Comuna Livezile, în sărbătoare. Paradă în cinstea pompierilor, muzică pentru toate gusturile, focuri de artificii

Timp de două zile, locuitorii din comuna Livezile îşi sărbătoresc comuna, pe ritmurile muzicii de toate gusturile, prin competiţii sportive, o paradă dedicată Zilei Pompierului. Totul se va încheia în această seară cu un frumos foc de artificii, după cum promit organizatorii.

         Startul acestei ediţii a fost dat sâmbătă seara, pe scena amplasată pe platoul din zona Primăriei. A fost o seară dedicată tineretului, care s-a încheiat spre zorii zilei, trupa de dans Re-Born, DJ Robby şi Emil Casanova încingând atmosfera.

         Duminică, după slujba religioasă, pompierii voluntari din Livezile, Cuşma şi Dorolea au defilat prin centrul comunei, scoţând din ...depozitul amintirilor inclusiv motopompe de acum 140 de ani. A fost o ocazie inedită, probabil unică pentru o comună din România, de a acorda respectul cuvenit pompierilor, fie ei şi voluntari, când mai sunt doar două zile până la Ziua Pompierilor din România. Parada a fost acompaniată de marşurile fanfarei Harmonie a Forumului Democrat German.

Ulterior, au avut loc concursurile de şah, moară şi table, câştigătorii fiind premiaţi în cadru festiv. La baza sportivă, juniorii şi seniorii Voinţei Livezile au jucat în compania formaţiilor similare de la Maieru.

         Aproape de ora 17, după programul fanfarei, a fost programată deschiderea oficială. Protopopul Alexandru Vidican, împreună cu preoţii din Livezile şi Dorolea, au binecuvântat această sărbătoare, comunitatea şi pe cei care o conduc.

„Trebuie să avem şi o zi de bucurie, o zi în care după un an de trudă să ne putem descreţi frunţile, să putem să ne privim în ochi, să spunem cuvintele Scripturii: bucuraţi-vă şi iarăşi zic bucuraţi-vă! Să vă bucuraţi, tinerilor, de frumuseţe, de tinereţe”, le-a spus protopopul Alexandru Vidican livezenilor, adăugând un îndemn al poetului Nicolae Labiş pentru mame, de a-şi învăţa copiii ce înseamnă „dragostea de ţară, dorul de lumină şi scârba de noroi”, pentru că restul va veni de la sine apoi. În mesajul său adresat comunităţii, protopopul Vidican a scos în evidenţă faptul că primarul Traian Simionca are „în sânge” muzica şi tradiţiile populare, spunându-le oamenilor să nu le fie ruşine să îşi facă semnul crucii, să doinească, să-şi poarte costumul popular, acte de identitate ca români şi creştini.

        

Vicepreşedintele CJ, Ioan Ţintean: La Livezile pot să vorbească faptele!

Pe scenă au urcat şi aleşii locali din Livezile, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iona Ţintean şi de consilierul judeţean Constantin Braşoveanu.

         „Am dorit din tot sufletul să fiu la o mare sărbătoare pe frumoasa vale a Bârgăului, alături de bunul meu prieten  - este binecunoscută relaţia noastră de atâţia amar de ani -        Traian Simionca, împreună cu marea lui familie care se numeşte comuna Livezile. La Livezile, v-am spus multe de 20 de ani, dar parcă niciodată nu pot spune totul. Aici vorbele sunt de prisos, aici, la Livezile, pot să vorbească faptele”, a spus vicepreşedintele Ioan Ţintean. Acesta a enumerat doar câteva dintre realizările echipei administrative de la Livezile, de la modernizarea drumurilor, amenajarea parcului, investiţii în infrastructura şcolară, cea sportivă, cea socială etc, remarcând energia primarului Traian Simionca.

         „Asta înseamnă activitate la maximum, respect pentru dumneavoastră, respect faţă de familia lui mare. Şi preşedintele Radu Moldovan şi eu te vom sprijini, aşa cum am făcut-o dintotdeauna. Vă felicit pe toţi, în numele prieteniei noastre, a Consiliului Judeţean, a celor care vremelnic diriguim problemele judeţului, şi promitem, în continuare, că te susţinem din tot sufletul”, i-a spus vicepreşedintele Ţintean primarului Simionca.

***

         În discursul său, primarul Traian Simionca a recunoscut că nu ar fi dorit să mai organizeze Zilele Comunei Livezile în acest an, însă oamenii l-au convins că după un an de muncă merită şi câteva zile în care să se bucure. Edilul livezean a menţionat că este ultima ediţie în care parcul din centrul comunei mai este folosit pentru evenimente de acest gen, pentru că acolo vor fi plantaţi arbori, vor fi puse lampadare şi bănci.

Acesta i-a invitat pe livezeni, într-un număr la fe de mare, la adunarea populară care va avea loc în această toamnă la Căminul Cultural, unde vor fi dezbătute o serie de proiecte pe care autorităţile urmează să le demareze, inclusiv cadastrarea localităţii.

Primarul Simionca a premiat pe cei tri şefi ai serviciilor voluntare penstru situaţii de urgenţă din Cuşma, Dorolea şi Livezile, dar şi pe conducătorul echipei Voinţa Livezile. De asemenea, au fost recompensaţi cu diplome şi medalii câştigătorii concursurilor de şah – Daniel Gherghina, Andrei Ureche şi Alexandru Drăguş; moară – Alisia Cifor, Andrada Grec, Rebeca Strâmbu şi Ştefana Dărguş; table -  David Gordon, G. Cociorvan şi Ştefan Harosa.

 

Cântec, joc şi voie bună, cu folcor de calitate

În prezentarea lui Marina Gruştor, în faţa a sute de livezeni, spectacolul a fost deschis de Ansamblul Balada din Bistriţa, condus de Ioan Simionca. Suite instrumentale, de dansuri de pe Câmpie, Someş, Codru, Mălina Pop şi Paul Ban i-au încântat pe spectatori.

Ansamblurile Tulnicul din Baia Mare, Nunta Zamfirei din Livezile, dar şi „Mureşul” din Târgu Mureş urmau să încheie seara de muzică populară.

La ora 22, pe cerul comunei Livezile va străluciun impresionant foc de artificii.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5