Care este factorul cel mai important de avut în vedere pentru a ne menține creierul sănătos timp îndelungat? Răspunsul te va uimi!

Creierul a devenit în ultimii ani obiectul unor cercetări biologice intense, iar noile descoperiri demonstrează că ne putem influența în foarte mare măsură modul de funcționare a acestuia și astfel propriul destin. Un creier sănătos este un creier care funcționează în parametrii optimi și care ne oferă o stare mentală bună pentru a fi capabili să gestionăm orice problemă care ar putea apare de-a lungul vieții noastre.

Creierul este un organ mereu în dezvoltare, capacitățile și vitalitatea lui depinde în mare măsură de felul în care îl hrănim și tratăm. Capacitatea compoziției unei mese de a afecta modul de funcționare al creierului îl deosebește pe acesta de celelalalte organe. Compușii de bază ce reglează alte organe nu depind în general de ce am mâncat ultima oară, dar nu același este cazul creierului susține cercetătorul Richard Wurtman de la MIT.

Iată cum îți poți menține creierul sănătos pentru cât mai mult timp!

Există mai mulți factori care determină dacă vom  avea un creier funcționabil pe termen cât mai lung cum ar fi genele, stresul, hormonii, cantitatea de învățare, exercițiu fizic. Însă cel mai important factor râmâne hrănirea acestuia, nimic nu poate funcționa fără combustibil, iar creierul nu face diferență.  Ceea ce este uimitor însă este faptul că acest minunat organ se hrănește cu zahăr. Pare de necrezut , căci am fost avertizați peste tot de nocivitatea zahărului și de efectele dezastruoase pe care le poate produce.

Bineînteles că peste tot, cantitatea optimă de zahăr este secretul . Prea puțin sau prea mult ne dăunează dezvoltării acestuia și a menținerii în parametrii optimi necesari vieții noastre . Secretul este astfel o alimentație care asigură celulelor nervoase din creier acces continuu la niveluri corespunzătoare de zahăr în sânge numit și glucoză.

Celulele nervoase nu pot supraviețui fără glucoză care îmbunătățește memoria, concentrarea și capacitatea de învățare, contribuie la alungarea melancoliei și la atenuarea iritabilității. Zahărul sub formă de glucoză devine așadar incredibil de important deoarece furnizează energia necesară creierului, existența ei în sânge este combustibilul cu care creierul funcționează.

Cum ajunge în sânge această glucoză? Prin alimentația pe care o avem determinăm cantitatea de glucoză din sânge. Alimentele bogate în zahăr și carbohidrații sunt cele care stau la baza unei funcționări propice a celulor nervoase.  Fie că alegem să ne bucurăm de niște prăjituri delicioase, precum cele de la Cofetăria Armonia, sau de cartofi, pâine sau paste făinoase, acestea ne hrănesc creierul după ce sunt descompuse în intestinul mijlociu și transformate în molecule de glucoză. Pentru a afla mai multe informații despre ce se află în creierul nostru și cum funcționează diferitele celule ale lui, dați click aici și puteți citi în mod extensiv despre anatomia acestui fascinant organ.

S-a descoperit că zahărul din sânge afectează memoria și învățarea . De aceea, dacă consumăm alimente care contribuie la creșterea glucozei în perioade în care mintea este activă și avem de rezolvat probleme complexe, ajutăm creierul să funcționeze mai bine și mai repede decât dacă nu ne-am hrăni corespunzător.  Când mintea trebuie să învețe ceva nou, creierul arde mai multă glucoză, de aceea o gustare pe bază de carbohidrați sau zahăr crește energia creierului și ajută  la creșterea capacității de memorare.

Când nu mâncăm, nivelul zahărului din sânge scade iar creierul nu mai are combustibil și nu mai fucnționează la fel de eficient. De aceea, dacă încercăm să învățăm pe stomacul gol, nu avem mari șanse de reușită. Când este stimulată activitatea neuronală, creierul absoarbe glucoză din sânge, astfel încât este nevoie să fie înlocuită mâncând ceva.  

Prin urmare, micul dejun este un mijloc excelent pentru a ne porni creierul.  Acesta intensifică memoria, învățarea și bunăstarea psihologică și emoțională generală. Iar obiceiul de a servi zilnic micul dejun elimină, în timp deficiențele nutritive care subminează funcționarea creierului.

Așadar, cheia menținerii unui creier sănătos este cantitea optimă de zahăr din sânge cu care îl hrănim.  Iar cel mai bun sfat este că trebuie să avem grijă să mâncăm carbohidrați compatibili cu tipul de alimentație care ne ajută creierul. De aceea este bine să ne informăm mai departe despre alimentele care fac parte din această categorie.

 

Sursa foto unsplash.com.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5