Cele … 7 Minuni ale lumii antice

prof. Augustin Rus

După un interval mare de timp istoric scurs până în prezent, lumea antică, ne uimește și azi, prin realizări deosebite în diferite domenii. Poate, că cel mai mult, ne uimesc lucrările de arhitectură și sculptură, de aceea dintre acestea au fost selectate și incluse în categoria celor „7 minuni”, următoarele  …

  1. Piramida  lui  Keops de la Gizeh  - Egipt
  2. Grădinile  suspendate  ale  Semiramidei  -  Babilon
  3. Templul  Dianei  din  Efes  -  Asia  Mică
  4. Statuia  lui  Zeus  din  Olimp  -  Grecia
  5. Mausoleul  din  Halicarnas  -  Asia  Mică
  6. Colosul  din  Rhodos
  7. Farul  din  Alexandria  -  Egipt.

Catastrofele naturale, mai ales cutremurele și incendiile, dar și invaziile unor popoare asupra altora, la care se adaugă timpul, măsurat în ani, secole și milenii, au dus la distrugerea acestor „minuni”, singura care a rezistat a fost  Piramida  lui  Keops, din Egipt, alături de alte Piramide, mai „mărunțele”, ceea ce i-au făcut pe arabi să afirme că „timpul sfidează totul, dar piramidele sfidează timpul”.

   Fiind singura „minune” a lumii antice care a dăinuit până în zilele noastre, poate fi mai ușor descrisă decât celelalte, care au dispărut.

   Baza piramidei este un pătrat cu latura de 233 m., reieșind o suprafață construibilă de 54.289 m.p., un volum de 2.700.000 m.c, o greutate de 8 milioane de tone și o înălțime de  147 m. Construcția ei s-a făcut în timpul faraonului Keops, la mijlocul secolului XXVI, î.Hr.  și a necesitat folosirea unei enorme mase de materiale ce au fost transportate din munții de la est de fluviul Nil, folosindu-se doar mijloace mecanice rudimentare, cum ar fi  -  tăvălugi, pârghii, planuri înclinate, frânghii, scripeți etc., manevrate de adevărate „armate de sclavi”. Cele 4 fețe ale sale indică exact cele 4 puncte cardinale, culoarul de intrare fiind orientat exact spre nord.

   La 21 iulie 1798, s-a desfășurat în apropierea Piramidei o mare bătălie pentru cucerirea Egiptului de către Napoleon Bonaparte, care, înainte de a începe lupta, și-a îndemnat soldații spunându-le  -  „Soldați ! Din înălțimea acestor Piramide, patruzeci de secole vă privesc   …  ”.  Îndemnul lui a dat roade, și francezii au câștigat atunci o mare victorie.

   Cercetarea acestei uluitoare realizări din lumea antică, nu s-a încheiat nici azi, deoarece, folosindu-se mijloace și metode moderne (unde electromagnetice, camere video, sonarii, prelucrarea pe calculator a informațiilor, etc.) ies la iveală aspecte noi, necunoscute până acum. Și probabil, „surprizele” vor continua să apară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5