest prilej a fost lansat romanul„Ce rămâne” apărut sub semnătura lui Cornel Cotuțiu la Editura „Școala Ardeleană” sub egida USR Cluj Şi a Bibliotecii Judeţene. Despre carte şi scriitor a vorbit aplicat invitatul special de la Cluj, criticul Constantin Cubleșan, care a evidenţiat rolul important pe care îl ocupă Cotuţiu în sfera scrisului de calitate. Prezent la eveniment a fost şi editorul George Vasile Dâncu. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, a reliefat personalitatea complexă ce este aniversată, asigurându-l de scriitor de toată preţuirea şi de tot sprijinul şi în continuare. Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei „Mişcarea Literară” a vorbit despre revistele coordonate de aniversat, iar Menuţ Maximinian, directorul ziarului „Răsunetul” despre rubrica „La noi”, coniderându-l pe Cornel Cotuţiu unul dintre cei mai buni publicişti. În acelaşi timp a vorbit despre rădăcinile comune din Dumbrăviţa, despre modul în care aceste meleaguri au fost oglindite în opera scriitorului. Artistul Georgiana Vrânceanu Cotuţiu, cea care se ocupă de ani buni de copertele cărţilor lui Cotuţiu, dându-le o identitate, a vorbit despre colaborarea bună dintre ei. Icu Crăciun, redactorul şef la publicaţiei „Cuibul visurilor” de la Maieru a subliniat legătura profundă ce s-a creat între măiereni şi scriitor, care îşi petrece verile la Anieş.
„ Îl cunosc de demult, din tinerețea mea de licean. Un profesor sobru, distins, ușor de recunoscut. Prima carte pe care am primit-o cu autograf de la un scriitor a fost „În căutarea altui final” de Cornel Cotuțiu. Pe vremea aceeascriitorii erau puțini. Și foarte puțini cei care publicau cărți. Cornel Cotuțiu era Scriitorul, unul dintre ei și singurul scriitor din Beclean care trăia în Beclean.Rețin nenumărate „secvențe” legate de întâlnirile și însoțirile cu Cornel Cotuțiu și încă mă străduiesc să arhivez și să „fotografiez” sentimental cele prezente, care, se pare, sunt din ce în ce mai dese. Timp sedus cu cărți, cu fapte, cu prietenie. De drag, în ceas aniversar, îi urez Profesorului și Scriitorului Cornel Cotuțiu sănătate și inspirație. Întru mulți și fericiți ani” a fost mesajul transmis de Ioan Pintea.
Cuvintele pline de emoţii ale sărbătoritului, expoziţia de fotografii din viaţa personală şi publică, filmul ce s-a derulat pe ecran au adus un plus de frumuseţe evenimentului la care au fost prezente şi fiica scriitorului Amalia şi sora Felicia.
Cornel Cotuţiu s-a născut în Beclean, la 15 februarie 1945, fiind licenţiat în filologie (Cluj, 1971). Din 1975 până în 2008: profesor la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean; între 1985 – 1989: inspector şcolar. În perioada 1997-1998: consilier teritorial şef al Inspectoratului pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Debut revuistic: în Tribuna (1964).Este redactor, apoi redactor-şef al revistei de literatură, artă şi cultură MINERVA (1990-1999); redactor al publicaţiei Floare de colţ (Beclean, 1990-1992). Debut editorial cu volumul de nuvele În căutarea altui final, Ed. Dacia, 1978. Alte volume de proză: Opt zile pentru totdeauna (1982), Şarpele albastru (1989), Ce rămâne (2002) – romane; Spate în spate (2004), Scorbură în cuib (2009), După cinci minute (2011) – proză scurtă; Veveriţa de pe RueNoël (2007), La noi, vol. I (2008), La noi, vol. II (2010) – proză nonfictivă, De drag ( 2014)-proză. Volume de publicistică: Taifas în purgatoriu (1995), Am fost pe lumea cealaltă (2000),Cărăbuşii de sub pernă (2001), Securea cu rotile (2005), Pompa de iluzii (2008), Dincolo, dar tot aici ( 2013). A alcătuit antologiile Nexuseditorial al şcolilor din Beclean (2006) şi Saeculum, dincolo de nostalgii (2006), a publicat ediţia a doua, revăzută şi adăugită a cărţii Amintirile unui şcolar de altădată de Ion Pop Reteganul (2006), toate trei la editura Eikon Cluj-Napoca. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Tg. Mureş, 1995, pentru publicistică; Marele premiu la Concursul Naţional de proză şi critică „Liviu Rebreanu”, Bistriţa, 2002; Premiul „Pavel Dan” pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, 2010; Ordinul „Meritul Cultural în grad de Cavaler”, Bucureşti, 2004.
La mulţi ani, Cornel Cotuţiu !

Comentarii

18/06/15 11:45
Felician Muresan

La multi ani! pentru fostul meu diriginte.Multa sanatate si putere de munca.Un om deosebit!!!Multe salutari de la cel caruia ii zicea "Felie".

19/06/15 16:33
Dr. Marius Nico...

Draga Cornel, la multi ani, cu drag ! Multa sanatate si clipe placute pentru tine si familia ta ! Cu prietenie, Marius

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5