Cât costă să-ţi pregăteşti maşina pentru sezonul estival

Se apropie vara, sezon în care maşina ta va parcurge mai mulţi kilometri decât în restul anului. Pregătirea automobilului pentru vacanță este o măsură pe care o iei pentru a te asigura că vei ajunge cu bine la destinaţie, oriunde ai merge. Nu-ţi doreşti ca o defecţiune pe care o puteai preveni să te surprindă la câteva sute de kilometri de casă, cu maşina plină de bagaje.

Treci la cauciucurile de vară

În sezonul rece, cauciucurile de iarnă nu sunt doar obligatorii, ci şi necesare. Textura şi materialul din care sunt confecţionate te ajută să treci mai bine peste temperaturile negative şi obstacolele de pe carosabilul acoperit de zăpadă, polei, gheaţă şi material antiderapant. 

Pe măsură ce temperaturile cresc, acestea îşi pierd din eficienţă şi trebuie să treci la cauciucuri de vară. Acestea sunt fabricate din material mai dur, iar banda de rulare este proiectată pentru a atinge viteze superioare şi a trece cu bine peste o porţiune de apă, apărută din senin. Măsoară tot timpul adâncimea benzii de rulare, iar dacă observi că anvelopele sunt uzate sau au o vechime mai mare de 5-7 ani, înlocuieşte-le, ca să te simţi în siguranţă în timpul deplasării. Dacă ai două seturi de anvelope în bune condiţii, înlocuieşte-le pe cele de iarnă cu cele de vară şi echilibrează-le. 

Funcţie de locul în care le schimbi, de serviciile solicitate (economiseşti la fiecare schimb dacă ai jante pentru fiecare roată, deoarece ai o manoperă în minus) şi de locul unde le depozitezi, vei avea de cheltuit între câteva zeci şi câteva sute de lei. Costul creşte dacă trebuie să cumperi un set nou de anvelope.

 

Verifică instalaţia de climatizare

Aerul condiţionat îţi va face deplasarea mai plăcută în timpul zilelor toride de vară. Dar, nu uita că sunt câteva luni bune de când nu l-ai mai folosit. În acest timp, cantitatea de freon e posibil să fi scăzut, tubulatura să fi căpătat uzură, la fel şi compresorul. Deoarece în tubulatură se pot adăposti o mulţime de particule, microbi şi bacterii periculoase pentru sănătate, fă o igienizare a instalaţiei de aer condiţionat. 

Preţul unei verificări, cu o completare de freon în instalaţie, porneşte de la 150 de lei, la care se adaugă între 50 şi 100 de lei pentru igienizare. Orice defecţiune observată înseamnă costuri suplimentare pentru reparaţii, achiziţii piese de schimb şi manoperă. Există firme care prestează aceste servicii la domiciliul clientului, aşadar îţi poţi verifica maşina chiar în parcare, pentru câteva zeci de lei în plus.

 

Revizia de sezon

Înainte de concediul de vară, programează o revizie în service. Funcţie de numărul de kilometri şi de intervalul de timp scurs de la ultima verificare, vei avea de înlocuit uleiuri, filtre şi alte componente consumabile. O testare electronică îţi poate arăta eventuale defecţiuni, pe care nu le-ai observat. De asemenea, îţi verifică eficienţa sistemelor de frână, de direcţie şi de iluminat, care trebuie să fie în stare bună de funcţionare înainte de a porni la drum. Concentraţia de antigel, nivelul lichidului de frână şi funcţionarea sistemului de ştergătoare şi de spălare a geamurilor, sunt alte aspecte de care trebuie să te preocupi. 

Pentru revizia de vară, pregăteşte-te să aloci din bugetul familiei aproximativ 1.000 de lei. Orice defecţiune înseamnă costuri suplimentare, dar asumarea lor este importantă pentru a avea un concediu liniştit şi sigur la volanul maşinii.

Durata de viaţă a consumabilelor maşinii se prelungeşte printr-o exploatare şi întreţinere eficientă, cu echiparea exclusivă a produselor de calitate. Preţurile pentru achiziţia şi manopera reviziei de vară diferă funcţie de locul de unde cumperi şi unde alegi să le montezi.

 

sursa foto: https://pixabay.com/photos/car-convertible-mazda-mx5-small-828860/

 

Comentarii

01/05/20 10:20
cititor

Din care an ... ?!

03/05/20 14:10

Sunt niște costuri in plus, dar este important sa verific mașina și să schimbam caucicurile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5