În sunet de clopoţel,

Buchet de fitze pentru Doamna

Duminică şi luni, la început de an şcolar, fiecare mămică sau copil, pe lângă pregătirea ghiozdanului, a avut grijă să cumpere un buchet frumos de flori pentru Doamna. Fie că au fost autohtone sau din import, florile au invadat pieţele centrale ale Bistriţei, de la Big până la Han, fiind tot un comerciant şi un şcolar cu flori în mână. Nu ar fi un lucru ieşit din comun dacă florile ar avea acelaşi preţ, însă comercianţii au dublat suma.

Totul vine datorită părinţilor dornici de a-şi etala şi în ziua clopoţelului fiţele şi averea prin intermediul copiilor, simplul gest de a oferi o floare ajungând la fel de dificil ca un protocol diplomatic. Unele doamne cu pretenţii încurajează asemenea practici, spunându-le copiilor că nu le plac decât anumite tipuri de flori. Poate cel mai neconfortabil se simt copiii, care încep să plângă că nu au flori sau că buchetul lor nu este la fel de frumos ca al copilului “patronului” îmbogăţit peste noapte la căpşuni în Spania.

Buchetul de fitze pentru Doamna trebuie alcătuit din flori care să nu aibă “iz ţărănesc”, adică să nu fie crescute pe lângă casă. Nu mai sunt acceptate nici florile mărunte, nici garoafele, care sunt considerate “flori pentru morţi”. Să dea bine la imagine, trebuie să mergi cu un trandafir, un crin imperial sau, de ce nu, orhidee, ambalate cu zorzoane, chiar dacă instigă regula bunelor maniere. Preţurile au variat ieri între 15 – 20 lei firul de crin, 20 lei firul de trandafir, 2 lei garoafa, buchetul ajungând la 10-100 lei, în funcţie de fitze.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5