Blocajele cauzate de achiziţiile publice, principala problemă a autorităţilor locale în implementarea proiectelor europene

Ministrul Fondurilor Europene anunţă simplificarea legislaţiei

La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit cu primarii judeţului care au dat curs invitaţiei administraţiei judeţene. La reuniune, au participat şi reprezentanţi ai unor instituţii publice. Potrivit preşedintelui CJ,  autorităţile locale au reclamat blocajele care apar în implementarea proiectelor cofinanţate din fonduri europene, pe fondul contestaţiilor sau a subevaluării lucrărilor.

 „Am avut două întâlniri de lucru, foarte bune, spun eu, una cu toţi cei 62 primari  - nu au fost chiar toţi, dar au fost invitaţi toţi primarii judeţului – şi reprezentanţii instituţiilor publice, iar alta, la Primăria Municipiului Bistriţa, cu mediul de afaceri şi cu beneficiarii a două programe europene, POS DRU şi POS CCE.

La întânirea cu colegii din administraţia locală, au fost întrebări referitoare la alocările pentru etapa următoare, de asemenea, s-au ridicat probleme, care sunt deja acute, în ceea ce priveşte achiziţiile publice, blocajele cu contestaţiile, cu subevaluarea ofertelor”, a precizat preşedintele CJ, la finalul întâlnirii.

***

De cealalată parte, ministrul Fondurilor Europene, a anunţat că procedurile vor fi simplificate în perioada următoare, iar un prim pas a fost făcut prin adoptarea Ordinanţei de Guvern 51 din 2014.

„Continuăm cu simplificarea sistemului, în zona de achiziţii, în special. Ştim foarte bine, Ordonanţa 51 din 2014 a adus un concept nou, şi anume, am introdus garanţia de bună conduită, care spunea foarte clar că orice companie care vrea să conteste o licitaţie trebuie să depună o astfel de garanţie, care mergea până la 800.000 euro din bugetul acelei achiziţii, astfel încât să descurajăm practica acestui sport naţional de a contesta orice de dragul de a contesta, pentru orice alt interes decât pentru acel pentru care acea licitaţie a fost lansată publicului.

Din iunie-iulie-august, avem o scădere cu cel puţin 30% a numărului de contestaţii, asta înseamnă că acele multe companii contestau pentru a contesta, deci pentru alte interese meschine. Avem şi alte soluţii pe care le vom aplica până la final de an în zona achiziţiilor publice, pentru a simplifica foarte mult viaţa autorităţilor contractante şi nu numai”, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene a menţionat că săptămâna viitoare va fi pe masa Guvernului un proiect de act normativ, de hotărâre de Guvern, care va aduce schimbări extrem de utile pentru piaţa din România. „În acele situaţii în care exista un consorţiu de companii şi în care una dintre companii poate dispărea din motive obiective, intră în faliment sua pleacă din proiect, eram obligaţi să reluăm licitaţia. De săptămâna viitoare, prevederea va spune următorul lucru, şi anume că acea asociere se poate reface cu o altă companie, care împreună cu cea rămasă să respecte acele condiţii ca şi de la momentul licitaţiei. În cazul în care compania rămasă doreşte să aducă firme ca subcontractori, o poate face, astfel încât proiectul să meargă mai departe, desigur cu respectarea aceloraşi condiţii de la momentul licitaţiei”, a menţionat oficialul guvernamental.

În plus, pentru a evita situaţiile când erau plătiţi antreprenorii generali, de obicei mari firme din UE, iar acestea nu îşi onorau plăţile către firmele din România, şi astfel erau puse în situaţia să dispară, noul act normativ va prevede un termen fix în care firma mare este obligată să plătească subcontractorii, iar dacă nu respectă acest interval plăţile ulterioare vor fi făcute direct către firmele mici.

 

***

În ceea ce priveşte mediul de afaceri, ministrul Teodorovici a fost interpelat pe teme punctuale, de genul tipurilor de companii şi investiţii care vor fi finanţate în următorul exerciţiu financiar. „A fost o întrebare ridicată de dl. director Horoba de la Transmixt legată de companiile private care îşi desfăşoară activitatea în transportul public de persoane la nivel local sau judeţean, o altă întrebare ridicată de un om de afaceri era legată de domeniul IT, cu anumite coduri CAEN care nu se regăsesc şi dacă aceste lucruri vor fi modificate în etapa următoare, pentru ca proiectele să fie eligibile şi în această zonă, întrebări punctuale la care s-au oferit soluţii. Cel puţin oamenii de afaceri au adresat cuvinte de mulţumire şi de laudă la adresa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi dacă aş parafraza pe unul aş spune că îşi dorecs ca tot mai mulţi dintre miniştrii Cabinetului Ponta să fie ca el în prestaţia pe care o are”, remarca preşedintele Moldovan.

......................
Citiţi ediţia print !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5