Bistrițeanul Eduard Sălăgean-Dragu, patru de "DA" la Românii au Talent! Felicitări, Ana Dragu!

Cu un curaj extraordinar și o pasiune fără margini pentru muzică, Eduard Dragu Sălăgean, elev la Liceul de Muzică "Tudor Jarda" din Bistrița, a urcat pe scena "Românii au Talent" să demonstreze că nimic nu e imposibil. A primit patru de "DA" și merge în etapa viitoare.
"Bravo și mii de felicitări, Eduard Sălăgean-Dragu! Suntem mândri de tine si d-na prof. Lidia Pavăl!", a scris Liceul de Muzic "Tudor Jarda", pe pagina de facebook.
"Am autism și sunt uimitor!
Inspirat de Alexa ,care a avut un parcurs frumos la Vocea României, Edy și-a dorit enorm să participe și el la Românii Au Talent. Sincer, m-am împotrivit din răsputeri, pentru că nu voiam să îl expun la un stres suplimentar, dar, în final, am cedat. A vrut din toată inima să își demonstreze talentul și pasiunea pentru pian și să transmită un mesaj important, încât nu am avut de ales.
Eu sunt mândră de el, foarte curioasă de rezultat, și, realmente extrem de plăcut surprinsă de înțelegerea pe care oamenii minunați care lucrează la emisiune i-au oferit-o. A fost susținut din toate punctele de vedere pentru a face față presiunii, anxietăților și dificultăților senzoriale. Așa cum unii dintre voi știți, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa există azi datorită lui. El este și va fi mereu micul nostru prinț!
Fie și doar pentru asta și sunt extrem de recunoscătoare pentru experiența pe care i-au oferit-o.", a transmis Ana Dragu, în avanpremiera emisiunii.

"Eduard cântă la pian de la 7 ani și face parte din spectru autist. Ca să îl scoată din lumea lui, Ana, mama lui, i-a cumpărat lui Eduard un pian. În primele 4 luni, el nu a intrat deloc în camera cu pianul, apoi a început să cânte dintr-o dată piesele auzite prin casă.

Eduard Dragu Sălăgean are 17 ani, este elev la Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din Bistrița, secția pian, iar acest instrument a fost parte importantă din terapia lui de recuperare. Mama lui Eduard, Ana Dragu, este psihoterapeut și scriitoare.

Eduard a fost diagnosticat la un an şi nouă luni cu autism infantil. Pentru ca el să poată merge la şcoală fără însoţitor, alături de alţi copii de vârsta lui, a fost nevoie de şase ani de terapie neîntreruptă, şase ani de perseverenţă şi curaj din partea mamei lui şi a celor apropiaţi, şase ani de luptă pentru dobândirea unor drepturi, într-o ţară în care autismul este doar o dizabilitate dintr-o listă lungă de necunoscute.

Dincolo de faptul că nu vorbea, Eduard avea un comportament bizar pentru un copil de vârsta lui: stătea ore întregi agăţat de clanţa unei uşi care nu se închidea cum trebuie, nu avea deloc contact vizual cu cei din jurul lui, se legăna, flutura din mâini, îşi ducea mâinile la urechi.

Eduard are și o soră cu patru ani mai mare, Alexa Dragu, care a ajuns în semifinalele Vocea României. În copilărie, în vacanța de vară, Alexa stătea doar în casă şi avea grijă de fratele ei. Sora întotdeauna l-a apărat pe Eduard, care avea parte de mult bullying. Copiii îl batjocoreau și îi spărgeau mingea atunci când se jucau", a scris Pro TV.

Comentarii

22/01/23 23:05
Liuta maria

Felicitări

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5