Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, 148 de ani de la înfiinţare

Manifestările dedicate aniversării a 148 de ani de existenţă a celui mai renumit liceu din judeţul nostru – astăzi. Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud sunt în plină desfăşurare. Demarate luni, în aula colegiului, cu discursul de inaugurare a tradiţionalei sărbători, susţinut de directorul instituţiei, prof. Steluţa Vâju, continuate de profesorul de istorie – Floare Vaida, care i-a introdus în istoria liceului pe „bobocii” claselor a IX-a, au continuat şi marţi, 4 octombrie 2011, ziua în care prestigiosul liceu a împlinit venerabila vârstă de 148 ani. În expunerea power point, făcută exemplar de prof. Floare Vaida, au fost punctate toate momentele istorice, culturale, sociale, care au marcat evoluţia liceului în cei 148 de ani.

Inaugurat în 4 octombrie 1863, sub titulatura de Gimnaziul grăniceresc „Francisc Iosefian”, era a patra şcoală românească din Transilvania, cu limba de predare ROMÂNĂ, fiind cea mai importantă realizare a Districtului Autonom Românesc al Năsăudului. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri, Fondurile grănicereşti luând decizia, în 1921, ca acesta să se numească Liceul grăniceresc „George Coşbuc” în memoria fostului elev, care a studiat aici timp de 8 ani. În 1926, la 20 iunie, a fost dezvelit primul bust al bardului de la Hordou, care a avut o istorie nefericită, fiind mutilat cu împuşcături de armă ale hortyştilor şi aruncat în Someş (astăzi acel bust se găseşte în Casa memorială „George Coşbuc” din comuna Coşbuc. Un al doilea bust a fost inaugurat în faţa liceului în anul 1956, care stă de veghe şi astăzi.

Din anul 2001 se numeşte Colegiul Naţional „George Coşbuc”. De asemenea, bobocii au aflat că aici au învăţat cei 20 de academicieni cu care oraşul Năsăud se mândreşte (plus ceilalţi care au fost, vremelnic, elevi ai liceului), al 20-lea academician, fiu al Ţării Năsăudului, acad. prof. dr. Dumitru Protase, urmând a onora cu prezenţa vineri, 7 octombrie, orele 12.00-14.00, fiind invitatul special la sărbătorile liceului, dumnealui urmând a modera manifestările promovate de Despărţământul Năsăudean al ASTRA, preşedinte prof. Ioan Seni.

Miercuri, de la ora 17.00, a fost programat un recital al Grupului „ProOpera”, invitaţi: mezzosoprana Lavinia Bocu, baritonii Lucian Petrean şi Bogdan Nistor, tenorul Florin Pop, soprana Cristina Bălan, în acompaniamentul pianistei Olga Adriana Bordaş.

În deschidere, profesorul drd. Nicolae Bosbiciu a vorbit despre „Poezia lui George Coşbuc sau redescoperirea firescului existenţei”.

Punctul „forte” al manifestărilor va fi vineri, când este programat un simpozion organizat de D.N. ASTRA, cu invitaţi speciali, urmat de un recital de poezie din opera coşbuciană, suită de jocuri de pe Valea Someşului, solişti vocali etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5