Colindăm pe Coșbuc, în casă-ne Crăciunul

În seara zilei de 20 decembrie 2023, în aula Liceului Grăniceresc năsăudean au răsunat glasurile mai multor formații de colindători, o sărbătoare a sufletului  ce a dat valoare trecutului, a celor 33 de ani de când aula găzduiește obiceiul străbun  ca simbol a creștinătății și reperelor sufletești spre a ne ierta unii pe alții și să fim mai buni și mai recunoscători Domnului pentru tot ce ne dăruiește zi de zi.

Să luăm aminte neîncetat, spune Matei – „Că de veți ierta oamenilor  greșelile lor, ierta-va și vouă Tatăl cel ceresc, iar de nu veți ierta oamenilor  greșelile lor, nici Tatăl vostru nu va ierta greșelile voastre”.

 Aula a fost ocupată la capacitate, pomul frumos împodobit a simbolizat  frumusețea naturii, iar darurile de sub brad au fost donațiile dr. stomatolog  Gabriela Ana  Seni din Bistrița, la origine rebrișoreancă, care în fiecare an este în ajutorul lui Moș Crăciun spre încântarea colindătorilor.

„În casă-ne Crăciunul și-n fașe mic pe Domnul”, spune gazda casei, director Șteluța Vîju, care rânduiește foarte bine această seară de Crăciun, ca un actor, trăind intens toate simțurile din colțul inimii fiecărui participant, o călătorie a gândului, încercând să aducă la zi unele fapte ale școlii prin numărul mare de premianți la olimpiadele școlare în anul ce se încheie, elevi invitați pe scenă alături de profesorii lor.

Primarul orașului Dorin Vlașin, având alături viceprimarul Bodea, câțiva consilieri locali și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, a salutat mulțimea de colindători cu urări de sănătate și fericire în anul ce vine, predând microfonul    preotului Leon Pop, fost profesor la acest liceu, care a vorbi despre colinde și semnificația lor, ca un edificiu spiritual al moralei creștine.

Într-o ordine perfectă apar în jurul pomului cetele de colindători  ai clasei a V-a, a liceului pedagogic și a colectivului didactic, sub patronajul dirijorului  prof. junior Cornel Pop, ce promovează rugăciunea, umanismul și prietenia. Au cântat  înălțător și sus, cântări de biruință (vorba patronului spiritual al liceului) grupul  corala bărbătească de la catedrala Sf. Nicolae în frunte cu preotul solist Florin Rus și Lucian Greab, înzestrați de Bunul Dumnezeu cu adevărat dar și talent.

 Preotul dr. George Celsie a schimbat ora vecerniei spre a fi alături de corul  „Laudatio” condus de Dumitru Buhai, cu buni creștini și cântăreți ce transmit inima lor, fără ca trupul să se miște.

Grupul vocal „Armadia” condus de ani buni de cunoscutul interpret Sorin Găzdac, a înconjurat pomul, în aplauzele spectatorilor, care duc priceasna,  cântecul  duhovnicesc și creația populară, spre proslăvirea ethosului nostru românesc.

Eleva eminentă din clasa a XII-a Amalia Țuțuruga ne încântă cu acel foc  din vatra satului natal-Salva – cântecul, ce se află mereu în căutarea sa, însoțită  fiind de simplitate, calm, răbdare și multă muncă, toate ridicate la rang de noblețe.

A fost la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud, o seară de recreere, de slăvire a Mântuitorului, până-n târziu ce ne-a biruit pe vatra caldă somnul, și prin vis vedeam tot flori de măr și-n fașe mic pe DOMNUL.

  

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5