Conjudeţeni în „Personalităţi române şi faptele lor” 1950-2010

În volumul 59 al Dicţionarului „Personalităţi române şi faptele lor” de Constantin Toni Dârţu, printre numeroase personalităţi remarcăm de la paginile 128 până la 184 biografia şi articolele apărute în presă despre anumite activităţi a preotului scriitor Aurelian Poptean, preot paroh în comuna Mărişelu.
Paginile conţin biografia preotului, iar dintre activităţile bisericeşti amintim consemnările: „Sărbătoare arhierească la Mărişelu” de Menuţ Maximinian, Nuntă de aur la Mărişelu de Mia Morari, Ziua Eroilor la Măgurele şi Mărişelu de prof. Ioan Tuns şi Seară duhovnicească în parohia Mărişelu de Nicoleta Berari. Activitatea culturală este consemnată prin Şezătoare la Mărişelu de Marilena Toxin, Porniţi plugul Feţi-Frumoşi de Menuţ Maximinian, Scara îngerilor la Mărişelu de Menuţ Maximinian, „Datina” din Mărişelu, un an pe scenele ţării de Menuţ Maximinian, Din capitala de vest a Ţării Şieului – Mărişelu de Florentin Archiudean, Colindătorii din Mărişelu, mesageri ai colindului străbun de înv. Iulia Teodora Hordoan, Simpozion în parohia bistriţeană Mărişelu de Andreea Pâgleşan, Simpozionul religios cultural şi ştiinţific al Văii Şieului – Sub semnul frumosului de Menuţ Maximinian, Colind străbun la Mărişelu, adus în dar de Sfântul Nicolae de Andrei Iustin Poptean.
Activitatea literară: Povestea centrului lumii de Menuţ Maximinian, Despre monografia satului Sita, scrisă de vrednicul părinte Aurelian Poptean, Şcoala şi biserica din Mărişelu – parteneri în actul de educaţie de prof. Ioan Tuns, care se referă la cartea PC preot paroh Aurelian Poptean – Parohia Ortodoxă Română Mărişelu – istorie şi prezent. Paginile mai conţin versuri de Aurelian Poptean din volumul Poeme religioase, apoi gânduri de început despre Revista de credinţă, cultură şi educaţie a parohiei Mărişeu, păstorită de vrednicul de laudă PC preot paroh Aurelian Poptean, intitulată „Grai Nuşfelean”, apoi articolul PC protopop Alexandru Vidican – Omul sfinţeşte locul, articolul PC preot paroh Nicolae Feier intitulat „Părintele Aurelian Poptean”. Cele aproximativ 60 de pagini se încheie cu un interesant, sensibil, iubitor, creştinesc şi elocvent album cu fotografii de familie.
Dumnezeu să binecuvânteze harul scriitoricesc şi duhovnicesc al PC preot paroh Aurelian Poptean din Mărişelu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5