Care sunt cele mai bune saltele pentru confortul întregii familii?

Ne petrecem cam o treime din viață dormind sau încercând să dormim. De cele mai multe ori, avem un somn dificil din cauza stilului de viață - alimentație incorectă sau mișcare insuficientă și alte cauze motorii dar nu ne gândim cât de mult este influențat somnul și de calitatea saltelei pe care dormim.

Efectele unui somn dificil se văd și se resimt pentru o întreagă zi, iar pe termen lung acest lucru duce la probleme mai grave de sănătate, inclusiv anxietăți sau depresii. 

Dacă vrem să ameliorăm acest aspect și ne interesează confortul întregii familii trebuie să avem în vedere, printre altele, și alegerea saltelei potrivite pentru noi și cei de lângă noi.

Ce criterii trebuie să îndeplinească o saltea de calitate?

O investiție într-un somn de calitate înseamnă, de fapt, și în salteaua potrivită, iar pentru a ne asigura condițiile optime, ea trebuie să îndeplinească anumite criterii. De departe, însă, criteriul cel mai important este ca aceasta să asigure poziția corectă a coloanei vertebrale în timpul somnului. Pentru aceasta trebuie:

 • Să se adapteze formei corpului și să nu deformeze coloana;
 • Să fie suficient de elastică încât corpul să nu fie prea tensionat sau încovoiat în timp ce dormim;
 • Să permită circulația aerului în interiorul ei și să nu mențină umiditatea;
 • Să asigure protecție împotriva bacteriilor, ciupercilor și acarienilor.

Care sunt tipurile de saltele cel mai des întâlnite? 

Alegerea unei saltele potrivite nu este o decizie ușoară tocmai datorită varietății mari de modele existente azi pe piață. Tipul de saltea pentru care optăm depinde până la urmă de criteriile prioritare pentru fiecare dintre noi și cei din familie. Astfel, pentru unii poate fi prioritară poziția corectă a corpului în timpul somnului pentru a nu cauza în timp probleme de sănătate, în timp ce pentru alții contează mult supraîncălzirea saltelei, pentru a nu le cauza probleme de acest fel la dormit. În același timp, pentru cei mai mici membri ai familiei, cele mai importante criterii de alegere pot fi, de exemplu, cele care țin de prevenirea alergiilor.

Pentru a ști cum să alegem cea mai potrivită saltea pentru fiecare membru al familiei trebuie să avem în vedere ceea ce contează cel mai mult: condițiile de confort pe care le oferă în timpul somnului, dar și durabilitatea, fermitatea sau prețul lor.

Iată câteva din cele mai des întâlnite tipuri de saltele, în funcție de modul și materialele din care sunt alcătuite:

 • Saltele cu arcuri (individuale sau tip pocket);
 • Saltelele din spumă: poliuretanică, gel sau cu memorie;
 • Saltele din latex;
 • Mixte (hibride) de tip spumă și arcuri;
 • Ortopedice;
 • Hipoalergenice.

Cum alegem salteaua potrivită pentru fiecare din membrii familiei

Pentru a face alegerea corectă a tipului de saltea potrivit, trebuie să ținem cont de caracteristicile acestora, dar și de tipul de probleme de sănătate pe care dorim să le corectăm la fiecare.

 • Saltelele cu arcuri sunt frecvent folosite datorită raportului bun calitate-preț, având un preț mic comparativ cu alte modele. Pot fi cu arcuri individuale sau incastrate în buzunare, prin intermediul cărora nu se transferă mișcarea în timpul somnului către partener. Avantajele acestor saltele? Asigură o bună circulație a aerului și sunt foarte durabile. 
 • Saltelele cu spumă - mai costisitoare, dar foarte populare în ultimul timp. Au un avantaj tehnologic prin faptul că există mai multe tipuri de materiale din care sunt realizate. 

Cele cu spumă poliuretanică oferă susținere uniformă pe timpul somnului și se adaptează formei corpului, reducând astfel din transferul mișcării către partener. Ele pot fi o alegere durabilă, pe termen lung. Cele din spumă gel sunt alegerea ideală pentru cei care doresc un efect de răcorire indiferent de anotimpul de afară sau de temperatura din cameră, garantând un mediu uscat în permanență. Cele din spumă cu memorie sunt confecționate dintr-un tip de material revoluționar, vâsco-elastic, fiind deosebit de confortabile, aproape sinonime cu confortul deplin, și, din acest motiv, o alegere perfectă pentru oricare din membrii familiei. Materialul oferă avantajul că se adaptează formei corpului indiferent de poziția în care ne aflăm în somn, și ajută la reducerea punctelor de presiune din umeri sau coate.

 • Saltelele hibride reprezintă o combinație între saltele de tip spumă poliuretanică sau de memorie și cele cu arcuri, fiind apreciate pentru beneficiile combinate ale lor. Pentru cei mici există o selecție de saltele pentru copii de pe Vivre.ro ce combină avantajele saltelelor cu spumă 100% elastică în partea centrală cu cele ale unor saltele ortopedice de fermitate mare, necesare pentru perioadele de creștere ale acestora, când au loc modificări ale coloanei. În plus, acestea au și proprietăți antialergice sau antibacteriene.
 • Saltelele hipoalergenice sunt alegerea ideală pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece sunt confecționate din materiale netratate chimic, având în compoziție fie latex natural, fie aloe vera. Acestea au proprietăți antibacteriene și antimicotice și pot conține vitaminele A, E sau F, speciale pentru pielea sensibilă. Aceste variante corespund cel mai bine nevoilor medicale, în cazul în care în familie există astfel de probleme de sănătate. 

Cum alegem salteaua potrivită în funcție de poziția de somn:

Fiecare dintre noi avem un fel unic de a ne odihni și de aceea trebuie să ținem cont și de acest aspect important atunci când facem selecția saltelei potrivite. 

 • Pentru cei care dorm pe spate este ideală o saltea cu arcuri, care asigură o susținere potrivită. O saltea care nu este suficient de fermă poate cauza în timp dureri ale coloanei.
 • Pentru cei care dorm pe o parte e nevoie de o saltea de fermitate medie, deoarece aceștia își mișcă des poziția corpului în timpul somnului. Variantele  de saltele cu spumă în acest caz au avantajul că se modelează cel mai ușor după forma corpului.
 • O saltea cu fermitate mai mare este recomandată pentru cei care preferă să doarmă pe burtă, pentru că, datorită ei, corpul nu se va scufunda prea mult în saltea iar coloana nu va fi afectată.

Dacă asupra condițiilor exterioare, de mediu sau de stres putem acționa mai greu, este important să ne asigurăm atât nouă, cât și celor din familie un somn și o odihnă de calitate cu ajutorul unei saltele alese corespunzător. În plus, acestea au o durată de viață medie de 8-10 ani, din acest motiv alegerea unora mai noi și mai bune este nu doar recomandată, ci chiar necesară. 

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/happy-cute-girl-sleeping-in-bed-peacefully-3887605/


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5