Cătălin Manea, prim-vicepreşedintele Partidei Romilor: Îl felicit pe Neia Lăcătuş pentru activităţile din judeţ. Începem campania „Vrem respect!”

Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa, Cătălin Manea, a participat, la Palatul Administrativ, la masa rotundă „Priorităţi de dezvoltare în comunităţile de romi din Bistriţa-Năsăud”, organizată de Filiala judeţeană – condusă de consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş – şi la care au dat curs subprefectul Ciprian Ceclan, viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai AJOFM, ai Poliţiei, Jandarmeriei, dar şi lideri din comunităţile de romi, mediatori sanitari.

„La Bistriţa lucrurile sunt într-o direcţie bună, Partida Romilor este o organizaţie vie, puternică, are parteneriate cu toate instituţiile. Avem deschidere din partea autorităţilor. Asta e menirea noastră, ca lideri, să facem ceea ce trebuie pentru comunităţile noastre”, a declarat consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş. De altfel, prim-vicepreşedintele Cătălin Manea a ţinut să-l felicite pe Neia Lăcătuş pentru aceste parteneriate instituţionale, arătându-se plăcut surprins de faptul că autorităţile administraţiei publice locale şi instituţiile deconcentrate au un dialog real cu Partida Romilor şi cu etnicii romi. Manea a evidenţiat şi rolul pe care Consiliul Judeţean şi preşedintele Emil Radu Moldovan îl au în susţinerea comunităţilor de romi, proiect Impact Teaca şi Impact Lechinţa fiind doar două exemple pentru dezvoltarea comunităţilor rome, fără a lua în calcul toate investiţiile derulate în infrastructură.Practic, menţiona Manea, problema e în curtea romilor, pentru că autorităţile au toată deschiderea.

„Atât primarii localităţilor unde noi suntem prezenţi într-un număr mare, cât şi reprezentanţii noştri, formali, informali, legitimi, mai puţin legitimi, sunt dispuşi să depună eforturi în ceea ce noi am numit generic campania „Vrerm respect!”. Va demara din luna septembrie şi are în prim plan o serie de obiective specifice, cum ar fi, pe de o parte identificarea situaţiei sociale, economice a comunităţii de romi, într-un mod cât mai real şi nu abstract. Ne vom deplasa în toate localităţile din Bistriţa-Năsăud şi vom completa în dialog cu oamenii o fişă a comunităţii care să reflacte situaţia lor economică, socială, culturală, cu lucrurile bune şi mai puţin bune, cu realităţile în care trăiesc. Toate aceste date vor fi interpretate şi vom elabora un raport de cercetare pentru fiecare localitate, în care vom avea şi soluţiile pentru problemele identificate”, a explicat Cătălin Manea.

Liderul rom a menţionat că principalele obiective ale acestei campanii sunt educaţia, cultura şi educaţia comunitară, însă vor fi punctate şi aspecte ce ţin de identitatea romilor, pentru a nu mai exista complexul de inferioritate de apartenenţă la etnia romă. Cătălin Manea a subliniat şi rolul campaniei „SOS – Copiii romi”, în care au fost implicaţi 15000 de elevi în activităţi de informare, consiliere, orientare şcolară, de accedere pe locurile rezervate în licee şi facultăţi. Acesta a evidenţiat rolul învăţământului profesional, menţionând că etnia romă, care înregistrează şi cea mai mare rată a natalităţii, prin educaţie şi calificare, poate deveni principala forţă de muncă a României. *

** Joi, în zi de sărbătoare, de la ora 15.00, Complexul Muzeal îşi va deschide porţile pentru expoziţia cu vânzare a produselor tradiţionale ţigăneşti, pentru ca de la ora 17.00 să debuteze un spectacol artistic la care-şi vor da concursul Ansamblul de dansuri ţigăneşti din Sâncraiu de Mureş, Ansamblul „Ciobănaşul” din Şieuţ, Ansamblul de dansuri maghiare din Bistriţa, dar şi Marius Lăutaru cu formaţia şi Lucian de la Bistriţa, Bucur cu formaţia de la restaurantul „Casa Someşană” şi solişti de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5