Telcișor 67

Cărturari năsăudeni în satul Telcișor

Satul, acel izvor de inspirație pentru scriitorii români, ne-a adunat a doua zi de Bobotează în Sfântul Locaș de Închinăciune din satul TELCIȘOR, comuna Telciu, preot paroh Tofan Vasile Ovidiu, spre a fi alături de săteni la aniversarea a 67 de ani de la înființarea acestui frumos sat. Un grup de scriitori astriști din Năsăud: Ioan și Lucreția Mititean, Floarea Pleș, Ioan Boțan, Ioan Seni, Ovidiu Maghear, Valer și Veronica Mureșan din Chiuza, Macedon Tofeni din Salva, au fost oaspeții satului, invitați de ing. scriitor Valer Toderici, fost președinte ani în șir la Societatea Culturală VRR Cluj. A revenit la obârșie, în locurile copilăriei unde face agricultură dar și cultură. Crește animale, lucrează pământul, popularizează cartea, descoperă noi talente din obștea satului, cu înclinații spre literatură, poezii, povești din sat, cântece populare, vorbe înțelepte, creatori de frumos pe care îi atrage spre Asociațiunea Transilvană, propovăduită pe căi diverse, având un sprijin de încredere în preotul din sat, care retrăiește ceva ce a crescut în sine, cinstea, iubirea și morala creștină.

După oficierea Sfintei Liturghii a vorbit în fața mulțimii de enoriași ing. Valeriu Toderici, fiu al satului, un cărturar cu fapte mari, cu o activitate plină de satisfacții, un simbol al faptelor bune, care a prezentat aspecte din viața satului, ce era cândva o zăhată a Telciului, devenind sat începând cu o nouă renumerare  a gospodăriilor acum 67 de ani. A prezentat hotărârea organelor de decizie, construirea bisericii, a școlii, refacerea drumului, oameni ai locului, renumiți cărturari răspândiți în diferite zone ale țării, muncitori în diferite domenii, buni agricultori, pricepuți crescători de animale, oameni ce promovează cultul prieteniei și un umanism activ, reproducând cuvintele așa cum se rostesc în popor.

A dat cuvântul primarului Sever Mureșan, care a adus un salut sătenilor, stabilind ca ziua de 7 ianuarie să fie ziua satului începând din acest an, cu păstrarea  portului și obiceiurilor locului.

Năsăudenii astriști prezenți la Sf. Liturghie, care vindecă suflete prin scris, în cuvântul lor au lărgit noțiunea de sat, de bun gospodar de om cumsecade, de respect ce nu se cumpără ci se câștigă cu fiecare faptă  bună. Prezența noastră aici e un legământ cu cartea, cu tot ce-i frumos în viața noastră, spune  Ioan Mititean, care prezintă primul număr al revistei condeierilor năsăudeni „Glasul Armadiei”,  cu spicuiri din gândurile autorilor năsăudeni, de ridicare a satului prin cultură. În continuare prezintă și cele două volume cu predicile din duminicile și sărbătorile de peste an, culese de Lucreția Mititean, cărți donate celor care din motive de boală nu pot fi prezenți la Sf. Liturghie. Am vizitat școala unde a învățat cărturarul locului ing. Valer Toderici, casa părintească, pe care ar dori să o transforme în casa scriitorilor telceni, deci casa poeziei, bineînțeles dacă va primi acordul fraților.  

Am mai fost aici cu cartea pe roți, la cote înalte (vorba domnului Seni),  când am prezentat cartea meseriașilor năsăudeni, unde erau și telceni, carte prezentată în foișorul regretatului meșter Vasile Bugnari, având ca oaspeți și un grup de astriști din Dej, în frunte cu președintele ec. dr. Gavrilă Radu. Un semn că s-a creat între noi un simbol al prieteniei și bunei colaborări, care numai prin ASTRA se poate înfăptui.   

Comentarii

28/01/23 23:44
Toderici Valeri

Mulțumim scriitorilor care au luat cuvântul,vorbind despre cele mai recente apariții editoriale a lor și a a mea,precum și de activitatea Soc..ASTRA Sibiu-Despărțământul Năsăud.
Au vorbit,următorii,profesori: prof.Ioan Seni,președinte de onoare a Astrei Năsăud,col.(r.) Ioan Bățan-președintele în Exercițiu a societății,ec. Floarea Pleș-președinta Soc.Astra-Cercul Năsăud, prof.Ioan Mititean-președintele Ligii Scriitorilor-Filiala Năsăud,scriitorul și pictorul Macedon Tofeni,din Salva,primarul com.Telciu și subsemnatul.
Mulțumim ziarului Răsunetul de Bistrița,pentru că a publicat aceste amplu articol scris de prof.Ioan Mititean-Liga Scriitorilor de la Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5