La Bistriţa, se va construi un nou centru de noapte şi cazare pentru persoanele fără adăpost

Centrul social va fi operaţional în martie 2012

Municipalitatea contribuie cu circa 240.000 de lei la construirea centrului de noapte şi cazare pentru persoane fără adăpost, de pe strada Ion Luca Caragiale, numărul 22.

Potrivit edilului Ovidiu Creţu, capacitatea viitorului centru va fi de 36 de locuri (12 locuri pentru femei şi 24 de locuri pentru bărbaţi) şi va avea drept obiectiv principal creşterea accesului la serviciile orientate spre reintegrarea sociala a persoanelor aflate în stradă.

Proiectul face parte dintr-un pachet de proiecte ambiţioase care vizează municipiul Bistriţa. Sursele financiare necesare obiectivului menţionat vor fi reprezentate din fondurile structurale nerambursabile, iar definitivarea evaluării proiectului se va face în prima parte a anului 2012.

,,Proiectul a fost aprobat în Consiliul Local încă din 2009, iar în 30 noiembrie 2010 a fost semnat contractul de finanţare. În prezent, proiectul se află în faza de implementare, şi se desfăşoară procedurile de achiziţie publică. Sperăm ca în cel mai scurt timp să înceapă execuţia lucrărilor aferente obiectivului”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Liliana Coceşiu, directorexecutiv Direcţia de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa.

Ea a mai spus că noul centru de noapte şi cazare de pe strada I.L. Caragiale va avea o suprafaţă utilă de 509,2 mp, fiind complet mobilat şi utilat cu 36 de paturi cu mobilier conex aferent (dulapuri, cuiere, noptiere), cu un oficiu dotat şi mobilat pentru luat masa, un birou administrativ, inclusiv vestiar, un cabinet medical dotat cu mobilier şi echipamente de primă intervenţie, un sistem de supraveghere video şi o centrală termică.

,,Pe parcursul lucrărilor se estimează crearea a 24 de locuri de muncă, iar în perioada următoare vor fi create alte 12 locuri de muncă”, a precizat Liliana Coceşiu.

Reprezentanţii Primăriei Bistriţa au spus că prin acest proiect se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii infrastructurii pentru serviciile sociale, prin crearea acestui Centru multifuncţional, care va asigura servicii complexe, de lungă durată (nu mai mult de 300 de nopţi pe an), pentru persoanele adulte fără adăpost, asigurându-se astfel, un cadru adecvat de găzduire şi îngrijire a persoanelor aflate în dificultate.

,,Estimăm că odată implementat acest proiect, se va reduce cu 20% fenomenul cerşetoriei în rândul persoanelor fără adăpost”, a menţionat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, evidenţiind că, trebuie rezolvată cât mai urgent această problemă.

În prezent, în Bistriţa, există un centru cu funcţiuni similare pe strada Dornei şi care are o capacitate totală de 20 de locuri, dar numărul solicitărilor este mult prea mare. Potrivit datelor prezentate de Radu Dreptate, directorul Direcţiei de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistriţa, la finele anului trecut, 49 de cazuri nu au fost preluate de nicio instituţie socială, tocmai din lipsă de spaţiu.

Înfiinţarea unui centru pentru persoanele fără adăpost este absolut necesara. Ne dorim să asigurăm servicii sociale la standarde europene prin îmbunătăţirea caracteristicilor imobilului ce va găzdui noul centru de cazare pentru persoanele fără adăpost, imobil care în acest moment, se află într-o fază avansată de degradare, au afirmat reprezentanţii Primăriei Bistriţa.

Valoarea totală a proiectului este de 1.888.526,40 lei, din care: 1.292.287,78 lei - asistenţa financiară nerambursabilă solicitată; 236.522,22- contribuţia proprie şi 359.716, 40 lei, valoarea TVA-ului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5