Camelia Ilişuan: CAS B-N a finalizat contractarea serviciilor medicale cu cei 361 de furnizori din judeţ

         Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a finalizat contractarea serviciilor medicale cu furnizorii, a anunţat preşedintele-director general Camelia Ilişuan, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acesteia, la nivelul judeţului nostru, sunt în relaţie contractuală cu CAS B-N nu mai puţin de 361 de furnizori de servicii medicale, dintre care 137 sunt medici de familie, 37 sunt cabinete stomatologice, 9 furnizori de asistenţă medicală de specialitate din ambulatoriu, 68 farmacii (cu mai multe puncte de lucru), 49 furnizori de dispozitive medicale, 10 furnizori de îngrijire medicală la domiciliu, plus 4 unităţi spitaliceşti şi furnizorii de investigaţii paraclinice, cu analize de laborator, radiologie şi imagistică etc.

         „Aş vrea să fac un apel către toţi asiguraţii. Atunci când dumnealor vor să facă un tratament sau o operaţie sau orice altceva îi sfătuiesc să vină întâi la noi, la Casa de Asigurări de Sănătate, să vadă care sunt condiţiile, procedurile şi ce trebuie să facă, pentru că în general nu vin să se intereseze, întâi fac şi apoi vin să vadă dacă mai pot drege ceva. De cele mai multe ori nu se mai poate drege şi apar tot felul de informaţii cu jumătăţi de adevăr, crezând că dacă fac presiuni se va putea soluţiona situaţia. Nu se poate mai mult decât în limita legii. De preferat e ca atunci când au un necaz să vină să întrebe ce se poate face”, a declarat ec. Camelia Ilişuan. Aceasta a menţionat că sunt mulţi bistriţeni care-şi fac tratamente înainte şi ulterior solicită decontări, fără să aibă un bilet de trimitere sau o aprobare din partea CAS.  Mulţi cred că dacă plătesc şase luni anterior sunt asiguraţi pentru acea perioadă, însă pot beneficia de servicii medicale doar de la data plăţii încolo. 

         Altfel, printre noutăţile anunţate de preşedintele CAS BN se numără faptul că s-au desfiinţat comisiile de aprobare la o serie de medicamente pentru boli cronice, atât la nivelul CNAS, cât şi la casele judeţene. „Ca atare, pacienţii au acces mai rapid la medicamente, nu-şi mai fac dosare şi aşteaptă să fie aprobate. Pentru toate aceste medicamente , şi sunt vreo 67, s-au elaborat nişte formulare care de fapt înseamnă protocolul medical pentru a putea prescrie medicamentul respectiv”, a explicat şeful CAS BN.

         De asemenea, prin noile norme au fost făcute majorări de tarife pentru furnizorii de servicii medicale. Astfel, la medicii de familie, punctul per capita creşte de la 4,6 la 4,8 lei, iar tariful pentru serviciul medical creşte de la 2,1 la 2,2 lei, asta pentru a-şi acoperi cheltuielile cu majorările salariale ale asistentelor medicale.

         La cabinetele medicale pe specialităţi clinice, s-a majorat tariful de la 2,1 la 2,2 lei. În asistenţa medicală dentară, dacă până acum pacienţii peste 18 ani se compensau doar 60% din valoarea unor servicii, de acum pacienţii cu vârsta între 18 şi 26 ani, aflaţi într-o formă de învăţământ, vor beneficia de o compensare de 100%.

         Medicilor de familie li s-a dat dreptul de a prescrie unele investigaţii paraclinice care erau prescrise decât de medici specialişti, mai ales pentru depistarea osteoporozei. Alte noutăţi ale noului contract vizează introducerea unor investigaţii medicale, a unor servicii medicale care se pot soluţiona prin spitalizarea de o zi, creşterea tarifelor pentru îngrijirea la domiciliu (de la 55 la 60 de lei/zi), dar şi posibilitatea ca unele dispozitive medicale (proteze) să fie recomandate de diferiţi medici specialişti, nu doar de medicul ortoped.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5