Comemorarea celor 7 martiri din Prundu Bârgăului

A consemnat Ioan Cordovan

Luni 10 octombrie a.c.s-au împlinit 72 de ani de la asasinarea sângeroasă de către trupele horthyste, a celor 7 martiri din Prundum Bârgăului. Cu acest prilej, din inițiativa membrilor Cercului ASTRA de pe Valea Bârgăului-condus de Mihai Bîltag, din cadrul Despărțământului ASTRA Năsăud și a Filialei Județului Bistrița-Năsăud a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”-reprezentată de col.(r.) Ioan Cordovan-președinte de onoare, la Prundu Bârgăului s-a derulat acțiunea de comemorare a acestora.
La Căminul Cultural din comună, condus de către doamna Suciu Ioana, a avut loc un simpozion cu tematică adecvată acestei comemorări, în care președintele de onoare al Asociației Județene Cultul Eroilor„Regina Maria” Bistrița- Năsăud a prezentat un material privind ocuparea Ardealului de Nord de către trupele horthyste (Armata a 2-a Ungară cu un efectiv de 102.000 militari și Armata 1-a Ungară cu un efectiv de 208.000 militari, la care se adaugă și Corpul Rapid Ungar), ca urmare a aplicării odiosului Diktat de la Viena din 30 august 1940, iar prof. Maria Holbură a prezentat o mărturie scrisă de preotul supraviețuitor al martiriului, Pop Augustin.
Feciorul martirului Vasile Rațiu, respectiv Leon Rațiu, a vorbit cu emoție despre cele întâmplate în aceea toamnă odioasă a anului 1944, când familia sa rămas orfană de tată, mama lor fiind nevoită să-și crească copiii cu mari greutăți, în perioada critică de după război. La comemorarea martirilor au participat și copiii lui Pavel Costea, fiul martirului Pavel Costea.
Juristul Pavel Știrbu a reamintit de fatul că, localitatea Prundu Bârgăului a fost declarată prin Legea nr.240/31 octombrie 2008 ca localitate-martir, fiind semnată pentru președintele Camerei Deputaților de către Eugen Nicolicea, iar din partea senatului de către președintele de antunci Nicolae Văcăroiu și promulgată prin Decretul nr.1048/30 octombrie 2008, semnat de către președintele, de atunci, Traian Băsescu. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 747/05 noiembrie 2008.
După sesiunea de comunicări, participanții s-au deplasat la troița ridicată pe locul unde cei 7 martiri au fost executați, depunând o coroana de flori, iar preotul iconom stavrofor Ioan Jauca a ținut o slujbă de pomenire a acestora.
După slujbă, maestru interpret taragotist Dumitru Ciupa și acordionistul Cornel Vrânceanu au interpretat o suită de doine și cântece patriotice la troița martirilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5