„Bolnavul închipuit”, regizat, de la Club la Palat!

Recent, la Palatul Copiilor Bistriţa am avut prilejul să cunoaştem câţiva invitaţi speciali, membrii unei trupe de teatru de la Clubul Copiilor Năsăud, alături de coordonatoarea lor, doamna profesoară Maria Gonda şi doamna Dorina Buia, directoarea instituţiei invitată. Actorii provin din Centrul pentru Protecţia Copilului, Năsăud, fiind îndrumaţi/ însoţiţi de doamna educator Tecla Ureche. S-a pus în scenă cunoscuta piesă „Bolnavul închipuit”, pe care protagoniştii au interpretat-o cu o dezinvoltură demnă de toate laudele, demonstrând astfel faptul că munca depusă în timpul repetiţiilor a avut rezultatul scontat. Actorii de vârste diferite au interpretat într-un mod deosebit rolurile, indiferent dacă erau majori sau dacă de-abia au trecut pragul ciclului primar.
Datorită faptului că data programată cu desfăşurarea piesei de teatru s-a intercalat cu ziua de naştere a scriitorului Romulus Rusan, ajuns la frumoasa vârstă de 79 de ani, partenerii de dialog din Palat, „micii blandieni bistriţeni”, alături de profesoara lor Ionela-Silvia Nuşfelean, au avut ideea de a dezvălui într-un mod artistic câteva dintre memorabile „inserturi” ale scriitorului despre actorie şi film. Aceste meditaţii speciale sunt cuprinse în cartea „La început n-a fost cuvântul”, pe care autorul ne roagă să nu o citim ca pe o contestaţie a Cuvântului Biblic (aşa cum ar sugera titlul), ci ca pe o aprofundare a filmului mut.
„Actorul de film este un profesionist deghizat, cu atât mai bun cu cât reuşeşte să îşi mascheze mai bine profesia.” Trupa năsăudeană a reuşit cu brio să empatizeze cu personajele alese, interpretând cu o naturaleţe frapantă, fiind răsplătiţi cu flori, mărţişoare din ceramică, realizate de cercul de chimie aplicată de la Palat, coordonat de doamna profesoară Maria Găină, cărţi – punţi de comunicare suplimentare – şi, bineînţeles, cu calde aplauze.
După spectacol, elevii din ambele tabere paşnice au socializat, realizând schimburi de idei, fiind bucuroşi să se cunoască, având această oportunitate prin artă. La o cană de ceai, s-au făcut aprecieri suplimentare, s-au schimbat idei de culise, despre felul în care piesa a fost pregătită, despre toată străduinţa depusă, recuzita specifică, interpretarea expresivă. Această întâlnire se înscrie în linia bunei colaborări între instituţiile implicate, fiind oportună acestui martie teatral, literar.

Cristina Brici, clasa a VII-a
jurnalism, Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5