CENTENAR… LA REBRA

“Istoria este cea dintâi carte a unei nații” (Nicolae Bălcescu). “Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții” (Nicolae Iorga). Istoria este cea care ne ajută să știm cine suntem și de unde venim. În prag de sărbătoare, cadrele didactice și elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rebra, împreună cu părinții, purtând cu cinste portul popular, au prezentat un spectacol memorabil dedicat Centenarului Marii Uniri. Au participat părinți, bunici, membri ai comunității locale, ai Primăriei, ai Poliției, ai Cabinetului Medical și foști dascăli și angajați ai școlii, emoționați de glasurile duioase ale copiilor, de patosul din vocile lor, de versurile încărcate de istorie, de durere, de bucurie, de visuri și… dragoste față de țară și popor.
Spectacolul în cinstea Centenarului Marii Unirii s-a deschis cu intonarea imnului național. Preotul Doru Plăian a răspuns invitației școlii și a vorbit cu sensibilitate și emoție în glas despre valorile creștine și despre importanța unirii și a momentului istoric pe care-l trăim. Doamna prof. de istorie, Sîngeorzan Aurica, ne-a povestit despre momentul în care visul românilor de a se uni într-un singur stat a putut fi realizat, ne-a spuc că actul Unirii de la Alba Iulia de la 1 decembrie a reprezentat actul final al unirii tuturor românilor și că realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 a fost manifestarea voinţei unanime a neamului românesc, fiind oglindit în pagini pline de patriotism. Ziarul Românul, într-un număr din 1918, a afirmat „că un gând s-a frământat şi o inimă a bătut în neamul românesc în ziua de întâi decembrie: gândul unirii tuturor românilor şi inima României Mari”. Domnul Călini Vasile ne-a împărtășit câteva gânduri despre valorile și tradițiile strămoșești.
Această sărbătoare a fost îmbogățită cu o expoziție de icoane pe sticlă: 100 DE ICOANE PENTRU CENTENAR. Icoanele au fost realizate pe parcursul a 8 ani, în cadrul cercului de pictură Icoană-poartă spre cer, coordonat de doamna prof. pentru învățământul primar, Călini Dorina Liliana.
Programul artistic a fost prezentat de elevii clasei a VIII-a: Tăut Andreea și Flore Ionuț, fiind susținut de: Grupa mijlocie (Runcan Cornelia), cu trei cântece: Drapelul tricolor, Sunt român voinic, Marea unire nu se uită, Grupa mare (Nati Onița), cu două cântece: Doamne, ocrotește-i pe români și Cântă cucul, bată-l vina, Clasa pregătitoare (Ceuca Ioana), cu două cântece: Treceți batalioane române Carpații, Noi suntem români, Clasa a III-a (Scurtu Cristina), cu două cântece și două poezii: Hai, Ardeal, Ardeal; Viu la Alba, iar; Nu plânge maică, Românie și Suntem de aici, Clasa a IV-a (Rus Floarea), a interpretat cântecul Clopotul reîntregirii. Doamnele profesoare Avram Ana și Sîngeorzan Aurica au pregătit împreună cu câțiva elevi din clasa a VI-a o scenetă dedicată Centenarului. Elevii de la ciclul gimnazial au pregătit împreună cu domnul profesor de muzică, Țăran Onișor, cântecele patriotice: Fiecare ceas tihnit de azi, Acasă-i România, Umblă veste de soroc, Hai să-ntindem hora mare. La final, Cloșcă Jessica din clasa a V-a a interpretat o baladă, iar surpriza pentru public a venit din partea cadrelor didactice, care au cântat împreună cu elevii cântecul: Doamne, ocrotește-i pe români!
Mulțumim tuturor celor care ați răspuns prezent la Lecția Centenarului! La mulți ani, România!
Director, prof. Burdeț Rebeca-Crina şi consilier educativ, prof. Nati Onița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5