Bistriţenii vor putea să-şi facă testul CoVid-19, contra cost, la SJU Bistriţa!

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că de joi vor putea fi făcute teste contra cost pentru depistarea infecţiei cu Covid 19.

„Discut de vreo săptămână cu colegii din managementului Spitalului Judeţean de Urgenţă, s-a făcut costul unei astfel de testări, în urma consultărilor cu ministerul, cu colegii de la Cluj. De joi, de principiu, cei care doresc să fie testaţi vor putea face acest lucru într-un anumit interval de timp care va fi postat cel târziu mâine pe site-ul SJU Bistriţa. Costul unui astfel de test este de 290 de lei. Am insistat foarte mult la managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă să avem şi această posibilitate pentru cetăţenii care au anumite tensiuni, stres în urma depistării cu CoVid-19 a unui cunoscut, contact şi care nu este testat”, a declarat preşedintele Moldovan.

Potrivit acestuia, „procedurile sunt complicate, se testează doar cei care prezintă simptome, în continuare, din păcate, decizia Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului este una profund greşită”, „pentru că ar trebui să fie lăsate autorităţile locale să testeze cât mai mult”.

În ceea ce priveşte kit-urile de testare, SJU Bistriţa face demersuri permanente. „Suntem în permanentă procedură, se găsesc foarte greu, dar suntem fără sincope. Avem, bănuiesc ceva sute de teste, dar avem 5.000 de teste în diferite stadii de contractare, achiziţie, livrare. Am rămas în contact permanent cu ei şi pentru a îmbunătăţi şi a creşte numărul de teste pe care-l vor face, sunt în procedură de achiziţie publică cu un nou extractor automat. Colegii mei de la Spital s-au ocupat şi de săptămâna aceasta vom avea încă o echipă care va lucra la laborator. Aceste investiţii nu se fac doar pentru CoVid, se termină şi ne uităm la ele. Este tehnologie de ultimă generaţie care va putea fi folosită în continuare pentru diferite analize, teste, boli, viruşi, pe care nu le puteam face la Bistriţa şi le trimiteam la Cluj. Din această pandemie rămânem măcar cu dotări care să sprijine colegii în continuare”, a mai spus preşedintele Moldovan.

Nu în ultimul rând, acesta a ţinut să precizeze că atât cei de la Laborator, cât şi cei de la Centrul de Transfuzii,  „sunt de pus în icoane”, pentru că lucrează în condiţii foarte grele şi ” fac de-a dreptul minuni”.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5