Bistriţa-Năsăud nu prea ştie să atragă fondurile structurale

Judeţul nostru nu se poate lăuda cu absorbţia fondurilor europene, chiar dacă oficialităţile bistriţene ne spun permanent că …suntem pe locul I. Probabil că în statisticile lor, că la alţii stăm după jumătatea clasamentului, ca să nu spunem “la coada” lui.

Institutul pentru Politici Publice a realizat, în două ediţii, o analiză a modului în care autorităţile locale, firmele şi organizaţiile nonguvernamentale au reuşit să fonduri europene pe diferitele programe operaţionale sectoriale.

După valoarea totală a proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Regional, Bistriţa-Năsăud se află doar pe locul 28 (n.n. – cel mai bine la acest capitol stă judeţul Iaşi). Astfel, autorităţile locale bistriţene au atras, prin proiecte, fonduri europene 165.941.952 lei, firmele - 1.301.815 lei, în timp ce organizaţiile nonguvernamentale - 1.534.868 lei. În total, prin POR, se fac investiţii de 168,7 milioane lei din fonduri europene, la care se adaugă cofinanţările de peste 60 milioane lei. Cel mai important proiect derulat prin Programul Operaţional Regional în Bistriţa- Năsăud este cel al Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, şi anume Reabilitarea şi modernizarea DJ 15, valoarea grantului fiind de peste 90 milioane lei. În zona turismului, proiectul derulat de Consiliul Local Sângeroz-Băi - Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest – este printre cele mai valoroase la nivel naţional, aproape 41 milioane lei este finanţarea nerambursabilă.

Un “onorant” loc 14 ocupă Bistriţa-Năsăud ca fonduri atrase prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane de către autorităţile locale - 1.739.239,90 lei. Autorităţile din judeţul Cluj sau cele din Iaşi şi Alba au fost mai performante decât noi de aproape 10 ori. Nu mai puţin de 28 milioane lei au reuşit să contracteze de ONG-urile prin proiecte, în timp ce mediul economic a atras circa 1,3 milioane lei. În fine, fondurilor totale aprobate prin POSDRU la nivelul judeţului – adică 44,8 milioane lei - pe toate axele, cu toţi beneficiarii arată “investiţia în oameni”, este undeva …pe locul 30. În judeţul Cluj, valoarea totalkă a proiectelor este de 797 milioane lei!

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Bistriţa-Năsăud este pe locul 32. Valoarea totală a proiectelor este de 1,505 milioane lei, dintre care 1,447 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile. Majoritatea banilor sunt folosiţi pentru instruirea personalului din administraţie.

Judeţul nostru este cel mai bine poziţionat - locul 15 - după valoarea fondurilor atrase prin proiectele depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, adică 501,3 milioane lei (fără TVA), dintre care circa 380 milioane lei reprezintă finanţări nerambursabile de la Uniunea Europeană. Bistriţa-Năsăud se laudă cu “Sistemul de management integrat al deşeurilor solide”, proiect care trebuie să se încheie, în mod normal, la finele lunii noiembrie. De asemenea, Aquabis implementează un alt proiect major , “Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată”, termenul de finalizare fiind decembrie 2013. În zona de mediu, cele mai consistente fonduri europene sunt …absorbite în Braşov, Iaşi şi Arad.

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice se pare că nu este prieten cu Bistriţa-Năsăud. O singură firmă a reuşit să atragă o sumă demnă de luat în seamă, şi anume Teraplast, care cu 18,5 milioane lei şi-a achiziţionat echipamente şi instalaţii înalt tehnologizate şi de productivitate ridicată. Firmele din judeţ au atras, prin acest program, 40,3 milioane lei, în timp ce firmele din Cluj beneficiază de trei ori mai multe fonduri europene. Pentru fondurile POS CCE pot depune proiecte şi autorităţile locale, cele din judeţul Bistriţa-Năsăud beneficiind de o finanţare de 3,6 milioane lei. Cu un total de 43,8 milioane lei (finanţare nerambursabilă de la UE), Bistriţa-Năsăud este…competitivă doar de locul 23. Comparativ, prin acelaşi program, Bucureştiu a atras 1,930 miliarde lei, iae Clujul peste 294 milioane lei.

Din fondurile Programului Operaţional Sectorial Transport, judeţul nostru, deocamdată, se alege cu modernizarea staţiei de cale ferată Bistriţa şi cu …asistenţa tehnică pentru varianta de ocolire a municipiului. Din cauza “războiului rece” dintre Consiliul Judeţean şi Primăria Bistriţa, o investiţie de 170 milioane euro riscă să fie pierdută.

Cam aşa arată forţa de absorbţie a fondurilor europene de către judeţul NOstru. Suntem fruntaşi la modernizarea infrastructurii satelor, la drumuri forestiere, mai luăm ceva bani şi pe Ordonanţa 7. În rest, mai avem de învăţat multe de la alţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5