Conferință ERASMUS+ la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, Bistrița

Vineri, 7 octombrie 2016, la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Bistrița, s-a desfășurat Conferința de lansare a proiectului BASIC EMPLOYABILITY AND ENTREPRENEURSHIP SKILLS AT A YOUNG AGE (Competenţe antreprenoriale și legate de piața muncii la vârste timpurii), cofinanțat de COMISIA EUROPEANĂ, Erasmus+ KA2. Proiectul presupune un parteneriat strategic între școli din țări precum: Turcia, Italia, Polonia, Irlanda, Scoția, Spania, iar Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare”, Bistrița, fiind coordonatoare. Cu o durată de 24 luni (01.09.2016-31.08.2018), proiectul are ca obiectiv principal educarea elevilor din ciclul primar spre dobândirea unor competenţe antreprenoriale de bază şi pregătirea acestora pentru piaţa muncii. De asemenea, se urmarește dezvoltarea competenţelor numerologice și antreprenoriale, la copiii din ciclul primar,  a competenţelor de muncă în echipă, creativitate, flexibilitate și încredere, a celor de comunicare scrisă şi orală, de leadership și time management, a competenţelor digitale şi de limbă engleză a grupului ţintă.

Subiectele abordate în cadrul proiectului se refera la problemele legate de piața muncii - șomajul, consiliere și orientare în carieră, programe de studiu inovatoare, metode educaționale de dezvoltare cursuri de formare, precum și cooperarea internațională, relații internaționale, cooperarea pentru dezvoltare.

** Printre invitați s-au numarat  antreprenori  bistrițeni precum Anamaria Mureșan-Ştefănuțiu, administrator Geoplast Bistrița, care ne-a derulat firul poveștii lor de succes, reprezentanți ai ISJ B-N, ai Bibliotecii Județene B-N, ai Primăriei Municipiului Bistrița.

Directorul Şcolii Gimnaziale Ştefan cel Mare Bistriţa, prof. Lucica Iacob, a evidenţiat rolul unor astfel de proiecte în parcursul oricărei şcoli care ţine la prestigiul său. "Şcoala noastră este una dintre şcolile de prestigiu ale municipiului Bistriţa şi asta se datorează faptului că deviza şcolii este "Împreună pentru viitorul copiilor noştri"", a declarat managerul instituţiei şcolare.

Echipa de la Ștefan cel Mare a prezentat un pachet de informații si materiale audio-video referitoare la importanța proiectului, la ce anume se urmărește prin derularea acestui parteneriat, care sunt așteptarile și provocările acestora în calitate de participanți si mai ales de coordonatori Erasmus +.

Prof. Alexandra Stoica- responsabil diseminare: În primul rând familia are obligația să imprime respectul copiilor față de muncă și față de bani încă de la o vârstă fragedă, atunci când aceștia încep să ceară prima bomboană, prima jucărie. Copiii trebuie să fie familiarizați cu banii, cu valoarea acestora, cum pot fi cheltuiți cu responsabilitate, cum pot fi economisiți, investiți sau donați în scop caritabil.

Prof. Anca Lazaric – coordonator: "Proiectul pe care îl coordonam în parteneriat cu șase școli europene are la bază educația antreprenorială, financiară și probleme legate de piața muncii, toate priorități ale Comisiei Europene și ale Erasmus+.Noutatea proiectului nostru este faptul că se adresează elevilor de ciclu primar. Este o provocare nu atât prin tema sa, cu care școala noastră s-a mai întâlnit de nenumarate ori, ci prin vârsta elevilor cărora li se adresează.Proiectul e o oportunitate pentru copii de a gasi o direcție în legatură cu viitorul lor profesional înca de la aceasta vârstă fragedă."

Prof. Monica Buf –responsabil monitorizare și evaluare: Mă bucur că facem parte din marea familie Erasmus! E un prilej excelent pentru noi toți de a ne îmbogați experiența într-un domeniu de actualitate și de interes. Avem nevoie de copii care, ajunși la maturitate, să devină creatori puternici, capabili să identifice oportunități și să-și asume riscuri, pe scurt, avem nevoie de antreprenori!

Prof. Ana-Maria Tofan- responsabil impact: Educația antreprenorială este o disciplină complexă, împletind socialul cu economicul. Insă, în primul rând, mai ales pentru cei mici, educația antreprenorială o definim simplu: educație pentru muncă. Recunosc: este o provocare, însă suntem conștienți de necesitatea conștientizării, de la cele mai fragede vârste, a rolului muncii în societate, a dezvoltării spiritului de inițiativă, a perseverenței, a încrederii în sine și a dorinței de a stabili si atinge țeluri.

Prof. Veronica Slăvoacă- responsabil coordonare învățători: ,,Susțin si apreciez implementarea acestui program în școală deoarece dezvoltarea competențelor de antreprenoriat la școlarul mic este binevenită. Iar faptul că acest proiect aduce lângă noi, oameni cu experiență în acest domeniu, nu face decât să ne bucure. "

Prof. Mirela Boca- responsabil monitorizare și evaluare:  ,,Afacerile mari încep de...mici! Niciodată nu e prea devreme pentru copii să dezvolte abilități antreprenoriale. Fac parte dintr-o echipă valoroasă implicată în demersul acestui proiect. Dorim, ca prin derularea activităților, elevii să aibă ocazia să învețe lucruri utile, practice pe care să le folosească în mediul business și să dobândească încredere că pot să reușească."

Prof. Lucreția Borș- responsabil coordonare învățători: Activitățile din cadrul acestui program valoros aduc un plus de cunoștințe  elevilor din școala noastră, consolidând abilitățile pentru viata activă și încrederea în propriile șanse de succes, ținând cont de componenta de stimulare a imaginației și creativității micuților. Așadar, prin acest program, elevii noștri, micii antreprenori vor reuși sa "vadă" în viitor înainte ca acesta sa se întâmple și totodată sa fie entuziasmați de ceea ce pot face pe cont propriu.

Prof. Cătălin Răzvan Gâmbuță- responsabil IT : Proiectele europene conferă ocazia de a întâlni oameni deosebiți, alături de care se pot învăța lucruri noi, de perspectivă. Acest proiect deschide oportunități de formare profesională pentru cadrele didactice ce predau la clasele I-IV, integrează noi metode de predare din domeniul educației nonformale în domeniul educației formale și configurează cetățenia europeană de la vârstele mici.

Nu putem decât să vă felicităm pentru inițiativă, implicare și dorința de dezvoltare. Vă urăm succes și spor în toate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5