Centru de zi pentru persoane vârstnice, cu fonduri europene, la Năsăud. Proiectul, în etapa precontractuală

Proiectul privind Centrul de zi pentru persoane vârstnice şi unitate de îngrijire la domiciliu de la Năsăud a trecut deja de primele două „filtre”, la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest. „Este aprobat după aceste etape. E un proiect de 730.000 euro, cu o cofinanţare de doar 2%. Proiectul a trecut de etapa de conformare administrativă şi de eligibilitate, dar şi de etapa de evaluare tehnico-financiară”, ne-a declarat primarul Mircea Romocea, asta după ce o echipă de la Cluj-Napoca a făcut vizita în teren. Proiectul întruneşte punctajul minim necesar, fiind într-o etapă precontractuală.

Primăria Năsăud a depus un proiect pentru reabilitarea și dotarea unei clădiri existente pentru un Centru de zi pentru persoane vârstnice și unitate de îngrijire la domiciliu. „Este un proiect extrem de util pentru oraşul Năsăud, numai dacă ne gândim că în oraş trăiesc peste 3500 de pensionari şi persoane vârstnice, iar proiectul prevede şi acordarea de asistenţă medicală la domiciliu”, ne-a declarat primarul Mircea Romocea. 

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, prioritatea de investiții 8.1 - Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional şi local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Năsăud, valoarea totală a proiectului este de  2.835.054,08 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, fiind în cuantum de 56.701,15 lei.

         Obiectivele specifice vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii existente (clădirea propusă) pentru înființarea centrului social fără componentă rezidențială, astfel încât să se presteze serviciile sociale de centru de zi pentru persoane vârstnice și de unitate de îngrijire la domiciliu, în termen de 28 luni de la data semnării Contractului de finanțare. De asemenea, proiectul urmăreşte  creșterea accesibilității persoanelor de 65 de ani și peste din grupul țintă din orașul Năsăud la infrastructura de servicii sociale asigurată, inclusiv prin asigurarea transportului adaptat nevoilor, prin achiziționarea unui autovehicul, dar şi creșterea numărului persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu, în orașul Năsăud, pe o perioadă de 5 ani de la data implementării proiectului.          

Săptămâna viitoare, la Năsăud,  o echipă de specialişti de la ADR Nord-Vest va ajunge la Năsăud pentru un alt proiect depus prin POR 2014-2020, „Creşterea eficienţei energetice pentru clădirea Spitalului orăşenesc „George Trifon” Năsăud” , şi acesta aflat în etapa de evaluare tehnică şi financiară. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5