Case, drumuri , terenuri agricole, reţele de apă şi electrice, din 8 comune, afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele zile

La Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud au fost depuse 8 Rapoarte operative cu pagubele înregistrate în comunele Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Ilva Mică, Mărişelu, Lechinţa, Chiochiş, Budacu de Jos, Cetate, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice în perioada 23-27.06.2017, a anuţat subprefectul Terente Ciui, în debutul Colegiului Prefectural.

Potrivit acestuia, la Tiha Bârgăului, 22 case de locuit  şi 10 anexe gospodăreşti au acoperişul afectat, probleme apărând şi la Dispensarul uman.

La Prundu Bârgăului, 12 locuinţe au acoperişul afectat, fiind avariate 2 adăposturi pentru animale, dar şi un tronsom de 800 metri de drum.

La Ilva Mică, pe lista pagubelor figurează doar o casă şi o anexă gospodărescă, 5 poduri şi podeţe,cantităţile mari de apă determinând probleme pe 4, 5 km de drum comunal, 0,3 km drum forestier şi un hectar de teren agriocol.

Nu mai puţin de cinci caseşi trei anexe gospodăreşti au fost distruse şi 96 de case şi 20 anexe avariate la Mărişelu. Vijelia a afectat şi patru obiective social-economice din comună, şi anume Biserica Ortodoxă Domneşti, bază sportivă, un adăpost de animale şi un centru comercial. De asemenea, 170 ha teren arabil, 500 ha păşuni şi fâneţe, 1 ha de pădure, 0,2 km de reţea electrică şi 0,3 km reţea telefonică au fost afectate de fenomenele hidrometeorologicpericuloase.

Şi la Lechinţa au fost consemnate probleme, fiind avariate 20 de case,  5 anexe gospodăreşti. De asemenea, au fost afectate două obiective social-economice, 96,25 ha teren arabil, 4,16 ha fâneţe, 3, 53 ha vii şi 1,35 ha livezi în intravilan şi 1223,5 ha teren arabi, 996 ha fâneţe, 105 ha vii, 5,5 ha livezi, 132 ha de păduri, 12,5 km reţea alimentare cu apă şi un km reţea electrică din extravilan.

La Chiochiş, raportările indică 260 ha teren arabil afectate, în timp ce la Cetate au fost  afectate 3 obiective social-culturale, 253 ha teren agricol, 2800 mp solarii şi 16800 mp legume în câmp.

         Nu în ultimul rând, de la Budacu de Jos au fost raportate 172 locuinţe avariate şi 311 anexe gospodăreşti; 1195 ha teren arabil; 785 ha păşuni / fâneţe, dar şi probleme la reţeaua electrică şi la un tronson de drum comunal.

         În cadrul şedinţei, subprefectul Terente Ciui a precizat că a efectuat o vizită în teren pentru evaluarea pagubelor produse, şi a văzut o casă lăsată fără acoperiş. „Era o casă construită recent. Am văzut că grinzile erau puse direct pe BCA, fără nicio legătură, fără nicio asigurare. Domnule Hada (n.n. – inspector şef la Inspectoratul Teritorial în Construcţii), se mai poate construi aşa acum?”, a relatat Terente Ciui. De cealaltă parte, Constantin Hada a menţionat că toate construcţiile se realizează în baza unei autorizaţii de construire care are la bază un proiect tehnic de execuţie. „Normativele în vigoare nu-ţi permit să pui grinzile direct pe BCA, ci o structură de beton armat, dar depinde cum s-a autorizat, cum s-a proiectat”, a explicat inspectorul şef de la ITC B-N.

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5