CETE DE ÎNGERI COBOARĂ

Luni, 19 decembrie 2o11, în organizarea Protopopiatului 0rtodox Beclean, a Parohiei Ortodoxe nr.2 Beclean, la Centrul Misionar Social Cultural „Sfântul Apostol Andrei” Beclean, a avut loc prima ediţie a Festivalului de colinde străbune „Cete de îngeri coboară” cu participarea unor formaţii de colindători, ansambluri folclorice şi corale din cadrul bisericilor ortodoxe aparţinând Protopopiatului Ortodox Beclean, iar la chemarea distinslui protopop, preot Vicenţiu Doru Zinveliu, au răspuns ivitaţiei 8 formaţii corale şi grupuri de colindători din această parte a judeţului.

La invitaţia părintelui protopop Doru Zinveliu au fost prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţii publice locale. Astfel, au fost prezenţi prefectul judeţului Cristian Florian, preşedintele Consiliului Judeţean Liviu Rusu, vicepreşedintele C.J. Luca Iancu,Bogdan Rusu, consilierul preşedintelui Liviu Rusu, Nicolae Moldovan, primarul oraşului Beclean, Mathe Ştefan, viceprimar. Printre cei prezenţi au fost remarcaţi oameni de afaceri, conducători de instituţii şi credincioşi ai bisericilor ortodoxe din Beclean, numeroşi preoţi din cadrul parohiilor ortodoxe aprţinătoare Protopopiatului Ortodox Beclean, fiind anunţată prezenţa la Beclean a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei în partea a doua a întâlnirii.

Astfel în prima parte a întâlnirii, după un cuvânt de deschidere şi binecuvântare a prea cucernicului părinte protopop Doru Zinveliu, tânăra doamnă a cântecului popular beclenar, doamna Mariana Harosa Moldovan a invitat pentru a susţine concertul de deschidere a festivalului formaţia corală a Parohiei Ortodoxe nr.1 Beclean, dirijor pr. Adrian Cherhaţ, după care cantorul Cristian Bal împreună cu eleva Adriana Gălan, din clasa VII-a de la Şcoala Generală „Grigore Silaşi”, susţinuţi de o formaţie corală bărbătească a corului Biaericii Ortodoxe nr.2 Beclean au interpretat colinzi străbune cu adânc efect emoţional asupra asistenţei, apoi în faţa asistenţei a evoluat Ansamblul folcloric „Glanetaşul” din Agrieşel, dirijor înv. Floarea Pop.

Ca invitaţi speciali s-au remarcat familia de rapsozi populari Lenuţa Purja, mama sa Teodora Purja şi fiul ei Sergiu, care împreună cu colindătorii din Corvineşti au încântat asistenţa cu colinde străbune şi de suflet, având o evoluţie remarcabilă.

A urmat în continuare evoluţia corului „Bunavestire”a Parohiei nr.2 Beclean, dirijor de excepţie fiind remarcabilul învăţător Vasile Diugan, corul dirijat de el având o evoluţie excelentă.

A fost invitat în faţa asistenţei de către frumoasa doamnă Mariana Harosa Moldovan, rapsodul popular, prof. Ioan Pop, care într-o evoluţie deosebită a încântat asistenţa, aducând în faţa auditoriului colinde remarcabile având la bază variante inedite ale Baladei „Mioriţa”, care de fapt şi-au găsit loc în repertoriul majorităţii formaţiilor corale care au evoluat. În timpul evoluţiei sale, în spaţiul Centrului Misionar Social-Cultural „Sfântul Apostol Andrei” îşi face apariţia maestuoasă Î.P.S.Andrei, arhiepiscopul şi mitropolitul, care la intrare în sală binecuvântează asistenţa, corul parohiei nr.2 întâminându-l cu cântecul : „La mulţi ani stăpâne”, apoi profesorul Ioan Pop

Împrovizează pe loc în versuri, un salut de bine venire, asemuindu-l pa ÎPS Andrei cu Apostolul Andrei,care a fost trimis de Isus Hristos să încreştineze la începutul veacurilor şi actualul teritoriu al României, el fiind rugat să fie în continuare, apostolul beclenarilor.

A evoluat în continuare corala de excepţie „OXANA” a preoţilor ortodocşi din Protopopiatele Ortodoxe Bistriţa şi Beclean, dirijat de preotul Parohiei Budeşti Dragoş Cristian, care în urma evoluţiei a trecut prin faţa IPS Andrei, care i-a binecuvântat. Evoluţia din prima zi a Festivalului de colinde de la Centrul Misionar Social-Cultural Beclean a fost încheiată de către o altă evoluţie remarcabilă prin Ansamblul folcloric „Ţibleşul” Spermezeu,dirijat de viceprimarul comunei,dl.Alexandru Deneş, care la retragerea din sală a trecut prin faţa mitropolitului Andrei, care i-a binecuvântat, oferind la retragere şi colăcei asistenţei, fiind remarcabilă, pe lângă interpretarea deosebită, şi portul popular de o frumuseţe aparte.

În încheierea manifestării de la Beclean, d-na Mariana H. Moldovan îl învită să ia cuvântul pe preacucernicul părinte protopop Doru Zinveliu, care în cuvântul său salută prezenţa la prima ediţie a Festivalului de Colinzi „Cete de înger coboară”, cerând binecuvântarea mitropolitului pentru iniţiativa protopopiatului, după care este invitat să binecuvânteze asistenţa Î:P:S. Andrei, care în cuvântul său de învăţătură remarcă hărnicia noului protopop Doru Zinveliu,care s-a gândit să organizeze acest festival ca un preludiu al sărbătorilor Crăciunului, a naşterii Domnului Isus Hristos, pentru aceasta fiind nevoie de o viaţă duhovnicescă desăvârşită, de o spovedanie, să ne curăţim de păcate, de gânduri rele, de adulter, în cuvântul său parafrazându-l pe poetul Vasile Voiculescu, care a fost şi medic, dar era un credincios desăvârşit, care în închisoare fiind a scris poezia „Coliba „: „În coliba întunecată / A intrat Hristos...”,transmiţând mesajul: „Doamne ne-am sculat, ne curăţim şi ne primenim sufletul, astfel că ne facem un palat din trupul nostru.

IPS Andrei îl felicită apoi pe părintele protopop Doru Zinveliu pe care l-a sprijinit în organizarea festivalului de colinde, dorind sănătate tuturor celor prezenţi, după care părintele protopop îi mulţumeşte ÎPS pentu cuvintele frumoase adresate, precum şi prezenţei tuturor ansamblurilor de colindători, tuturor celor prezenţi, sperând ca la anul să fie preluat acest obicei al colindelor în catedrala care va fi terminată, remarcând că într-o atmosferă de cuminţenie sufletească, de dăruire pentru naşterea copilului ISUS HRISTOS, mântuitorul nostru al tuturor soseşte şi ne înoţeşte pe fiecare.

La sfârşitul manifestării de la Beclean a avut loc o expoziţie de felicitări umanitare realizate de elevii Şcolii Generale „Grigore Silaşi” Beclean

Pentru vârstnicii de la Centrul de Recuperare şiReabilitare Beclean au expus felicitări elevii claselor a II-a A, a II-a B, a III-a B, a IV-a B, Beclenuţ şi Coldău-învăţători:Maria Brătan.Veturia Seserman, Margareta Blaga, Viorica Cotuţiu, Mirela Rus şi Ileana Cristea, iar pentru elevii cu o situaţie financiară precară au expus elevii clasei a III-a A(înv.Raveca Moldovan)

De reţinut că manifestările organizate cu ocazia Naşterii Mântuitorului vor avea loc şi în restul zilelor, până la Crăciun.

Astfel marţi 20.12.2011 va confernţia Pr.prof.dr. Ioan Chirilă- decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, urmând să evolueze corurile copiilor din Spermezeu,Reteag, Grupul Şcolar Agricol Beclean, Grupul Şcolar al Şcolii Generale „LiviuRedreanu” Beclean şi Copiii de la Complexul de Servicii Sociale Beclean, iar miercuri 21 .12.2011 va conferenţia la Beclean pr.prof.dr.Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca,cu această ocazie evoluând Corul Şcolii Generale „Liviu Rebreanu”Beclean, prof. Ioan Pop şi Corul Parohiei II Becpean, în timp ce joi 22.12.2011 va conferenţia despre : „Naştere şi Avort” dr. Mircea Gelu Buta, Directorul Spitalului judeţean Bistriţa şi părintele stareţ Paisie Iloaie,. Apoi va evolua cantorul Cristian Bal, corul preoţilor de pe Valea Ţibleşului, Corul Parohiei II Beclean , totul terminându-se cu un colind în catedrală.

Au fost şi vor fi manifestări de ţinută şi remarcabile organizate de Protopopiatul Ortodox Român Beclean, care vor continua la anul într-o nouă ediţie. Sărbători Fericite! Şi La Mulţi Ani tuturor!

Comentarii

21/12/11 22:12
vasileTecar

Un articol foarte frumos si elocvent al vesnic "tanarului" domn Valentin Falub.Va multumim noi beclenarii si va uram sa participati la cat mai multe editii. CRACIUN FERICIT si un AN NOU u sanatate si bucurie.LA MULTI ANI 2012

20/12/11 23:27
Cristian Bal

Felicitari domnului Valentin Falub si ziarului RASUNETUL pentru modul cum au prezentat aceasta manifestare deosebit de importanta atat pentru orasul Beclean cat si pentru intreg judetul nostru , cu atat mai mult cu cat a fost la prima editie a Festivalului de colinde strabune "Cete de ingeri strabune".
Fiti pe mai departe la fel de profesionisti pentru ceea ce faceti.
SARBATORI FERICITE SI LA MULTI ANI !!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5