Bistrița-Năsăud, județul unde fotbalul se mulțumește cu puțin - ”Sic transit gloria mundi!”

După ce aproape 25 de ani, Bistrița-Năsăud era județul care se putea lăuda cu echipe de fotbal și handbal ce activau la diferite niveluri de performanță, diamantul coroanei fiind Gloria Bistrița, acum situația este exact inversă.

Practic, la ora actuală, fotbalul bistrițean este o stea care a apus de ceva vreme, singurele competiții desfășurându-se la nivelul Asociației Județene de Fotbal, for care organizează jocuri la nivel de liga a patra și a cincea.

Compensația vine de la un alt joc colectiv, handbalul feminine, CSM Bistrița, echipa de fete antrenată de Horațiu Pașca și Radu Moldovan, performând în liga națională feminină, adică reușind după un prim sezon competițional în această ligă  să ocupe locul al 8-lea.

 

”Sic transit gloria mundi!”

Clubul de Fotbal Gloria Bistriţa a intrat în lichidare în anul 2013 după ce datoriile clubului au ajuns la 13 milioane de lei. Încă din 2013 primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu a anunţat că vrea să achiziţioneze baza sportivă şi să menţină echipa de fotbal Gloria în Liga I, însă tranzacţia a fost amânată după ce lichidatorul a fost acţionat în judecată de Clubul Sportiv Municipal care susţinea că ar fi de fapt proprietarul bazei sportive.
După trei ani de procese instanţa a stabilit că bunurile ACF Gloria 1922 sunt ale lichidatorului – Societatea Civilă Profesională de Insolvenţă Consult Management UV IPURL. Decizia instanţei este una definitivă aşa că municipalitatea a reluat discuţiile privind cumpărarea terenului şi a activelor imobile şi mobile din cadrul stadionului Jean Pădureanu.

 

De atunci, liniștea s-a așternut peste stadionul care poartă numele celui dispărut singur, Jean Pădureanu. Odată cu el, Gloria și strălucirea GLORIEI BISTRIȚA, au devenit doar o biată amintire, o necăjită amintire ce înoată astamatic pe un stadion tot mai cufundat în cea mai neagră mizerie. Despre fotbalul de primă ligă sau chiar a doua ligă, ca despre morți, numai de bine, mai ales că la cimitirul istoriei fotbalistice a ajuns și FC Bistrița, retrasă din campionatul ligii a treia.

 

Cum arată primele trei ligi din România după ultimele schimbări?

Patru județe și două orașe de peste 100.000 locuitori nu au nici măcar o reprezentantă.

Cei de la gsp.ro, au scos echipele retrogradate la finalul anului trecut din L3 și au adăugat cele 21 de nou-promovate; Au exclus din schemă FC Brașov, echipă care nu va începe în sezonul 2017-18, DinamoII, retrasă, și au adăugat CFR Cluj II și Hermannstadt II, înscrise pentru a ocupa locurile vacante din liga a 3-a;

Astfel, au rezultat, deocamdată, 110 de echipe (ar mai trebui 4) care se vor bate în primele trei ligi din România. Ce concluzii se pot trage?

1. Ilfovul conduce detașat!
În topul echipelor cel mai bine reprezentate este Ilfovul. Care conduce detașat, cu 11 echipe! Acestea sunt împărțite atât în prima ligă, cât și în cea secundă și a treia. Urmează, cu 7 cluburi, Timișul. Pe 3 e Bucureștiul, care a pierdut o echipă, Dinamo II, însă a câștigat, în ultima clipă, alta. Progresul Spartac a întors rezultatul turului barajului L3 cu Crevedia, 6-2 după 0-3! Bucureștiul este echipa cu cele mai multe echipe în L1, 3 ( FCSB, Dinamo, Juventus).

 

2. Patru județe nu au nici măcar o echipă
Dacă 11 județe au un singur club în primele trei ligi, patru nu au nici măcar un reprezentant!

Vaslui, județ care a dat o vicecampioană (2011-12) în L1; ultima reprezentantă, Atletico, a retrogradat la finalul sezonului trecut;
Vâlcea, rămasă fără echipă după ce CSM Rm. Vâlcea s-a retras înainte de finalul sezonului trecut, iar Șirineasa a retrogradat;
Bistrița-Năsăud, unde amintirea Gloriei e uitată în ligile județene, iar FC Bistrița a fost exclusă în ultimul sezon;
Mehedinți, care n-a avut echipă nici în 2016-17. Totuși, în județ joacă „acasă” Pandurii, la Severin.

 

3. Orașele mari revin
Din acest sezon, Ploieștiul se întoarce cu o echipă în primele trei ligi, Petrolul. Este și singura reprezentantă a județului Prahova, care, în ultimii ani, a propus o mulțime de echipe în sistemul divizonar, precum Conpet, FCM Câmpina, Fortuna, Filipeștii de Pădure sau Petrolistul Boldești. Apoi, Constanța se reîntoarce în peisaj prin Farul, Buzăul prin Metalul (echipă diferită de Gloria, fondată în 1954), iar Galațiul „dublează” Metalosportul prin tradiționala Oțelul.
Interesant este că, după București, Timișoara are cele mai multe echipe. Nu mai puțin de 5!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5