Călătorie printre amintiri

În zile de iunie 2015, ne-am purtat pașii pe colinele Iașului, orașul de 5 stele, cetate a poeților, unde fiecare piatră vorbește de trecut prin numărul mare de mănăstiri, muzee și case memoriale. Iașul este un veritabil oraș muzeu național prin comorile de istorie și de artă pe care le are. Cine n-a fost la Iași nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde. Coborând din acceleratul Timișoara-Iași, în jurul orei 22, mi-au venit în minte versurile lui Topârceanu și am început să recit cu voce tare spre grupul de prieteni ce ne aștepta: ,,Te salut oraș romantic, plin de parcuri și de flori, / Unde noaptea stau de vorbă trubadurii visători / Cu tăcerea de pe uliți, cu trecutul și cu luna / Te salut, oraș istoric, oropsit ca-ntotdeauna.”
Zilele petrecute la Iași au fost un schimb cultural, un schimb de carte, în folosul unei bune colaborări, cu condeierii din cele două zone culturale ale țării - Țara Năsăudului și orașul de 5 stele din centrul Moldovei. Prin bunăvoința cărturarilor ieșeni prof. ing. dr. Gabriela și Nelu Nedelcu Teodorescu am făcut cunoștință cu cartea moldovenilor, o sursă minunată de inspirație.
La Mănăstirea CETĂŢUIA, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ridicată de Gheorghe Duca, domn al Moldovei, în a doua sa domnie, unde după Sf. Liturghie, cu o Rugă Pătrunzătoare, de a se umezi pământul Moldovei, unde din luna aprilie nu a căzut un strop de ploaie, s-a prezentat cartea ,,Arhimandritul Mitrofan Băltuță - un nume nepieritor, un florilegiu anamnetic”. Cartea s-a prezentat la mormântul marelui prelat, din grădina mănăstirii de către arhim. Mihail Daniliuc, ca un omagiu adus monahului Mitrofan Băltuță la 20 de ani de când s-a strămutat în cereștile locașuri.
Coordonatorul acestui volum comemorativ este Presfințitul Părinte Episcop Calinic Botoșăneanul, un trudnic inspirat și iscusi mânuitor al condeiului care spune: ,,această carte este un prinos de recunostință adus unuia dintre stareții de înaltă ținută morală, spirituală și intelectuală din România secolului XX.”
Din cuvintele vorbitorilor am desprins chipul ce a prins contur în bronzul fierbinte al inimilor celor ce l-au cunoscut și iubit.
O minune dumnezeiască s-a întâmplat la Iași, după Sfânta Rugăciune. Norii s-au adunat treptat pe cer și după circa două ore ploaia a răcorit pământul după o secetă îndelungată. Fapta rugăciunii s-a simțit!
.
Ne-am mutat pe o altă colină a Iașului, pe COPOU sau Podul verde, poposind puțin la Monumentul Legilor Constituționale ridicat după planurile lui Gh. Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff și a reformelor introduse de acesta în Moldova. Aici se făceau pregătiri pentru târgul național de ceramică – Cucuteni, care adună meșteri olari din toată țara.
Ne-am plimbat și am admirat GRĂDINA BOTANICĂ, înființată în 1856 de Anastasie Fătu, unde se cultivă aproximativ 2000 specii de plante aranjate pe încrengături, ramuri, ordine și familii conform înrudirilor naturale.

Am meditat la Teiul lui Eminescu, unde acum doi ani, de zilele Iașului am prezentat cartea unui interpret de muzică populară moldovenească „Maricica Mihoianu - după 25 ani de cântec”, fiind prezenți peste 50 de interpreți din țară cât și președinta ASTREI Iași, prof. Areta Moșu.
Mergând pe urmele cărții, am vizitat Casa Sadoveanu, secție a Muzeului Literaturii, o clădire monument de arhitectură construită de Mihail Kogălniceanu în 1842, unde ne-au încântat lucrările sadoveniene și hobby-urile sale - pescuitul, vânătoarea și șahul, cât și scriitorul în arta plastică și respectiv camera de rarități. Aici am admirat expoziția documentară a năsăudeanului Alexandru Husar cu obiecte ce au aparținut profesorului, unul dintre cei mai importanți profesori și cercetători ai istoriei civilizației.

Cu sprijinul domnului Petronel am privit Iașul de la înălțime, admirând cele 7 coline -Breazu, Bucium, Cetățuia, Copou, Galata, Repedea și Șorogari, după care ne-am îndreptat spre Bojdeuca lui Creangă, unde am adus în discuție originea năsăudeană a povestitorului, prezentând câteva idei despre comuna Ilva Mare și școala ce-i poartă numele.

Ne-a interesat și Gazeta de pe gard din Copou, cu imagini mărite de la Festivalul poeziei de la Iași, fiind în prim plan și poetul bistrițean Olimpiu Nuşfelean, declarat poetul Iașului și acțiunea de la întâlnirea poeților cu elevii de la Liceul Teoretic ,,Alexandru Ioan Cuza”‚ director prof. poet Ariadna Cristina Maximiuc, care în luna mai a.c și-a prezentat la Năsăud, la Filiala Ligii Scriitorilor cartea ,,Rugul tăcerii”.

La Târgul Cucului, unde Eminescu cu prietenul său Creangă luau „câte una mică”, am avut întâlnire cu reprezentanții ASTREI Iași, prin doamna prof. univ. dr. Olimpia Nistor Iacob, interpretă de muzică populară, care ne-a prezentat CD-ul „Lelișoară, strugur bun”.
Cărțile ,,Vorbe Înțelepte” și ,,Biserica străbună, permanență și eternitate”, autori Lucreția și Ioan Mititean au fost prezentate pe malul lacului Ciric, unde s-a desfășurat și ceremonia de absolvire a clasei a IV-C de la Şcoala ,,B. P. Hașdeu”, învăţătoare doamna ECATERINA DOROFTE, unde și fiul gazdelor noastre, Dragoș, a primit diplome și medalii de la diferite confruntări școlărești, atât la română cât și la matematică.

Manifestarea dedicată încheierii ciclului primar s-a desfășurat mai altfel. Pe ecran s-au prezentat imagini din activitățile școlărești din cei patru ani, s-au înmânat diplome de absolvire tuturor elevilor, cât și diplome speciale pentru diferite activități sau la diferite obiecte, unde copiii au dovedit înclinații. În final fiecare copil a primit ceva, fiecare copil are ceva bun în el pentru care poate fi evidențiat, metodă pe care am văzut-o doar în școala americană, unde nu vezi copii cu coroniță, adică excelenți la toate materiile. Americanii ar da în judecată pe dascălul care scoate doar 1-2 elevi cu rezultate excepționale spunând: ,,de ce nu ia-ți ridicat și pe ai noștri la același nivel?”
În plenul manifestării, după lansarea cărților, a luat cuvântul Lucreția Mititean, care a mulțumit tuturor pentru aprecieri, a donat cărțile doamnei învăţătoare și clasei, aducând cuvinte de laudă celor care au dat valoare cărților năsăudenilor. A apreciat copiii și rezultatele lor, părinții care au fost alături de școală, dăscăliței care a orientat copiii spre creațiile literare, dovadă fiind cartea-album cu creațiile copiilor în cei 4 ani, carte oferită fiecărui elev.

“Mă bucur, a spus năsăudeanca, că la Muzeul Literaturii Romane din Iași am și eu o elevă de la Năsăud, pe prof. de limba franceză MONICA SALVAN, care în clasa a II-a a câștigat locul întâi pe țară la Festivalul cultural școlăresc, recitând poezia lui Nicolae Labiș “Dacă toate acestea fi-vor învățate”. Fiii voștri, însă trebuie să-nvețe / Din copilărie încă de la voi / Primele îndemnuri, primele povețe / Dorul de lumină scârba de noroi.”
Aplauzele sălii au constituit un punct în plus pentru condeierii năsădeni și pentru Liga Scriitorilor.
Pe Bulevardul Chimiei, într-un grup de prieteni și colaboratori am dat curs creațiilor unui membru din Filiala scriitoricească năsăudeană, Dumitru Popițan, citind din cartea sa – ,,Meditații”, carte dedicată bunului simț și bunului creștin.
Considerăm că este de datoria noastră, a condeierilor, de a da ceva societății care ne adăpostește.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5