Cele 24 de locuințe pentru specialiștii din sănătate în orașul Beclean au fost recepționate

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), a recepționat, cele 24 de locuinţe destinate închirierii, pentru tinerii specialiști din domeniul sănătăţii din orașul Beclean.  

Locuințele (12 garsoniere și 12 apartamente cu două camere) au fost construite în amplasamentul din strada Petru Maior fn, cu regim de înălţime P+3E (parter+3 etaje), valoarea investiției fiind de 3.120.224,54 lei.

Până în prezent, în județul Bistrița-Năsăud, ANL a finalizat, în cadrul Programului de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, 1.240 de unități locative, situate în localitățile:

·         Bistrița (797 de unități locative);

·         Năsăud (58 de unități locative);

·         Beclean (251 de unități locative);

·         Dumitra (12 unități locative);

·         Maieru (24 de unități locative);

·         Livezile (18 unități locative);

·         Lunca Ilvei (32 de unități locative);

·         Feldru (32 de unități locative);

·         Prundu Bârgăului (16 unități locative).

* * *

În cadrul Programului Locuințe pentru Tineri, derulat de ANL, se construiesc și locuințe pentru medicii rezidenți, venind, astfel, în sprijinul tinerilor specialiști din domeniul sănătății, ale căror venituri nu le permit accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează, în prezent, la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.       

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5