Complexul sportiv multifuncţional de la Năsăud, evaluat la 8 milioane de euro. Indicatorii tehnico-economici vor fi reaprobaţi de Guvern

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei a lansat în consultare publică Hotărârea Guvernului pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Complex sportiv multifuncțional – localitatea Năsăud, județul Bistrița-Năsăud”. Perioada avită la dispoziţie pentru depunerea eventualelor observaţii a expirat, astfel că primarul Mircea Romocea speră ca hotărârea să intre în proxima şedinţă de Guvern.  

         Valoarea totală a investiţiei (cu TVA) este de 37.902 mii lei, din care Construcţii plus Montaj reprezintă 26.593 mii lei. Finanțarea de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei  prin „C.N.I.”  SA este de 36.710 mii lei, iar de la bugetul local al oraşului Năsăud este de 1.192 mii lei.  Realizarea acestei investitii se va face prin subprogramul „Complexuri sportive“ din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.“ - SA.

          ****

Lucrările propuse a se realiza sunt următoarele:

Realizarea lucrărilor de terasamente și nivelarea terenului;

Realizarea branșamentelor de apă, canalizare, gaz, curent electric, telecomunicații;

Amenajarea unui teren de tenis;

Amenajarea unui teren multifuncțional de volei și baschet;

Amenajarea unui teren multifuncțional de mini-fotbal și handbal;

Amenajarea unei piste de skateboard;

Amenajarea de gradene pentru spectatori;

Amenajarea unui bazin exterior pentru adulți cu adâncime de 1.50 m;

Amenajarea unui bazin exterior pentru copii cu adâncime de 1.00 m;

Amenajarea unui bazin exterior pentru copii cu adâncime de 0.50 m;

Construirea unei clădiri care să aibă în componență:

Bazin închis, zonă de gradene, saună, vestiare, dușuri, spații pentru grupuri sanitare,

Spații tehnice situate la subsol și la parter dotate cu instalații, utilaje și echipamente pentru prepararea, tratarea și controlul calității apei și a aerului,

Zonă de alimentație publică,

Sală de fitness,

Sală de sport multifuncțională,

Spații de depozitare;

Săli de cursuri pentru copii: Sală de șah, Atelier de pictură și Atelier de fotografie;

Cabinet medical;

Spațiu expozițional

Construirea unui corp cu vestiare, magazin și spațiu de depozitare aferent terenurilor de sport;

Amenajarea de alei auto și pietonale;

Amenajarea spațiului din jurul piscinelor exterioare cu zonă pentru plajă realizată din podele de lemn și dale de mozaic;

Amenajarea zonei pentru plajă cu șezlonguri, umbrele, mese cu scaune, dușuri, cișmele, aparate de joacă pentru copii, coșuri de gunoi, corpuri de iluminat;

Amenajarea de spații verzi prin plantarea de arbori și montarea rulourilor de gazon;

Realizarea împrejmuirii complexului sportiv;

Asigurarea unui număr de 150 de locuri de parcare.

Caracteristicile principale ale construcției:

Clădirea principală are un regim de înălțime de S+P+M și înălțime variată, începând de la 7.75 m, până la 3.82 m. Aceasta adăpostește un bazin de înot și funcțiunile adiacente acestuia, cum sunt spațiile tehnice, vestiarele pentru bazinul interior, vestiarele pentru bazinele exterioare, dar și zona de primire. De asemenea, clădirea dispune de o zonă pentru alimentație publică, o sală de fitness și una pentru tenis de masă.

Bazinul de înot are dimensiunile de 25.00x12.50 m, fiind situat într-o încăpere cu deschidere de 26.15 m și lungime de 42.40 m. În această încăpere sunt dispuse 5 rânduri de gradene, o saună uscată și una umedă. În ceea ce privește vestiarele destinate acestui bazin, două, pe sexe, au o capacitate de câte 32 de persoane, iar unul destinat persoanelor cu dizabilități cu o capacitate de 5 vestiare. Accesul la vestiare se realizează din zona de recepție a complexului, prin doi turnicheți de acces tip tripod. Tot din foaier se face accesul la cabinetul medical, la vestiarele personalului și la spațiul tehnic, adiacent bazinului. De asemenea, pe o scară se poate ajunge la etaj, unde sunt dispuse două săli, una pentru fitness, iar cea de-a doua pentru tenis de masă. Accesul pentru persoanele cu dizabilități la etaj se realizează prin intermediul unui elevator mobil dispus pe scară.

Zona de bazine exterioare cuprinde un bazin cu adâncime de 1.50 m, cu o suprafață de 832 mp, un bazin pentru copii cu adâncime de 1.00 m, cu suprafață de 190 mp și un bazin cu adâncimea de 0.50 m și suprafața de 203 mp. Aceste bazine dispun de o zonă de plajă pentru 300 de persoane, pe două niveluri, primul cu o pardoseală de lemn, situată la cota +/- 0.00, iar cel de-al doilea situat la cota -0.37 m, acoperit cu dale de cauciuc. În zona bazinului pentru copii cu adâncimea de 0.50 m, sunt amenajate zone de joacă pentru copii, cu balansoare și un tobogan. De asemenea, aici găsim un bar cu 6 mese, pentru servirea băuturilor. Un al doilea bar, se află lângă zona de alimentație publică și dispune de 11 mese. Cele trei bazine au acces la 16 dușuri exterioare.

În partea estică a parcelei sunt amenajate 3 terenuri de sport, unul de tenis, cu dimensiunea de 42.00x21.00 m, unul pentru baschet și volei de 44.00x22.00 m și unul pentru handbal și minifotbal de 44.00x22.00 m. Adiacent acestor terenuri se propune un skatepark. De asemenea, această zonă dispune de un număr de aproximativ 590 de locuri în gradene.

Tot complexul dispune de 152 locuri de parcare, 3 dintre acestea fiind rezervate persoanelor cu dizabilități.

Suprafața construită desfășurată: 7.344,45 mp.

Durata de realizare a investiţiei este de  36 de luni

         UAT orașul Năsăud va finanța, din venituri de la bugetul local cheltuielile totale în sumă de 1.192 mii lei (inclusiv TVA), aprobate prin Hotărârea UAT orașul Năsăud nr. 89/10.09.2019. Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiții, cu excepția celor aferente viabilizării amplasamentului obiectivului de investiții, acestea revenind UAT orașul Năsăud, conform celor menționate mai sus.

Indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții au fost avizați în Consiliul Tehnico-Economic al ordonatorului principal de credite fiind emis avizul CTE MDRAP nr. 146/148/30.10.2019 și, ulterior, în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, fiind obținut avizul nr. 67/04.11.2019, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 150/2010 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, cu modificările și completările ulterioare.

 ***

În prezent, în orașul Năsăud nu există o bază de sport multifuncțională de acest tip. Cel mai apropiat bazin de înot  este situat în municipiul Bistrița la o distanță de 25 km. Terenurile de sport din aer liber se rezumă la câteva unități izolate (unde se practică în general fotbalul), iubitorii de alte sporturi neputând să-și exercite pasiunea. În concluzie o asemenea investiție se dovedește a fi extrem de benefică zonei, mai ales copiilor, cât și profitabilă.

Prin aprobarea finanțării acestui tip de proiect se va asigura desfășurarea optimă a activităților sportive, a pregătirii echipelor sportive, a pregătirii echipelor de performanță, a descoperirii de noi talente și totodată se va pune accentul pe dezvoltarea armonioasă a tinerilor prin practicarea sportului.

În conformitate cu normele europene privind accesibilitatea populației la facilități pentru practicarea sporturilor este necesară crearea infrastructurii și a obiectelor destinate sporturilor.

Oportunitatea investiției este determinată de necesitatea punerii în valoarea a acestor terenuri neamenajate, a creșterii potențialului zonei, a realizării unui loc de relaxare și recreere atât de necesare orașului cât și comunelor limitrofe, în condițiile lipsei unor spații de agrement și de practicare a sporturilor în orașul Năsăud, a existenței unui spațiu public, abandonat, inestetic și fără utilizare care poate fi transformat și reconfigurat în vederea satisfacerii  nevoii de practicare a sporturilor în orice anotimp. Locurile de joacă pentru copii, bazinele de înot terenurile de sport trebuie privite ca un tot unitar.

Prin realizarea investiției ”Complex Sportiv multifuncțional” în orașul Năsăud se preconizează că se vor atinge următoarele obiective:

Atragerea în special a elevilor și a populației rezidente în localitate și din comunele învecinate în activități sportive, foarte utile în păstrarea sănătății;

Ridicarea gradului de coeziune socială prin desfășurarea de activități comune, atât cele cu caracter sportiv, cât și asocierea la acestea a unor activități comerciale prin prevederea în incintă a unui spațiu pentru servirea mesei și socializare;

Sporirea interesului tinerei generații pentru activitățile sportive competiționale, cu posibilitatea descoperirii de tinere talente;

Răspunde cererilor elevilor care manifestă un interes deosebit pentru sport după cum reiese din analiza celor peste 300 de chestionare completate de către elevii din orașul Năsăud, prin care s-au evidențiat pricipalele activități sportive;

Dotările multifuncționale ale complexului sportiv vor duce la dezvoltarea interesului copiilor si tinerilor pentru a practica diverse tipuri de activități sportive;

Va crește popularitatea practicării diferitelor sporturi printre locuitori, deoarece vor putea participa ca spectatori la competițiile locale care vor fi organizate. Este o posibilă opțiune educativă, sănătoasă, la petrecerea timpului liber, ceea ce poate conduce la creșterea nivelului de sănătate al locuitorilor din zonă.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5