PSIHOLOGIA VIEŢII

Ce culoare te caracterizează? II.

Roşu – este o culoare caldă şi excitantă; captează foarte repede atenţia, scoate în evidenţă sensibilităţile observatorului, fiind o culoare foarte puternică. În acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte de această culoare să fie stăpâne pe sine. Totodată, roşu este şi culoarea pasiunii, însă el nu trebuie folosit în exces. Roşu are un efect stimulator general, provoacă, incită la acţiune, îndeosebi în plan psihomotor, stimulator intelectual. El este o culoare specifică tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operativ. Roşu simbolizează căldură, foc, pasiune, entuziasm şi agresiune. El poate mări presiunea sângelui şi ritmul respiraţiei. Are efectul de a stimula oamenii să ia decizii în mod rapid şi creşte speranţele. Este indicat ca atunci când aveţi de dus la capăt un proiect amânat să purtaţi haine de culoarea roşie. Obiectele care au culoarea roşie sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate în decorarea interioarelor. Se ştie că în ceea ce priveşte maşinile, există o corelaţie între culoarea roşie şi rata furturilor. Roşu este o culoare foarte intensă care naşte sentimente extreme. Hainele roşii pot da senzaţia de putere, dar şi pe cea de conflict, agresiune.

Culoarea roşie ar trebui folosită doar pentru a sublinia ceva şi nu ca şi o culoare principală. Încăperile în care predomină culoarea roşie creează nervozitate. În încăperile în care se foloseşte doar sporadic roşu, oamenii pierd şirul timpului, motiv pentru care se întâlneşte des în cazul casinourilor şi barurilor. Şi restaurantele utilizează adesea roşu pentru a-şi atrage clienţii şi pentru a le stimula apetitul.

Galbenul – este o culoare (caldă, excitantă) benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează şi întreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare şi concentrare a atenţiei, predispune la comunicare; dă senzaţia de căldură şi de intimitate. Galbenul este culoarea caracteristică tipului activ, expansiv, investigativ şi cu un nivel ridicat de aspiraţie. Privită mult timp, dă senzaţia de oboseală, dar în tonuri palide este suportabilă.

Violetul – Are un efect stimulator, neliniştitor şi descurajator, dând senzatia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie, eleganţă, sobrietate.

Griul – este culoarea specifică bancherilor, finanţiştilor şi celor din domeniul asigurărilor, fiind culoarea care sugerează sprijin financiar şi putere. De aceea atunci când mergeţi la bancă pentru a contracta un credit este indicat să îmbrăcaţi haine de culoarea gri, maro, albastru sau albastru închis.

Negrul – este o culoare care sugerează confuzie, nehotărâre, durere, despărţire. Această culoare are o vibraţie negativă. Ea are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversiune; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psiho-afectivă de tristeţe, sfârşit, singurătate, despărţire, doliu. Dar poate fi utilizată cu succes ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5