Cele mai interesante cărți de știință pe care le poți citi anul acesta

Cu aproape 31 de milioane de urmăritori pe Twitter, Elon Musk poate concura oricând în materie de popularitate cu superstaruri internaționale precum Eminem sau Rihanna. La fel stau lucrurile și în cazul astrofizicianului Neil DeGrasse Tyson, care este urmărit pe Twitter de nu mai puțin de 15 milioane de persoane.

Bill Nye și simpaticul etolog britanic Richard Dawkins se bucură, la rândul lor, de o popularitate relativ asemănătoare, iar trendul se menține și în cazul conturilor Stației Spațiale Internaționale (ISS), NASA, ale astronauților NASA (Buzz Aldrin, Scott și Mark Kelly, Leland Melvin sau Tim Peake) sau ale fizicianului Stephen Hawking, care rămân în continuare unele dintre cele mai urmărite conturi de pe rețelele de socializare. În acest context nu este de mirare că în ultimii ani s-a înregistrat și o creștere interesantă în vânzările de cărți de știință în limba engleză.

De ce a crescut cererea pentru cărți de știință în engleză?

Apetitul tot mai crescut pentru știință al tinerelor generații poate fi explicat, pe deoparte, prin caracteristicile demografice ale generațiilor din care fac parte, dar și prin apariția rețelelor sociale, care le-au dat oamenilor de știință o voce și posibilitatea ca mesajele lor să ajungă la o audiență cât mai mare.

Același lucru nu s-ar fi putut întâmpla, de exemplu, în timpurile lui Richard Feynman sau Albert Einstein, care, deși foarte populari la rândul lor, nu au beneficiat de tool-uri care să le amplifice vocea și care să le dea „strălucirea” de rockstar pe care o are astăzi, de exemplu, Neil Tyson.

Nu am exagera cu nimic dacă am spune că în zilele noastre oamenii de știință sunt adevărate rockstar-uri, iar știința a devenit un domeniu atât de „cool” încât până și unele dintre cele mai de succes seriale americane gravitează în jurul ei. „The Big Bang Theory”, „Silicon Valley”, „Westworld” sau „Young Sheldon” sunt doar câteva dintre poveștile cinematografice din ultimii ani care au câștigat nu numai simpatia publicului din lumea întreagă, ci și o mulțime de premii Grammy.

3 cărți de știință în limba engleză pe care să le citești în 2020

Dacă am reușit să te facem să îți dorești și tu să citești o carte nouă, atunci îți propunem să deschizi site-ul www.anticexlibris.ro și să arunci o privire peste cele mai noi volume disponibile, în timp ce noi îți prezentăm mai jos, pe scurt, câteva titluri interesante:

Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins

Scris de Gary Kasparov, acest volum poate fi o lectură plăcută pentru orice cititor, indiferent dacă este sau nu pasionat de știință. În 1997 Kasparov a jucat șah împotriva lui Deep Blue, celebrul supercomputer al IBM, iar victoria lui Deep Blue a marcat atunci începutul unei noi ere: a fost pentru prima dată în scurta istorie a specie noastre când o formă de inteligență artificială a bătut un om la unul dintre cele mai sofisticate și cerebrale jocuri inventate vreodată de mintea umană: șahul.

În „Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins” fostul campion la șah relatează tocmai acest moment istoric, punctându-și relatarea, din loc în loc, și cu gânduri despre viitor.

Future Presence: How Virtual Reality Is Changing Human Connection, Intimacy, and the Limits of Ordinary Life

De Peter Rubin, autorul acestui volum, este posibil să fi auzit dacă citești frecvent site-ul Wired. Editor senior și expert în realitate virtuală (VR), Rubin analizează în acest volum modul în care realitatea virtuală va schimba modul în care interacționăm unii cu alții.

Tehnologia VR își trăiește în acest moment copilăria, însă este suficient să analizezi felul în care o folosesc marile companii pentru a-ți da seama că de acolo va veni următorul „breakthrough”. Sau chiar primul trilionar (publicațiile economice estimează că acesta e unul dintre domeniile care va da lumii primul trilionar în dolari).

Nu este de mirare, deci, că toți giganții din tehnologie fac eforturi să nu rămână în urmă. Facebook, de exemplu, a lansat anul trecut platforma Horizon VR, un hibrid între o variantă mai modernă a Second Life și o versiune first-person a celebrului Sims.

  New Scientist: A Journey Through the Universe

Imaginează-ți că ai o navă spațială precum cele din romanele SF pe care le citeai în copilărie: pornești într-o călătorie prin spațiul interstelar, lași în urmă Terra, apoi Sistemul Solar, Calea Lactee, Laniakea și așa mai departe. Care e punctul în care te oprești și ce vezi pe parcursul călătoriei tale?

Dacă ai citit „Cosmos”-ul lui Carl Sagan, atunci știi deja cum arată grădina din spatele planetei noastre: avem o pleiadă de sori galbeni, planete cu atmosfere viu-colorate, giganți gazoși și amenințători, precum Jupiter sau Neptun, super-Terre în culori calde, albăstrui, precum HD 189733b, o planetă foarte asemănătoare cu a noastră, însă cu lumi reci, sterile, în care viața nu ar putea vreodată să încolțească pentru că aici plouă cu cioburi de sticlă și asta în timp ce vânturile de la suprafață ating viteze de mii de kilometri pe secundă. Urmează întâlnirile cu supernovele, cu găurile negre din care nu scapă nici măcar lumina, quasarii, pulsarii și așa mai departe.

Toate te fac să îți dai seama că Terra este doar un firicel de praf într-un ocean cosmic și că oamenii și ego-urile lor sunt lucruri mărunte, nesemnificative, care nu contează atunci când tragi linie. Și, totuși, ce vei găsi la finalul călătoriei? Nu știm, poate că vei găsi Restaurantul de la capătul Universului din „Ghidul autostopistului galactic” al lui Adams, însă indiferent de punctul în care se va încheia călătoria ta, ea va fi fost, în mod sigur, una greu de uitat.

Am reușit să îți deschidem apetitul pentru lectură? Atunci te invităm să descoperi volumele de mai sus, dar și altele, la fel de interesante, pe anticexlibris.ro!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5