Corala „Andrei Mureşanu” – ambasador al Culturii şi tradiţiilor populare în Germania şi Austria

Corala “ Andrei Mureşanu” a Centrului Cultural Municipal „ George Coşbuc” Bistriţa, s-a întors recent dintr-un răsunător turneu în Germania şi Austria, turneu de promovare a frumoaselor tradiţii româneşti premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului.

În acest turneu am avut onoarea şi plăcerea să fim însoţiţi de dl. prof.dr.Dorel Cosma – directorului Centrului Cultural bistriţean şi de întreaga echipă tehnică necesară unui astfel de turneu.

După un drum luing presărat cu scurte popasuri prin Ungaria, Austria şi Germania, am ajuns la Nürnberg – oraşul german încărcat de istorie în care locuiesc o mare parte din conaţionalii noştri saşi şi români, stabiliţi aici în urmă cu aproape patru decenii şi care au păstrat încă vie căldura şi ospitalitatea tradiţională românească.

Câteva ore de odihnă au fost suficiente pentru reîncărcarea bateriilor fizice şi sufleteşti necesare unui adevărat maraton al activităţilor şi întâlnirilor stabilite cu precizie nemţească pe parcursul celor două zile petrecute în istoricul oraş şi în împrejurimi.

Primul popas al Coralei a fost la frumoasa biserică a Mitropoliei Ortodoxă Română pentru Germania, Europe Centrală şi de Nord cu participarea efectivă la Sf. Liturghie susţinând răspunsurile, iar la finalul acesteia, un frumos concert de colinde pentru credincioşii veniţi în număr mare la biserică.

Părintele Teofil Herineanu ( născut la Nuşeni – BN) , având şi funcţia de consilier economic în cadrul Metropoliei, ne-a întâmpinat cu toată dragostea şi căldura, mărturisindu-ne într-un scurt interviu că „...împreună cu creddincioşii noştri, vă aşteptăm de aproape trei ani să ne fiţi dragi oaspeţi”. Alături de cuvioşia sa şi de soborul de preoţi, a slujit şi părintele Lucian Pop de la Bistriţa care ne-a însoţit în turneu. Părintele Herineanu a mai adăugat la final: „ Doresc să mulţumesc în mod deosebit şi d-lui prof.dr. Dorel Cosma, care a făcut posibilă această deplasare a Coralei de la Bistriţa aicea, căci ştim că în zilele noastre sunt mulţi creştini, dar, din păcate, nu au fapte şi mă bucur că dl. Cosma a dat dovadă de aceste fapte minunate..., să reuşeşti să finanţezi şi să aduci un grup de 40 de persoane la Nürnberg nu este un lucru uşor; de aceea, îi mulţumim în mod deosebit..., Mulţumim, de asemenea părintelui arhidiacon prof. Pop Cornel care şi-a dăruit eforturi uriaşe pentru a pregăti un astfel de cor ...”.

Într-o scurtă alocuţiune, Dl. Prof.dr. Dorel Cosma a sintetizat : „ În preajma sărbătorii de Sf. Nicolae, am dorit să fim alături de dvs. cu acest minunat şi reprezentativ cor al României venit din Bistriţa-Năsăud şi am încercat să vă aducem bucurie în suflete, iar dacă am reuşit, înseamnă că ghetuţele dvs. sunt pline de bucuria Sf. Nicoale. Vă dorim Sărbători fericite şi La mulţi ani!”

A urmat masa festivă la Mitropolie unde, gospodinele plecate din România s-au întrecut în a găti preparate culinare cu mult rafinament şi gust după reţete tradiţionale româneşti primind alese aprecieri şi mulţumiri din partea celor prezenţi, iar Corala i-a încântat pe toţi cu cântecele şi colindele sale. După amiază, grupul a vizitat oraşul şi vechea cetate medievală şi a poposit până seara în centrul oraşului, unde este instalat până la sărbătoarea Naşterii Domnului târgul de Crăciun şi Anul Nou.

Seara, pe o ninsoare de basm, Corala s-a organizat ad-hoc şi a susţinut un inconfundabilu-i stil un frumos concert de colinde în apropierea „ Turnului dorinţelor”. Sute de spectatori au poposit în piaţă admirând şi aplaudând îndelung pe colindătorii de la Bistriţa. A fost şi seara întâlnirilor cu saşii plecaţi din România şi cu diaspora română din zonă.

A doua zi, după o nouă vizitare a oraşului, autocarul cu Corala s-a îndreptat însoţită de dl. Horst Göbbel, Anemarie Wagner şi de d-na Alina Schreglmann spre Lamgenzenn la fam. D-lui Erich Dootz, un sas destoinic originar din România, care are o frumoasă afacere în domeniul industriei alimentare împreună cu soţia sa. Ei ne-au fost gazdele distinse la care am servit masa de prânz.

După amiază am revenit la Nürnberg, unde Corala a susţinut concertul mare de colinde pe scena special amenajată în Piaţa din faţa Primăriei Oraşului. A fost concertul oficial pe care Corala l-a susţinut la înaltă clasă, a fost şi un intermezzo la vioară susţinut de violonistul Florin Vlad cu piese din muzica universală. Au fost iar aplauze, entuziasm şi ochi în lacrimi atât la spectatori cât şi la coriştii care au trăit cântarea. Au fost emoţii greu de descris în cuvinte, iar dl. Prof.dr. Dorel Cosma a făcut o frumoasă prezentare a Coralei în Lb. Germană. Seara, Corala a fost condusă de d-na Alina Schreglmann ( bistriţeancă de origine) spre standul „ Casa românească” unde a susţinut un microconcert de colinde şi au servit după tradiţie câte o ţuiculiţă fiartă. Ne-am îndreptat din nou spre Langenzenn la dl. Erich Dootz, unde s-a organizat a adevărată recepţie cu participarea organizaţiei saşilor transilvăneni H.O.G.. Au fost prezenţi membrii din conducerea H.O.G, - Prof. Horst Göbbel, Anemarie Wagner, Michael Weinrauch şi au transmis un salut călduros din partea preşedintelui dr. Hans Franchy aflat în aceste zile în România.

A fost seara cântării frumoaselor noastre colinde, a fost seararostirii caldelor alocuţiuni de către gazde şi de către dl. Prof. Cosma, a fost seara darurilor de suflet ale gazdelor şi ale oaspeţilor, au fost emoţii şi lacrimi de bucurie, a fost o frumoasă lecţie de omenie şi de prietenie. Noaptea târziu, am revenit cu autocarul Centrului Cultural Municipal Bistriţa la Nürnberg însoţiţi de dl. Horst Göbbel care s-a dovedit a fi un veritabil ghid al nostru în cele două zile de şedere în Germania.

A urmat o noapte scurtă de odihnă la Pensiunea „ Florida” şi la familiile care s-au oferit să cazeze câţiva din membrii Coralei şi cărora aducem alese mulţumiri pentru ospitalitate.

Dimineaţă după ora 600 eram din nou în autocar şi începeam un drum greu şi anevoios spre Viena, unde aveam de susţinut un mare concert în faţa Palatului

„Belvedere”.

Am ajuns la timp şi am pătruns în imensa curte a palatului. În faţa scenei amenajată în aer liber am fost aşteptaţi de membrii Ambasadei Române în Austria de d-na ambasador şi de dl. Sorin Stănescu din partea Institutului Român din Viena.

Sute de spectatori anunţaţi de venirea noastră, ne-au întâmpinat şi au aşteptat concertul cu emoţie şi cu nerăbdare.

Corala de la Bistriţa – România a urcat pe scenă în aplauze, iar concertul a fost un adevărat regal dăruit din inimi pentru inimi.

Solista Coralei, d-ra Roxana Costeanu a fost „ Cireaşa de pe tort” şi la Viena şi la Nürnberg, iar aplauzele îndelungate ale spectatorilor au marcat şi evoluţia ei extraordinară la piese interpretate în limbile germană şi franceză.

La fel ca şi în Germania, dl. prof.dr. Dorel Cosma a prezentat în limba germană Corala şi pe distinsul dirijor prof. Cornel Pop, care a pregătit cu mare exigenţă fiecare piesă interpretată, asigurând prin aceasta răsunătoarele succese în evoluţiile din cele două ţări.

A fost un turneu maraton în care cuvântul „ oboseală” a fost exclus, iar succesul a fost asigurat prin dăruire şi dragoste de cântare corală a multor piese, mare parte din ele făcând parte din repertoriul internaţional.

Membrii Coralei mulţumesc din suflet d-lui prof. Dr. Dorel Cosma pentru efortul şi minuţiozitatea cu care a pregătit acest turneu, iar succesul acestui activităţi maraton i se datorează în primul rând domniei sale.

Aflându-ne în preajma Sf. Sărbători a Naşterii Domnului şi a Anului Nou, Corala face urări coborâte din frumoasele noastre colinde tuturor celor care ne-au sprijinit şi ne-au susţinut în 2010.

Sărbători fericite şi La mulţi ani !

Prof. Ştefan Pop

Comentarii

15/12/10 17:09
P.C.

Felicitari "fetelor mele" Zenovia, Tina, Alina !!! Tuturor va doresc sanatate si belsug in 2011 !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5