Casa familiei Nicolae Gălăţean, colindată de Călin Brăteanu şi ceata din Boroaia

Casa fostului director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Nicolae Gălăţean, a fost mare sărbătoare. Au primit cei mai vestiţi colindători din Suceava, din comuna Boroaia.  La invitaţia prof. Nicolae Gălăţean, întreg ansamblu, în număr de aproximativ 40 de oameni, au răspuns prezent pentru a demonstra încă o dată că tradiţia şi portul popular, precum colindele străbune, încă-şi au rădăcinile din Bucovina.

În cadrul cetei din Boroaia, au fost prezente măşti care reprezintă simboluri întâlnite în ritualuri şi credinţe populare, respectiv „Jocul căluţilor”, unic în Moldova, simbol de protecţie asupra gospodăriei pe care ceata o vizita; Jocul caprei, capra fiind un simbol al belşugului; Jocul ursului, ursul fiind un simbol al regenerării timpului; Jocul doamnelor; Jocul urâţilor, încheiat cu Jocul babei şi al moşului, simbolul familiei care există. Totul a fost coordonat de căpitani şi aprozi (cei cu făclii).

Directorul Centrului pentru Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, Călin Brăteanu, bun prieten şi colaborator cu dl. Gălăţean,  a fost instalat în funcţie în urmă cu 8 ani, păstrând valorile intacte, precum tradiţia şi autenticul bucovinean.

         „Am rămas încântat de dl. director Gălăţean, cel care a avut o strategie pe termen lung de promovare şi valorificare a unui patrimoniu imaterial comun. În ceea ce mă priveşte, dl. director a fost un model în abordarea relaţiilor cu lumea satului din judeţul Suceava, sistemul culturii specific Bucovinei, o societate multietnică, o societate care a construit în timp, un produs cultural specific. Există foarte multe puncte comune în abordarea conceptului de cultură  poporană din Suceava şi Bistriţa-Năsăud, am învăţat de la domnul Nicolae Gălăţean, am primit şi aduc înapoi ceea ce am dus la Suceava, profesionalism, bun simţ, onoare, patriotism. Şi dacă în prag de An Nou, călcăm pragul celor dragi din viaţa noastră, La mulţi ani, Bistriţa!”, ne-a declarat Călin Brăteanu.

 

Bineînţeles că la final Nicolae Gălăţean le-a mulţumit tuturor pentru promovarea culturii, a tradiţiei satului românesc bucovinean şi bineînţeles pentru relaţia apropiată cu directorul Centrului pentru Promovare a Culturii Tradiţionale Suceava, Călin Brăteanu, după care au fost invitaţi la un pahar de vin fiert şi cozonac din partea casei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5