Biserica Mănăstirii Nușeni, târnosită de Mitropolitul Andrei | Starețul Paisie Iloaie, ridicat la rangul de arhimandrit. Primarul Ioan Mureșan, ctitorii Călin Onița și Vasile Kontra au primit „Crucea Transilvană”

Ordinul „Mihai Vodă” pentru prefectul Stelian Dolha şi Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 30 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii bisericii așezământului monahal.
De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii mănăstirii, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.
În continuare, de la ora 10:00, la Altarul de vară din curtea mănăstirii, Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a mii de credincioși din toată eparhia, mulți fiind îmbrăcați în straie populare.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, starețul Mănăstirii Nușeni, protosinghelul Paisie Iloaie, stareți și duhovnici de la mănăstirile din eparhie, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Femeia misionar”, explicând că fiecare mamă creștină este misionarul Domnului Hristos nu doar în familia ei, ci și în societate.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Parohiei “Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.
Pentru întreaga activitate administativă și pastoral-duhovnicească, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit pe starețul mănăstirii, protosinghelul Paisie Iloaie, iar pe economul așezământului monahal, ierom. Macarie Cute l-a hirotesit protosinghel.
Primarul comunei Nușeni, Ioan Mureșan, precum și ctitorii principali Călin Onița și Vasile Kontra au primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Totodată, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Nechita-Stelian Dolha, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, alți ctitori și binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.
La final, părintele stareț Paisie Iloaie a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la ctitorirea și edificarea mănăstirii, îndemnându-i pe credincioși să își apere credința la fel ca strămoșii lor. Totodată, Înaltpreasfinției Sale i-a daruit o icoana cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5