Castelul Teleki, din Posmuș, va străluci din nou

În sala de ședințe a Consiliului Județean a avut loc semnarea contractului de proiectare cu execuție, dotare și utilare a Castelului Teleki din Posmuș, comuna Șieu.

 „Azi avem bucuria de a semna contractul  de proiectare și lucrări pentru modernizarea Castelului Teleki din Posmuș (Șieu).  Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR)”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan

          „Îmi doresc ca într-un termen cât mai scurt să putem reda acest obiectiv publicului, pentru că el are un interes care depăşeşte graniţele ţării. El va putea să prindă viaţă în cel mai frumos mod. Urmează ca împreună cu specialiştii să ne gândim la modul în care va putea fi valorificat la maxim. Vom vedea cui va fi dat în administrare, cu cine ne asociem, ce se va face acolo, fiind şi condiţionaţi că doar anumite activităţi se pot derula acolo. Lucrul acesta, dublat de o altă investiţie, pe care nu v-o spun până n-o am clară, va reînvia această zonă a judeţului. Să reamintim faptul că în mod fericit se îmbină unele lucruri foarte bune pentru castel”, completează Radu Moldovan

          „Vom face toate eforturile pentru ca şi castelul din Comlod să fie reabilitat. La începutul mandatului meu, la solicitarea mai multor companii a trecerii din domeniul public printr-o procedură în domeniul privat, ca el să poată fi valorificat. Din păcate, valoarea ieşită în urma expertizei a fost una prea mare, care nu a mai fost atractivă pentru cei interesaţi. Am avut şio o plângere că vreau să vând patrimoniul ţării. Am început să facem din nou demersurile de trecere din domeniul privat în domeniul public, ca să facem procedurile de concesionare. În momentul de faţă sunt bugetate lucrările pentru a face caietul de sarcini de concesionare, între timp administratorul public şi arhitectul judeţului mi-au sugerat şi posibilitatea de a-l introduce pe Ordonanţa Guvernului într-un proiect multianual, cu un miliard de euro, pentru reabilitarea patrimoniului cultural din fonduri guvernamentale. Vom merge în paralel şi cu documentaţiile pentru concesionare şi cu documentaţiile pentru a putea fi depus proiectul la Ministerul Culturii pentru finanţarea de reabilitare. Vom vedea unde se mişcă mai repede lucrurile, pentru că este important ca şi acel monument să fie reabilitat, fiind într-o stare de degradare mult mai avansată faţă de cel de la Posmuş. Consiliul Judeţean din resurse proprii nu are cum să finanţeze o astfel de lucrare”, a  declarat Radu Moldovan.

 

4 milioane euro pentru renovarea Castelului Teleki

 

*Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 5 (98 %) și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud  (2% )

Constructor:

Asocierea dintre S.C EURAS S.R.L (98.56%) și S.C UTILITAS CENTRU DE CERCETARE PROIECTARE ÎN DOMENIUL REABILITĂRII PATRIMONIULUI CONSTRUIT S.R.L. (1.44%)

 

Valoarea contractului: 18.5 milioane lei (4 milioane euro)

*Valoarea totală a proiectului: 21.8 milioane lei (4.7 milioane euro )

Durata de execuție a contractului: 35 luni (3 luni-servicii de proiectare și 32 luni-execuția lucrărilor)

 

Lucrări din cadrul proiectului:

-lucrări de consolidare- fundații, ziduri, planșee, bolți, sarpante;

-intervenții de eliminare a umidității, izolații orizontale și salubrizarea pereților

-înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora;

-dezafectarea instalațiilor interioare și exterioare existente;

-introducerea unor instalații complete noi: electrică, de curenți slabi, sanitară, termică, apă-canal;

-refacerea finisajelor exterioare și interioare;

-înlocuirea pardoselilor existente și a suporturilor acestora;

-înlocuirea tâmplăriilor existente, cu unele similare din punct de vedere al aspectului original;

-restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat, tencuieli;

-refuncționalizarea întregului ansamblu și adaptarea spațiilor la noile funcțiuni, fără a afecta caracterul de monument istoric.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5