Concursul județean de educație patriotică "Eroul din localitatea/familia mea”! Elevii se pot înscrie până în 1 aprilie!

              Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria” - Filiala județeană "Colonel Liviu Rusu” Bistrița-Năsăud și Colegiul Tehnic Infoel Bistrița, cu sprijinul Primăriei municipiului Bistrița, organizează a patra ediție a Concursului județean de educație patriotică "Eroul din familia/localitatea mea”. Concursul, adresat elevilor din clasele gimnaziale și liceale, constă în elaborarea unei lucrări despre un erou din familia/ localitatea de domiciliu a elevului (sau părinților/rudelor acestuia), participant/căzut în luptele din Primul sau Al Doilea Război Mondial, victimă a regimului comunist ori care s-a jertfit în răscoale/ revolte.

            Concursul se desfășoară pe două secțiuni, gimnaziu și liceu, pentru fiecare secțiune acordându-se premii și mențiuni.  Înscrierea se face până la data de 1 aprilie 2023, detalii despre modul de redactare și trimitere a lucrărilor putând fi obținute de pe pagina de Facebook –Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Bistrița-Năsăud, ,,Colonel Liviu Rusu” sau prin trimiterea unui mesaj pe adresele de email: [email protected] și [email protected] .

            La primele trei ediții ale concursului au participat aproape 100 de elevi care au elaborat lucrări interesante și bine documentate despre eroi ai neamului românesc.

            Fragment din lucrarea elevei Lonca Raluca, clasa a X-a, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, unul dintre elevii premiați la ediția a III-a a concursului (2022).

,,De mic copil m-a fascinat imaginea persoanei îmbrăcată în haină militară, care mă privea din tabloul țintuit pe peretele din casa stră-străbunicilor. Mă întrebam care e povestea din spatele imaginii și puneam întrebări străbunici mele. Nimeni nu îmi răspundea atunci . Dar ani au trecut și curiozitatea mea nu s-a diminuat. Având în vedere și contextul vremurilor actuale, când lângă țara noastră se petrece un război, am început sa fac cercetări, iar participarea la acest concurs a constituit o bună oportunitate pentru a descoperi cine este eroul din familia mea.

Este vorba de stră-străbunicul meu, Mândru Ioan, un om mândru, cum îi zice și numele, născut în satul Chiraleș, cândva întrea nii 1917-1919. S-a căsătorit cu Eudochia în satul Arcalia și au avut doi copii, pe Valentin si Maria. Când a început al Doilea Război Mondial s-a înrolat și a plecat pe front in 1939. În anul 1942 a participat la luptele de la Cotul Donului. Știam că a murit în acest an, iar aflarea morții lui a fost confirmată de o rudă apropiată a dânsului care i-a descoperit mormântul din întâmplare aflându-se la acel moment pe front având sarcina să ducă mâncare soldaților. Cam atât am aflat de la familia mea.

Dar curiozitatea mea nu s-a oprit aici. Am început să accesez link-uri și să caut informații. Astfel, în cercetarea mea am găsit lista morților din al Doilea Război Mondial pe site-ul https://once.mapn.ro/pages/view/97. Aici am găsit printre multe nume și numele stră-străbunicului meu, Mândru Ioan, precum și locul unde a fost îngropat, și anume în satul Plinca (raionul Beliaevski regiunea Odessa, Ucraina). În momentul morții el avea gradul de caporal. Trupul stră-străbunicului meu nu a fost repatriat din cauze financiare.

După ce mi-am încheiat cercetarea, aflând atâtea lucruri despre condițiile în care a luptat stră-străbunicul meu am rămas cu un sentiment de mândrie ca a contribuit prin faptele sale la bunăstarea actuală a țarii, dar in același timp sunt trista pentru ca nu a apucat să își vadă copiii crescând, că nu l-am prins in viață așa cum am prins-o pe stră-străbunica mea, că a murit în condiții inumane pe front...”

Col (rez) Gheorghe Tanco,
președinte Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala județeană Bistrița-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5