Bogatul folclor al Ţării Năsăudului

Vrednicul cercetător Liviu Păiuş, unul dintre cei mai apreciaţi folclorişti din Ţara Năsăudului, revine în atenţia specialiştilor naţionali prin ediţia a doua, adăugită, a tom-ului Folclorul Ţării Năsăudului, apărut la Editura Napoca Star. Profesorul Liviu Păiuş aduce cea mai de amploare lucrare despre folclorul din zona năsăudeană, unicat la nivel de ţară, prezentând, în premieră, texte aflate în manuscris la Biblioteca Academiei Române. Fiecare poezie este redată conform pronunţiei vremii căreia îi aparţine. Impresionantă este bibliografia generală de peste 380 de titluri, dintre care 151 beneficiază de o prezentare în capitolul „Folcloristica năsăudeană”. După cum spune în Prefaţă şi prof. dr. Vasile V. Filip, valoarea lucrării lui Păiuş rezidă mai întâi în efortul uriaş de căutare, selecţie, punere laolaltă şi prezentare a unui material uriaş, risipit de-a lungul a mii de pagini, publicate sau nepublicate. Liviu Păiuş tratează folclorul zonei ca pe un tot unitar creat şi perpetuat de anume condiţii social-istorice, lirica de dragoste, satirică şi de joc, de dor, de jale, folclorul copiilor, cântecul de leagăn, lirica păstorească, a cătăniei, cântecul epic eroic, ciclurile fantastice, vitejeşti, haiduceşti oglindesc, în aproape 800 de pagini, ampla creativitate a ţăranului năsăudean, cultura populară rămânând peste veacuri seva din care fiecare dintre noi îşi trage identitatea.

Singurul regret pe care-l avem este că o lucrare de o asemenea amploare nu a fost finanţată de către cei în măsură să promoveze tradiţiile din judeţ, Liviu Păiuş reuşind prin eforturi proprii să tipărească 300 de exemplare, ceea ce este mult prea puţin pentru un studiu care se întinde pe o perioadă de 40 de ani.

„Folclorul Ţării Năsăudului” este, de acum, un reper în istoria culturii populare româneşti pe care n-o vom putea studia de acum fără a face trimitere la cartea lui Liviu Păiuş.

Dincolo de felicitările noastre, ar trebui să ştim să promovăm asemenea oameni şi să le oferim toate condiţiile pentru ca ei să scoată din lada de zestre valori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5