Comuna Parva – acelaşi primar de 19 ani (27 decembrie 1989 – prezent)

Rep.: D-le primar, am aflat că în judeţul BN sunteţi primarul cu cele mai multe mandate. Ne puteţi spune câte ceva în această direcţie?

Primarul Gheorghe Stelian: Am ajuns primarul comunei Parva la 27.12.1989, când un grup de cetăţeni au venit la Viişoara, astăzi localitate componentă a municipiului Bistriţa, pe atunci comună, şi mi-au făcut propunerea să accept funcţia de primar în comuna unde m-am născut (Parva). Cu greu am acceptat pentru o perioadă şi acum mă aflu în faţa celui de-al V-lea mandat câştigat din primul tur.

Rep.: Cum puteţi explica acest lucru pentru cititorii ziarului nostru?

Gh.S.: După revenirea mea la Parva am avut câteva aspecte la care m-am angajat – cunosc foarte bune pe fiecare locuitor al comunei şi cunoscându-i, de cele mai multe ori, cunoscu şi problemele pe care le au (dorinţele, necazurile, bucuriile) cei mai mulţi mă respectă şi mă iubesc şi apelează la mine la orice oră, zi, noaptea, acasă, pe drum şi la Primărie.

Rep.: În atâtea mandate, sunt convinsă şi se vede că aţi realizat foarte multe lucruri pentru consătenii d-voastră. Dacă aţi putea prezenta câteva realizări, să zicem din ultimele două mandate (2000-2008).

Gh. S.: Deviza mea a fost din totdeauna să nu treacă timpul şi să nu realizez nimic pentru comună. Pot să amintesc câteva realizări de importanţă majoră:

- electrificarea cătunului V. Vinului 2004;

- electrificarea cătunului V. Vinului 2005 din fonduri „Electrica”;

- modernizare drum comunal V. Paltinului din fonduri FRDS (Fondul Român de Dezvoltare Silvică) 2004-2005;

- modernizare şi dare în funcţiune a „Centrului de turism montan” – 2004;

- ridicarea Monumentului Eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale – 2003;

- în anul 2006 am implementat proiectul „Reabilitare sistem de alimentare cu apă în loc. Parva, finanţat în 2007, iar la această dată lucrările sunt executate în proporţie de 80%. Parva va beneficia de o reţea nouă şi extindere, cu dare în folosinţă în iulie 2009.

- suntem în faza finală a modernizării drumului comunal Prund – Runc şi Aleea Şcolii, recepţia finală va avea loc în primăvara anului 2009.

- am amenajat drumuri de interes local în zonele Varnia, Subprune, Valea Paltinului, Dealul Paltinului, Bârlogul, D. Vinului, Văi, Poderei, Valea Arşiţei, Valea Vinului, Butuc, Zapade.

Rep.: D-le primar, se vorbeşte tot mai mult despre întocmirea proiectelor: Ce ne puteţi spune în acest sens? Care este poziţia dumneavoastră?

Gh.S.: Autorităţile locale care nu vor implementa proiecte, nu vor avea fonduri şi nu vor putea realiza obiectivele propuse în program. La nivel de localitate am depus şi am şi câştigat finanţare pentru: proiect Reabilitare sistem de alimentare cu apă în comuna Parva – proiect în derulare; proiect Construcţie bază sportivă tip pe Ordonanţa 7/2006, fază proiect tehnic; am depus, în luna august 2008, două proiecte la Consiliul Judeţean pe POR (Program Operaţional Regional Electrica) pentru: electrificare cătun V. Arşiţei; electrificare cătun V. Paltinului; la data de 19.12.2008, au depus la OJPDRP Bistriţa-Năsăud un proiect integrat pe Măsura 322 – care cuprinde următoarele obiective:

1. Sistem de canalizare şi staţie de epurare în loc. Parva;

2. Extindere reţea apă potabilă în loc. Parva;

3. Reabilitare drum de interes local – Valea Izvorului;

4. Reabilitare drum de interes local Valea Arşiţelor;

5. Reabilitare Primărie şi Cămin Cultural;

Valoarea acestui proiect este de 2,5 mil. euro. Aş întări faptul că îmi pun mari speranţe ca acest proiect să fie eligibil.

Rep.: În anul 2009 intenţionaţi să depuneţi şi alte proiecte, dacă da, care sunt acestea?

Gh. S.: Suntem la discuţii cu colegii de la Primăria Rebrişoara pentru a constitui un ADI (Asociaţia de Dezvoltare Inter-comunitar) în scopul de a realiza mai multe obiective: două proiecte pentru unităţile de învăţământ din comună; un proiect în domeniul agroturismului.

Rep.: Poate ne spuneţi unele lucruri şi din punct de vedere politic.

Gh.S.: Sunt primar social-democrat, am câştigat alegerile din primul tur cu PSD. Am fost în permanenţă ajutat de la nivelul filialei judeţene, personal de domnul deputat Emil Radu Moldovan, căruia îi mulţumesc şi pe această cale.

Sper ca „Parteneriatul pentru România” încheiat între PD-L şi PSD să fie benefic pentru ţară, iar la nivel local să putem realiza mai multe lucruri bune pentru fiecare localitate.

Rep.: Ce vă doriţi cel mai mult în noul an?

Gh.S.: În primul rând îmi doresc sănătate pentru mine, soţie, copii, gineri, noră şi cei doi nepoţi – Mihai Stelian şi Steliana Andreea, care sunt sufletul meu.

Pe plan profesional îmi doresc o colaborare mult mai bună şi mai benefic ă cu executivul în interesul cetăţeanului, iar în Consiliul Local să îşi găsească locul problemele de importanţă majoră pentru binele comunei.

Rep.: În ceea ce priveşte credinţa, ce ne puteţi spune, domnule primar?

Gh.S.: Eu sunt de religie ortodoxă. În comună predominant este ortodoxismul şi apoi cultul penticostal. În calitatea mea de primar nu am făcut niciodată vreo deosebire. De la autoritatea locală am ajutat în permanenţă cele două culturi (financiar şi material). Alături de enoriaşii ortodocşi dorim să construim o nouă biserică la Parva – ca o surpriză să spun aşa. Amplasarea este stabilită şi proiectul tehnic este întocmit. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca din primăvară să putem începe lucrările. Mă consider un om apropiat de monahii de la Mănăstirea Sf. Apostoli Petru şi Pavel.

Rep.: Ce doriţi să le transmiteţi părvenilor?

Gh.S.: Pentru anul 2009 le transmit consătenilor mei dragostea mea, încrederea mea şi îi asigur că voi face totul pentru ca toţi să trăim în pace, bună înţelegere, respect.

Bunul Dumnezeu să binecuvânteze această localitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5